to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 29.01.2015

Πολιτική

Economist: «Εμπρός, Άνγκελα, φτιάξε μου την ημέρα»...

Η Αφροδίτη της Μήλου με το όπλο της στραμμένο προς το Βερολίνο «ντύνει» το εξώφυλλο του Economist την επαύριο της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, και με τα βλέμματα διεθνώς καρφωμένα στην Ελλάδα. «Εμπρός, Άνγκελα, φτιάξε μου την ημέρα» είναι ο τίτλος που συνοδεύει το εξώφυλλο, το οποίο έρχεται σαν απάντηση στο γνωστό εξώφυλλο του Focus με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού περιοδικού υπάρχουν τρεις πιθανές εκδοχές για την έκβαση, ωστόσο σίγουρα πλέον, όποια και να είναι αυτή, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για το ενιαίο νόμισμα και, αναλόγως με τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης, μπορεί να πυροδοτήσει το Grexit ή να οδηγήσει και σε ένα συνολικά καλύτερο μέλλον για το Ευρώ. 

Η εκλογή του κ. Τσίπρα -σημειώνει ο Economist- και οι απαιτήσεις του για μείωση του χρέους καθώς και οι εξαγγελίες για την αύξηση των δημοσίων δαπανών αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης και «κατ’ επέκταση για την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ η οποία χάραξε το μονοπάτι της λιτότητας για τη γηραιά ήπειρο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. 

Όπως τονίζεται: «Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως οι πολιτικές λιτότητας της Α. Μέρκελ ήταν εξαντλητικές, μπλόκαραν την οικονομία και ενέτειναν τον αποπληθωρισμό. Επίσης ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο πως το ελληνικό χρέος αυξήθηκε από 109% στο κολοσσιαίο 175% του ΑΕΠ τα τελευταία έξι χρόνια, παρά την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές δαπανών και είναι μη βιώσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής χρέους όπως ακριβώς ένα χρεοκοπημένο κράτος της Αφρικής», αναφέρει χαρακτηριστικά το Economist.

«Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης του Ευρώ , οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν κολλήσει σε σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εμφανίζοντας εξαιρετικά υψηλή ανεργία.  Όταν οι πολιτικές έχουν τέτοιο αποτέλεσμα, η επανάσταση των ελλήνων ψηφοφόρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τόσο προβλέψιμη όσο και δικαιολογημένη».

Ως κατακλείδα το Economist, επισημαίνει ότι «Είναι δύσκολο να προβλέψει το πώς μπορεί να επιβιώσει το ενιαίο νόμισμα υπό αυτές τις συνθήκες. Αν ωστόσο δεν επιβιώσει, ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ίδια η Γερμανία».


Πηγή:

Το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού είναι προαφανώς εμπνευσμένο από τη σκηνή της ταινίας Sudden Impact (1983) στην οποία ο Κλιντ Ιστγουντ (επιθεωρητής Κάλαχαν) λέει στον ληστή που απειλεί μία όμηρο την γνωστή ατάκα που πέρασε στα κινηματογραφικά χρονικά: «Go ahead, make my day.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)