to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 30.04.2019

Διεθνή

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Ρωσία για περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ρωσία, υποχρεώνοντας την να καταβάλει αποζημίωση στην Ελβίρα Ντμίτριεβα, συντονίστρια του επιτελείου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, μετά την προσφυγή της στο ΕΔΑΔ για τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν για την δράση που είχε διοργανώσει κατά του πρωθυπουργού Νμτίτρι Μενβέντεφ.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι παραβιάσθηκαν πέντε άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και η ελευθερία του λόγου και πως η Ρωσία πρέπει να καταβάλει στην Ντμίτριεβα το πόσο των 12500 ευρώ ως αποζημίωση για πρόκληση ηθικής βλάβης, το ποσό των 149 ευρώ για πρόκληση υλικής φθοράς, και το ποσό των 2650 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.

Αφορμή για την διοργάνωση της δράσης κατά του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μερικές πόλεις της Ρωσίας στις 26 Μαρτίου του 2017, υπήρξε η ταινία που γύρισε το Μέτωπο Καταπολέμησης της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι για τον Ρώσο πρωθυπουργό.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ανταποκρίθηκε επίσης στην προσφυγή του ακτιβιστή Γκριγκόρι Καμπλίς, μέσω της οποίας διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό της προσωπικής του σελίδας στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ.

Στην απόφαση του (ΕΔΑΔ) διευκρινίζεται ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλλει στον Καμπλίς αποζημίωση ύψους 12.500 ευρώ καθώς και το ποσό των 2500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι ο αποκλεισμός του λογαριασμού του στο VKontakte επειδή απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή σε συγκέντρωση συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Παράλληλα το ΕΔΑΔ θεωρεί η άρνηση των ρωσικών δικαστηρίων να ακυρώσουν την απόφαση παραβιάζει αυτομάτως μερικά άρθρα της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας σε συγκεντρώσεις και συναθροίσεις, το δικαίωμα της κατοχύρωσης μια αποτελεσματικής νομικής υπεράσπισης και το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Η σελίδα του Καμπλίς αποκλείσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, αμέσως μετά την σύλληψη του πρώην κυβερνήτη της αυτόνομης Δημοκρατίας του Κόμι, Βιτσισλάβ Γκάϊζερ και άλλων μελών της τοπικής κυβέρνησης. Ο Καμπλίς είχε υποβάλλει αίτηση στις αρχές για τη διοργάνωση, συγκέντρωσης σε κεντρική πλατεία της πόλης Σικτιβκάρ στην οποία θα συζητούσε με τους συμπολίτες του τις συλλήψεις των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων. Οι αρχές της πόλης πρότειναν στον Καμπλίς, άλλο χώρο για την συγκέντρωση, αλλά ο Καμπλίς μέσω της σελίδας του στο VKontakte, απηύθυνε έκκληση στο κόσμο να συγκεντρωθεί για να συζητήσουν δημόσια την κατάσταση. Στην συνέχεια η σελίδα του αποκλείστηκε ύστερα από αίτημα του αναπληρωτή εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος αξιολόγησε την έκκληση ως προτροπή σε συγκέντρωση χωρίς την άδεια των αρχών. Επίσης ύστερα από αίτημα της ρωσικής εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) αποσύρθηκαν τρία δημοσιεύματα του Καμπλίς στην τοπική ιστοσελίδα «7×7».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)