to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 05.05.2014

Οικονομία

Εαρινή έκθεση Κομισιόν: Ωραιοποίηση των στοιχείων, ούτε λέξη για το δημοσιονομικό πλεόνασμα

Γράφει ο Γιώργος Δαράτος από τις Βρυξέλλες


«Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο κινήσεων και ελιγμών…» για να μειωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ελλάδας…». «Θα πρέπει να αντληθούν πόροι από κάπου αλλού…». «Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα το οποίο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το συζητήσει με τους δανειστές της…». Καινούργιος στο επάγγελμα ο επίτροπος Σιμ Κάλας ,που αντικαθιστά τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν ,δε μπόρεσε να κρύψει την αλήθεια  γύρω από τη  «αδύνατη», πρακτικά, μείωση του δημ. χρέους  της  χώρας ,όταν, χθες, παρουσίασε την εαρινή έκθεση της με προβλέψεις της Κομισιόν για τις δημοσιονομ ικές επιδόσεις, τόσο της Ελλάδας, όσο και των άλλων κοινοτικών χωρών. Στο ίδιο ακριβώς  μήκος κύματος κινήθηκαν, με χθεσινές δηλώσεις τους, προσερχόμενοι στη σύνοδο του Eurogroup,  στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του,  Γέρουν Ντέισελμπλουμ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ.  

 «Θα λάβουμε υπόψη μας την  επόμενη αξιολόγηση της τρόικας , η οποία θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι και τότε θα εξετάσουμε  αν είναι αναγκαία η ελάφρυνση του δημ. χρέους», δήλωσε ο πρώτος, « Ελλάδα πέτυχε αρκετά, δήλωσε, πιο μετρημένα, ο κ.Σόιμπλε, ωστόσο, έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο να διανύσει. Σήμερα (χθες) θα έχουμε μια συζήτηση(σ.σ. για τη μείωση του χρέους), αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους» ,διαβεβαίωσε και αυτός. Οι δανειστές μας  με πρώτη τη Γερμανία, περιμένουν να λυθεί πρώτα η διαφωνία τους με το ΔΝΤ, που επιμένει στην ανάγκη κουρέματος του δημ. χρέους, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του, ενώ, μέχρι σήμερα, η Γερμανία παραμένει ακλόνητη στη θέση της  ,κάθετα εναντίον του κουρέματος και υπέρ της μιας επιμήκυνσης του χρέους . Ως προς το χρόνο λήψης της τελικής απόφασης, αυτή δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους, διότι θα πρέπει, προηγουμένως, να  έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαικά στρες-τεστ των τραπεζών προκειμένου να περιληφθούν στην διαπραγμάτευση και τα νέα στοιχεία και δεδομένα που θα προκύψουν από αυτά.

 Ως προς το ίδιο το περιεχόμενο της εαρινής έκθεσης της Επιτροπής για την Ελλάδα, διαπιστώνεται   ακόμη μια προσπάθεια ωραιοποίησης των στοιχείων και των συμπερασμάτων της για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Δε μπορεί να διαφύγει της προσοχής κανενός αναγνώστη ότι όλες οι ωραίες προβλέψεις βασίζονται συστηματικά σε υποθέσεις εργασίας («αν», «Θα» κ.λ.π.) οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τη πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων άγριας λιτότητας που έχουν επιβάλει στη χώρα οι εταίροι και δανειστές της. Κάθε απόκλιση από το πρόγραμμα αίρει ή τροποποιεί προς το χειρότερο και τις προβλέψεις της έκθεσης.

 Η Κομισιόν ,βεβαίως, στην  ίδια έκθεση της δε μπορεί να κρύψει όσο θα επιθυμούσε  ,παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει,  μερικά στοιχεία που την εκθέτουν ,την ίδια και την γελοιοποιούν όπως λ.χ. ότι …βελτιώθηκε ο δείκτης της εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών καθώς και η κατάσταση στις …κατασκευές όταν όλοι γνωρίζουν σε ποιο βάραθρο έχει πέσει η Οικοδομή μέχρι σήμερα και πως ψωνίζουν οι καταναλωτές. Μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά ,παραδέχεται το αστρονομικό ύψος της ανεργίας αλλά προφητεύει-αν όλα πάνε κατ ευχή- ότι αυτό θα μειωθεί σταδιακά  από το 27.3% του ενεργού [πληθυσμού (2013) στο ειδυλλιακό 24% το 2015.

Ούτε λέξη φυσικά για το δημοσιονομικό πλεόνασμα δεν υπάρχει στην έκθεση αυτή (μην εκτεθούμε κι όλας με γραπτό κείμενο) ,αλλά, κάνει αναφορά στο δημ. έλλειμμα του 2013  στο -12.7% του ΑΕΠ  λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ,για τις οποίες ,πιθανότατα, θα χρειασθούν κι άλλα χρήματα  για να σταθεροποιηθούν, όπως αναμένεται να δείξει το νέο ευρωπαικό στρες-τεστ  .

 Οι προβλέψεις βασίζονται επίσης, στα αποτελέσματα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στο δημόσιο τομέα (απολύσεις και νέες απολύσεις), στις περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, στις φορολογικές επιδρομές, στις περικοπές μισθών και συντάξεων.

 Η Κομισιόν  πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από τον τουρισμό, και τη ναυτιλία, την αναθέρμανση των επενδύσεων και …( εδώ γελάνε) ,την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Υποστηρίζει επίσης η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας  στην παραγωγή προιόντων και υπηρεσιών(σ.σ. μείωση μισθών) θα οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών ,μια ακόμη πρόβλεψη στον αέρα όταν γνωρίζουμε πως οι εξαγωγές μειώνονται αντί να αυξάνονται.

Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκθεση- συμπίλημα  αντιφατικών  και αλληλοσυγκρουόμενων μεταξύ τους και με την σκληρή πραγματικότητα ,που βιώνουν οι Έλληνες, αισιόδοξων ,κατά το δυνατόν, προβλέψεων που στοχεύουν στη βελτίωση του ψυχολογικού  κλίματος στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να εκφρασθεί με τη στήριξη της συγκυβέρνησης  Σαμαρά- Βενιζέλου από τους ψηφοφόρους στις επερχόμενες τοπικές και ευρωπαικές εκλογές. Όσο για το δημόσιο χρέος και τη βιωσιμότητα του , αυτό θα αντιμετωπισθεί στα τέλη του έτους ,πιθανόν, με μια, ακόμη, τονωτική οικονομική ένεση στις τράπεζες που θα φορτωθεί και αυτή στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)