to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:16 | 10.06.2019

Οικονομία

Ευ. Τσακαλώτος: Οι 9 βασικοί άξονες για δικαιότερη φορολογία (βίντεο)

Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.


Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση της Δευτέρας 10/6 στο Μέγαρο Μουσικής.

.

Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

*Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

*Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%

*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα

*Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες

*Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας

*Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%

*Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών

*Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%

*Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας». Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισεκ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισεκ. ευρώ. «Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.

«Θέλουμε», δήλωσε, «να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί. Αυτό κοστίζει 1 δισεκ. ευρώ. Πού θα βρει αυτό το ποσό;». Πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη. Το έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ανέφερε, και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα «να σκεφτούν πάρα πολύ τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε. Είναι μια ιστορική στιγμή να αποφασίσουν για το πού θα πάνε, να αποφασίσουν για τη ζωή τους».

Αναλυτικά η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι, ρίξαμε ζάρια οι πέντε που θα μιλάγαμε και ήρθα 3ος και γι’ αυτό εγώ μιλάω για τη φορολογία. Το πιο πιασάρικο θέμα. Η φορολογία όμως είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας. Πολύ σημαντική!
Και για να μιλήσουμε για τη φορολογία, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για το ποιες δυνάμεις χρεοκόπησαν τη χώρα. Ποιες δυνάμεις δεν είχαν κάνει τίποτα για τη φοροδιαφυγή τα τελευταία 30 χρόνια. Ποιες δυνάμεις μας αφήσανε το 2009 με ένα πρωτογενές έλλειμμα 24 δις.
Δεν μπορώ να σκεφτώ εάν είχα 24 δις τι θα μπορούσα να πω στους υπουργούς εδω -όχι στον Αλέξη γιατί είναι φειδωλός όπως ξέρουμε- αλλά στους υπουργούς που θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα.
Γι' αυτά τα 24 δις [ενν.ελείμματος] χρειάστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου 63 δις μέτρα και χρειάστηκε και εμείς να συνεχίσουμε με την αύξηση της φορολογίας. Αλλά από όλη την αύξηση της φορολογίας στα τρία μνημόνια [ενν.2010-18] σε εμάς αναλογεί το 17% ενώ σε εκείνους το  83%!
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πριν από την κρίση, το 2009, είχαμε 10 χρόνια με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ χαμηλή φορολογία. Κάτω από το μέσο της Ευρώπης, [ενν. όμως] δεν φάνηκε αυτό να δούλεψε μόνο με αυτά τα δυο στοιχεία. Δεν φάνηκε να δούλεψε! Και άρα αυτά που είπε η Έφη και αυτά που είπε ο Αλέξης, σχετικά με την ποιότητα της ανάπτυξης, πρέπει να τα πάρετε πολύ σοβαρά
Τι καταφέραμε εμείς στους 9 – 10 μήνες που βγήκαμε από το μνημόνιο;
Καταφέραμε να μειώσουμε μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019, 30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
Κάναμε τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Κάναμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που τώρα είναι 6% και ακούω με τη Ν.Δ. [ενν για 2 συντελεστές] 11%  και  22%. [Άρα] θα παει στο 11% ;
Κάναμε σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% στο 25%, 1% κατ έτος, αρχίζοντας από φέτος [ενν.2019]. Και βεβαίως πήραμε και πολλά θεσμικά μέτρα (γιατί μέχρι να έρθουμε εμείς, οι πλούσιοι πληρώνανε φόρους σε εθελοντική βάση) και για να υπάρχει ένα σύστημα διασταύρωσης ανάμεσα στις φορολογικές δηλώσεις και τις τραπεζικές καταθέσεις.

Τι θέλουμε να αποφύγουμε; Ένα πράγμα: φοροαπαλλαγές για τους λίγους, συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ ότι είναι ο πυρήνας της στρατηγικής της Ν.Δ. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Ότι η δέσμευση της Ν.Δ. να μειώσει το φόρο των επιχειρήσεων από 28% στο 20% θα το κάνει, γιατί αυτή θα είναι η προτεραιότητα. Μόνο που αυτό κάνει 1 δισ [ενν. ανά έτος].  Και από πού θα βγούνε τα άλλα λεφτά για το πρόγραμμά τους αν 1 δισ  πάει για τους φόρους στις επιχειρήσεις;
Όλες οι δεξιές κυβερνήσεις, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν υποσχεθεί ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει τα έσοδα και θα αυξήσει και την ανάπτυξη. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα; Τα τελευταία χρόνια ο Τραμπ. Μείωσε το φόρο στις επιχειρήσεις, [αλλά] δεν αυξήθηκαν τα έσοδα και τώρα τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη είναι πολύ δυσμενή για τη δεξιά στην Αμερική.
Άρα αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε είναι μια στρατηγική που θα μειώσει τους φόρους γι’ αυτούς που έχουν ήδη λεφτά και να μην επιτρέψουμε τη συνέχιση της φοροδιαφυγής σαν εθνικό σπορ.
Τι σχεδιάζουμε;
Σχεδιάζουμε μετά από το 2009 και για το 2020 και για το 2021 και για το 2022 ένα πακέτο που είναι ισορροπημένο με μέτρα που θα επηρεάσουν τόσο την παραγωγή, όσο και την κατανάλωση.
Μείωση της προκαταβολής φόρου στα 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις.
Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%.
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

Πού διαφέρουμε εμείς από αυτό που σας υπόσχεται η Ν.Δ.;
Πρώτον, ότι οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης που προτείνουμε, οδηγούν σε πλήρη απαλλαγή το 92% των φυσικών προσώπων, μετριάζοντας όμως την απώλεια εσόδων σε σχέση με την πρόταση της Ν.Δ. κατά μισό δισ. Δεν είναι καλό αυτό το μισό δις να πάει σε νοσοκομεία, σε σχολεία και σε άλλες ανάγκες; Να μην είναι ισορροπημένη η πολιτική μας;
Δεύτερο. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως εμείς τη σχεδιάζουμε, δίνει μεγαλύτερη ελάφρυνση στη μεσαία περιουσία ενώ αντίθετα οι υποσχέσεις της Ν.Δ. θα έχουν μεγαλύτερα οφέλη για τις μεγάλες περιουσίες.
Τρίτο. Αυτό που κάνουμε για τη μείωση προκαταβολής φόρου και συγχρόνως αυτό για τις αποσβέσεις για τις επιχειρήσεις, για τις επενδύσεις, άρα να παίρνουν χρήματα μόνο αν κάνουν επενδύσεις, όχι να παίρνουν χρήματα για να τα βάλουν στην άκρη, είναι μια μορφή ρευστότητας για την κοινωνία και για την οικονομία.

Τελειώνοντας θέλω να πω το εξής: Έχει γίνει πάρα πολλή σπέκουλα για τη μεσαία τάξη και εμάς. Εμείς καλούμε τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά. Να σκεφτούν τι πήραμε, τι προσπαθούμε να κάνουμε, τι θέλουμε να αποτρέψουμε και τι προτείνουμε;
Είναι μια ιστορική στιγμή για τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα στην Ελλάδα να αποφασίσουν πού θα πάνε, γιατί όταν πήγανε με τη δεξιά παντού στον κόσμο καταστράφηκαν. Σήμερα πρέπει να αποφασίσουν για τη ζωή τους!

Και μετά από αυτό δίνω το λόγο στην -  κατά την άποψή μου – καλύτερη μεταγραφή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)