to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 21.09.2021

Διεθνή

ΕΔΑΔ: Ένοχη η Ρωσία για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο - Τι απαντά η Μόσχα

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους»


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για την δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάσθηκε με πολώνιο 210, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».

Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την απόφαση του ΕΔΔΑ του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την «αβάσιμη» απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο έκρινε πως η Μόσχα είναι «υπεύθυνη» για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινιένκο το 2006.

«Μέχρι τώρα, η έρευνα δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, άρα το να εκτοξεύονται τέτοιοι ισχυρισμοί είναι το λιγότερο αβάσιμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν είναι πολύ πιθανό το ΕΔΔΑ να έχει την εξουσία και την τεχνική ικανότητα» να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή, είπε ο Πεσκόφ.

Ποιος ήταν ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Πρώην πράκτορας της KGB και στην συνέχεια της διαδόχου της FSB, ο Αλεξάντρ Λιτβινιένκο αποπέμφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια απέκτησε άσυλο στη Βρετανία το 2001, καταγέλλοντας στο εξής τη διαφθορά και τις φερόμενες σχέσεις των ρωσικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.

Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 μετά τη δηλητηρίασή του με πολώνιο 210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016, οι βρετανικές αρχές προσδιόρισαν τους Ρώσους Ντιμίτρι Κοβτούν και Αντρέι Λουγκοβόι ως δράστες της δολοφονίας του. Η Μόσχα αρνείται την έκδοσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)