to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εάν θέλετε να προστατεύσετε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ελάτε εδώ, και ξεκινήστε από τη Μόρια

Με τον φακό του Μιχάλη Μπάκα - Δώδεκα χιλιάδες ψυχές στη Μόρια, περισσότεροι από τους μισούς πρέπει να είναι εκτός του ΚΥΤ σε σκηνές στους ελαιώνες. Πολλές από τις σκηνές καλοκαιρινές που με την πρώτη καταιγίδα θα τις πάρει ο αέρας και η βροχή.


25 του Σεπτέμβρη στη Μόρια. Την προηγούμενη νύχτα είχαμε την πρώτη βροχή του φθινοπώρου που δοκίμασε τις αντοχές του άτυπου καταυλισμού που έχει επεκταθεί πέραν του ΚΥΤ στους ελαιώνες. Προχθές χάθηκε ένα πεντάχρονο μωρό που έπαιζε σε κάποιες κούτες. Δεν ήταν ατύχημα, ήταν κάτι που άργησε να συμβεί αλλά σε ένα χώρο με τόσο πολύ κόσμο δεν μας εκπλήσσει που έγινε.

Δώδεκα χιλιάδες ψυχές, περισσότεροι από τους μισούς πρέπει να είναι εκτός του ΚΥΤ σε σκηνές στους ελαιώνες. Πολλές από τις σκηνές καλοκαιρινές που με την πρώτη καταιγίδα θα τις πάρει ο αέρας και η βροχή.

Περίπου το 65%, λένε τα στοιχεία, είναι γυναικόπαιδα. Χιλιάδες μωρά παντού, οικογένειες από Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ και Ιράν, λίγους Αφρικανούς βλέπεις πλέον. Σίγουρα μετά το ‘15 δεν έχουμε ξαναδεί τόσο κόσμο εκεί, με δυσκολία μπορείς να περπατήσεις στον ελαιώνα, καθώς η μια σκηνή είναι πάνω στην άλλη.

Τα παιδιά παίζουν παντού, μιλάς με τους ανθρώπους, ο κόσμος δεν χάνει την ελπίδα του. Από τη Σμύρνη έφτασαν οι περισσότεροι και όχι από την Κωνσταντινούπολη όπως παλιά, φαίνεται πως άλλαξαν τα κέντρα των διακινητών απέναντι μετά το πρόσφατο ανθρωποκυνηγητό των προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη.

Όλα τα παιδιά θέλουν ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια φωτογραφία, πολλές φορές και οι μεγάλοι. Μας κυνηγάγανε να μας  κεράσουν ότι λιγοστό έχουν, από τσάι και ψωμί που φτιάχνουν στους πολλούς αυτοσχέδιους παραδοσιακούς φούρνους που έχουν κατασκευάσει μέσα στο χώμα μέχρι μπισκότα ή πατατάκια.

Ο κάθε άνθρωπος και μια ιστορία.

H Ζουλί ένα πανέμορφο σκυλάκι με ροζ φορεματάκι, πετιέται από μια σκηνή στα πόδια μας. Η «μαμά» της, μια νέα κοπέλα που έχει σπουδάσει ψυχολογία, ήρθε αγκαλιά με τη Ζουλί από το ΙΡΑΝ, πέρασαν από Γεωργία και Τουρκία μέχρι να φτάσουν εδώ με μια βάρκα στη Λέσβο αγκαλιά με τη σκυλίτσα της και δεν θέλει να την αποχωριστεί ποτέ.

Ο Αλί έχει έρθει με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους. Χριστιανός από το ΙΡΑΚ, με τατουάζ τον σταυρό στον σβέρκο του, δούλευε οδηγός στις αμερικάνικες δυνάμεις εκεί. Καθώς δεχόταν πίεση από ισλαμιστές του ΙΡΑΚ, και κινδύνευε η ζωή του, ήρθαν μέσω Χίου στην Ελλάδα το ’16, πέντε μήνες στη Χίο, άλλους τόσους μετά στη Μαλακάσα στην Αθήνα αλλά γύρισε πίσω στο ΙΡΑΚ καθώς απειλούσαν την οικογένεια του. Η μητέρα του πέθανε πριν λίγους μήνες και ξαναπήρε το δρόμο της Ελλάδας για να ξαναστήσει τη ζωή του με τη φαμίλια του.

Τόσες χιλιάδες ανθρώπων, τόσες χιλιάδες ιστορίες.      

Αυτό που δεν λένε στην κοινή γνώμη είναι ότι πολλές χιλιάδες από αυτούς, ίσως και πάνω από τους μισούς, έχουν το δικαίωμα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και αυτό δεν γίνεται γιατί δεν έχουν πού να τους πάνε, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και των πολιτών της Λέσβου, ιδιαίτερα αυτών της Μόριας, που με το δίκιο τους αγανακτούν όταν βλέπουν δίπλα στο χωρίο τους να έχει δημιουργηθεί ένα χώρος αποθετήριο ψυχών που κρύβει ένα πρόβλημα που δεν θέλει να αντιμετωπίσει όλη η Ευρώπη.

Δεν είναι Ευρώπη αυτό κ Μαργαρίτη Σχοινά, εάν θέλετε να προστατεύσετε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής όπως σας ανέθεσε η κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ελάτε πρώτα εδώ, στη Μόρια, σταματώντας αυτό το αίσχος. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προωθήστε πρόσφυγες από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη και μην κρύβετε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Τα Ελληνικά νησιά δεν θα γίνουν το χαλάκι όλης της Ευρώπης

Μέσα σε τόσες χιλιάδες ανθρώπους λογικό είναι να υπάρχουν κάποιοι παραβατικοί αλλά είναι η ελάχιστη μειοψηφία. Δεν είναι εγκληματίες, οικογένειες με μωρά είναι. Το αίτημα είναι ΕΝΑ. Επιτέλους ανοίξτε τα νησιά, προς την ηπειρωτική Ελλάδα σε πρώτη φάση και στη συνέχεια προς την Ευρώπη.

Μην περιμένετε να καεί το νησί για να το κάνετε. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις εικόνες. Δεν μπορεί αυτό να είναι επιστροφή στην κανονικότητα κ Μητσοτάκη. Κάντε κάτι επιτέλους.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)