to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 07.05.2018

Διεθνή

EANA: Χαιρετίζει μια «μείζονα πρόοδο» στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) χαιρέτισε σήμερα την πρόταση να θεσπιστούν στην ΕΕ «συγγενικά δικαιώματα», παρόμοια με τα πνευματικά δικαιώματα, που θα επιτρέψουν στις εταιρείες Τύπου (στις οποίες συγκαταλέγονται τα πρακτορεία ειδήσεων) να αμείβονται από τους γίγαντες του Διαδικτύου.


Η EANA ενέκρινε με ανακοίνωσή της τη θέση που διατυπώθηκε από τον εισηγητή της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άξελ Βος στο πλαίσιο των συζητήσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναθεώρηση της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η θέσπιση «συγγενικών δικαιωμάτων» υπέρ των εταιρειών Τύπου και των πρακτορείων ειδήσεων αποτελεί μέρος των μέτρων που εξετάζονται στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, όμως έπειτα από ενάμισι χρόνο συζητήσεων οι 28 δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συνεννοηθούν. Η επόμενη σύνοδος των αντιπροσώπων των χωρών μελών είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες για να επιχειρηθεί να εκπονηθεί ένας συμβιβασμός.

Όμως, ενώ η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει ακόμη εκφραστεί γι' αυτή τη μεταρρύθμιση, ο εισηγητής της, ο Άξελ Βος, δήλωσε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τέτοιων δικαιωμάτων και της εφαρμογής τους όσον αφορά τα πρακτορεία ειδήσεων, όπως επιβεβαίωσε στην EANA.

«Η οικονομική και οργανωτική συμβολή των εταιρειών Τύπου και των πρακτορείων ειδήσεων στην παραγωγή πληροφοριών πρέπει να αναγνωριστεί και να ενθαρρυνθεί, ώστε να διασφαλισθεί η μακροβιότητα των μέσων ενημέρωσης και συνεπώς να υπάρξει εγγύηση της διαθεσιμότητας αξιόπιστων πληροφοριών», αναφέρει ο Βος σε δήλωση προς την EANA.

Για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων, η πρόταση αυτή «είναι μια μείζων πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση, για να διαφυλαχθεί η παραγωγή μιας ποιοτικής δημοσιογραφίας».

Στην EANA συμμετέχουν τα πρακτορεία ειδήσεων 32 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), το ιταλικό ANSA, το βρετανικό Press Association και το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)