to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 19.09.2014

Οικονομία

Ε. Τσακαλώτος: Ο Χαρδούβελης ομολόγησε ότι είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας!

Είναι σαφές ότι «ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας, χτίζοντας συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση»


Αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξη του Γκ. Χαρδούβελη στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Συγκεκριμένα, ο Γκ. Χαρδούβελης σχολίασε πως «δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη των ετών 2003 και 2004, όταν η Γερμανία και η Γαλλία αδιαφόρησαν για τους κανόνες του ελλείμματος - και μετά πολλοί έκαναν το ίδιο».  Αναλυτικά η δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου:

"Μέχρι σήμερα κατηγορούσαμε την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται μόνο  για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και όχι για την ουσία τους. Μαθαίνουμε όμως, έπειτα από τη συνέντευξη του Υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι αυτό δεν ισχύει. Στην ερώτηση αν πρέπει  να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία για την τήρηση του ορίου του 3% του ελλείμματος, ο κ. Χαρδούβελης απαντά:

«Θα ήταν λάθος να αγνοήσει η Γαλλία τον κανόνα. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη των ετών 2003 και 2004, όταν η Γερμανία και η Γαλλία αδιαφόρησαν για τους κανόνες του ελλείμματος - και μετά πολλοί έκαναν το ίδιο. Η Γαλλία θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ίδιο με όλους τους άλλους. Αυτό είναι το δίκαιο.»

Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής – όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από συστημικούς παράγοντες όπως ο Ρέντζι και ο Γιούνκερ – ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δίνει μάλιστα παραδείγματα για το 2003 σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίση στην Ευρώπη μετά το 2008.   

Όταν μάλιστα τολμά να ψελλίσει κάτι για ευρωομόλογα και μηχανισμούς μεταφοράς πόρων και ο δημοσιογράφος του αναφέρει ότι αυτά δεν θα αρέσουν στον κ. Σόιμπλε, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθαρίζει ότι μιλά όχι για σήμερα – που τα έχουν ανάγκη οι χώρες του Νότου - αλλά για μετά από 20 χρόνια! 

Είναι αυτός ένας Υπουργός Οικονομικών που μπορεί να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας, χτίζοντας συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση; Η ερώτηση δίνει και την απάντηση".

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)