to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εδώ Παππάς, εκεί Γαβράς και γύρω γύρω fake news

«Ο Παππάς έδωσε στον Γαβρά 629.561 ευρώ για να κάνει ταινία το βιβλίο του Βαρουφάκη», έτσι έγραψαν οι τίτλοι.


Κατά την ίδια λογική o Παππάς έδωσε 521.295€ για την ταινία ECHOES OF THE PAST του Δημητρόπουλου. Ακόμη, έδωσε 310.000€ για την σειρά ΕΔΕΜ του Dominik. Για να μην πούμε για τα 470.686€ που έδωσε για την σειρά THE DURRELLS IN CORFU SEASON σε σκηνοθεσία Roger Goldby Steve Baron ή για τα 517.585€ που έδωσε για το QUICKSAND, που είναι ευρωπαϊκή συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία Mark Brozel. Ο Παππάς είχε το θράσος να δώσει και 1.512.078€ για την ταινία BORN TO BE MURDERED σε σκηνοθεσία Ferdinando Cito Filomarino και δεν φτάνει αυτό, έκλεισαν και το Σύνταγμα για να κάνουν γυρίσματα. Παράλληλα έδωσε και 454.718€ για τη σειρά ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ του Ζαρουτιάδη.

Βέβαια, δεν τα έδωσε ο Παππάς. Υπάρχει νομοθεσία για την υιοθέτηση του επενδυτικού κινήτρου με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών από τον Αύγουστο του 2017. Τα πράγματα δούλεψαν ρολόι, το ΕΚΟΜΕ(Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), εφάρμοσε τον νόμο πλήρως σε χρόνο ρεκόρ και ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) ήδη από τον Απρίλη του 2018. Υπάρχουν επιτροπές Ελέγχου Νομιμότητας και Αξιολόγησης από το ΕΚΟΜΕ, με deadlines και απ’ όλα και εισηγούνται στον Παππά -εν προκειμένω- αν πρέπει ή όχι να υπαχθούν στο cash rebate. Η απόφαση του υπουργού δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. Από τις 49 αιτήσεις που έχουν γίνει 38 έργα υπάγονται στο cash rebate. Από αυτά τα 18 είναι εγχώριες και τα άλλα διεθνείς παραγωγές με χώρες προέλευσης την Γαλλία, την Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ισπανία, την Κορέα.

Από τα 38 έργα που υπάγονται στις προβλέψεις του cash rebate η συνολική επένδυση στη χώρα μας ανέρχεται στα 32,3 €εκ περίπου. Η δημόσια δαπάνη (δηλαδή το ποσό του cash rebate που θα επιστραφεί στους παραγωγούς) όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των Ν.4487/2017 και Ν.4563/2018 ανέρχεται περίπου στα 9.9€ εκ. Από τα γυρίσματα που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα για τα 38 αυτά έργα, δημιουργούνται 11.500 περίπου θέσεις απασχόλησης (τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κλπ). Προσέλκυση επενδύσεων δεν ήθελαν; Nα τη. Επενδύσεις ύψους 32,3 εκ. € και 11.500 νέες θέσεις εργασίας και επιστροφή φόρου…

Το «μέτωπο της λογικής» δεν έγινε έξαλλο με το 1,5 εκατομμύριο που δίνονται ως επιστροφή φόρου για το Born to be murdered, αλλά για τα 600 χιλιάρικα που δίνονται για την ταινία του Γαβρά που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου, αυτήν που ισχυρίζονται ότι κόστισε από 80 ως 200 εκατομμύρια. Ελεύθερη αγορά και λογοκρισία όμως δεν πάνε μαζί. Θα έπρεπε να το ξέρει αυτό το «μέτωπο της Λογικής». Άσε που το βιβλίο του Βαρουφάκη μόνο φιλοκυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να θεωρηθεί, σε κανένα σύμπαν, ακόμη και στο σύμπαν εκείνων που δικαιολογούνται στους χρυσαυγίτες και επαναλαμβάνουν δογματικά και ανιστόρητα πως η «Μακεδονία είναι μία». 

Ο Γαβράς είναι τόσο παγκόσμιος, τόσο διεθνής και τόσο πολιτικός που δεν έχει ανάγκη τα 600.000 που τάχα «του δίνει ο Παππάς». Ο Γαβράς έχει κάνει το Ζ την δεκαετία του 60 και έχει πάρει δύο Όσκαρ, ο Γαβράς σαρώνει στις Κάννες. Ο Γαβράς διαφημίζει την Ελλάδα κάνοντας τέχνη, τέχνη προοδευτική, τέχνη δύσκολη.

«Τι τον ενδιαφέρει τον 17χρονο τι έγινε το 1963;» δεν είχε αναρωτηθεί από τον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης;  «Το να προσπαθούμε Να ανακαλύπτουμε διαιρετικές τομές που μας πηγαίνουν 60 χρόνια πίσω είναι ένδειξη απελπισίας» είχε πει στην ίδια συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς όμως, αυτές υπάρχουν ίδιες κι απαράλλαχτες μέχρι σήμερα. Η’ με την πρόοδο και την ελευθερία ή με την οπισθοδρόμηση και την… λογοκρισία.

ΤΕΛΟΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)