to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 16.01.2013

Κοινωνία

ΕΔΑΔ: Συνεδριάζει για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου αν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στη νομοθετική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου


Οι εξεταζόμενες προσφυγές έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο στις 6 Μαΐου 2009 από τους Γρηγόρη Βαλιανάτο και Νικόλαο Μυλωνά και στις 25 Μαΐου 2009 από άλλα άτομα και τη ΜΚΟ «Σύνθεση», αλλά ύστερα από απόφαση του Δικαστηρίου, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, η εκδίκαση τους παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
Οι δύο πρώτοι θα εκπροσωπηθούν στο Δικαστήριο από το «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» στην Ελλάδα και οι δεύτεροι από το δικηγορικό γραφείο των Αλεβιζάτου - Μάλλιου.
Οπως διευκρινίζεται στις προσφυγές, οι δύο πρώτοι ενάγοντες ζουν ως ζευγάρι στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι ενάγοντες ζουν, επίσης, είτε πολύ καιρό ως ζευγάρι στην Αθήνα, είτε διατηρούν σχέση χωρίς να συζούν.
Οσον αφορά τη «Σύνθεση» πρόκειται για σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ψυχολογική και ηθική στήριξη των ομοφυλοφίλων.
Ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος 3719/2008, που τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 2008 στην Ελλάδα και αφορά τη δυνατότητα σύναψης «συμφώνου συμβίωσης» μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου, αποκλείει τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η εφαρμογή του συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και της απαγόρευσης των διακρίσεων.
Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ακόμη ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα η δυνατότητα αποτελεσματικής προσφυγής στα εθνικά δικαστήρια, προκειμένου να διερευνηθεί το βάσιμο των καταγγελιών τους, ότι η υπάρχουσα νομοθεσία προκαλεί διακρίσεις και παραβίαση στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής.
Το Δικαστήριο, μετά τη σημερινή δημόσια ακρόαση, δεν πρόκειται να εκδώσει απόφαση αυθημερόν, αλλά, ως είθισται, ύστερα από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
 
Πηγή: «Βήμα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)