to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 24.07.2020

Πολιτική

Ε όχι και πολιτικά στην εφημερίδα μας: Η «Καθημερινή» για το «κόψιμο» του άρθρου του Ιρλανδού δημοσιογράφου

Μετά το θέμα που ανέδειξε χθες το Left.gr σχετικά με το περιστατικό λογοκρισίας κατά του Ιρλανδού δημοσιογράφου, Richard Pine, εκ μέρους της αγγλόφωνης έκδοσης της «Καθημερινής», η εφημερίδα δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοσή της την απάντηση του αρχισυντάκτη, Tom Ellis, προς τον δημοσιογράφο. Η απάντηση, αλλά και η επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Παπαχελά, επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα κατήγγειλε χθες ο Pine. O ίδιος σχολιάζει την απάντηση και δηλώνει πως σταματάει τη συνεργασία όσον αφορά την εν λόγω στήλη του.


Υπενθυμίζεται πως, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Durrell, Richard Pine o οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Κέρκυρας και αρθρογράφος σε διάφορές εφημερίδες, λογοκρίθηκε από την αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής» για άρθρο του που κριτίκαρε την υποστήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση στον Ερημίτη. Ο ίδιος σταματά να γράφει στην εφημερίδα με επιστολή του προς την Καθημερινή.

Το μήνυμα του δημοσιογράφου, που όπως ο ίδιος μας αναφέρει δυσκολεύεται ακόμα να χρησιμοποιήσει τον όρο «λογοκρισία» για το ζήτημα, δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του μέσου συνοδευόμενο από το σχόλιο-απάντηση του αρχισυντάκτη.

Η απάντηση του αρχισυντάκτη της αγγλόφωνης Καθημερινής, Tom Ellis:

«Κατά την απάντησή μου προς εσάς μερικές εβδομάδες πριν, σας τόνισα την προσπάθεια που κάνουμε στην αγγλόφωνη «Καθημερινή» να εμπλουτίσουμε την έκδοση με περιεχόμενο σχετικά με την ιστορία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την ιατρική, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, κλπ, όχι με θέματα εσωτερικής πολιτικής. Τα τελευταία αφορούν την ελληνική έκδοση της Καθημερινής, ενώ το δικό σας κείμενο καταπιανόταν σαφώς με ένα εσωτερικό ζήτημα.

Σας τόνισα επίσης πως εάν θέλατε να κάνετε ένα γενικό σχόλιο πως το τοπικό επενδυτικό σχέδιο, το οποίο φαίνεται να σας απασχολεί αρκετά, δεν είναι καλό για το περιβάλον, αυτό θα ήταν απολύτως εντάξει.  Αντιθέτως, εσείς πήρατε μια βαθιά πολιτική θέση, με λεπτομέρεις αναφορές σε κυβερνητικά στελέχη κλπ.

Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη ελληνική εφημερίδα τόσο ανοιχτή σε αντίθετη, ως προς εκείνη του ίδιου του μέσου, άποψη, από την Καθημερινή. Αλλά όπως σας είχα αναφέρει, οι εξωτερικοί συνεργάτες της αγγλόφωνης έκδοσης - η οποία διαβάζεται από ξένους αναγνώστες - γράφουν για θέμα από μια ακαδημαϊκή, ιστορική ή διπλωματική σκοπιά. Δεν γράφουν για εσωτερικές κομματικές πολιτικές και προσωπικότητες».

«Η επικοινωνία μου με τον διευθυντή Αλέξη Παπαχελά, απλώς επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου»

Σχολιάζοντας την απάντηση του αρχισυντάκτη, ο Richard Pine επιμένει πως ο λόγος για την απόρριψη του άρθρου του από την Καθημερινή δεν είναι εάν ο ίδιος ως «εξωτερικός παράγοντας» επέλεξε ή όχι να γράψει για «εσωτερικές κομματικές υποθέσεις», αλλά ότι η στήλη του στράφηκε προς αντίθετη από την κυρίαρχη τάση κατεύθυνση, η οποία και θέλει τα ΜΜΕ να στηρίζουν την «πρόοδο» μέσω των «ξένων επενδύσεων», προφανώς ασχέτως από το υπόλοιπο πλαίσιο. «Η επικοινωνία μου με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, απλώς επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου», καταλήγει στο σχόλιό του ο δημοσιογράφος.

«Σταματώ να γράφω την στήλη "Eye of the Xenos"»

Υπενθυμίζουμε πως ο Richard Pine κατήγγειλε χθες: «Όταν έδωσα ένα άρθρο σχετικά με την ανάπτυξη ενός πολυτελούς τουριστικού θέρετρου στην Κέρκυρα (όπου μένω), η οποία, κατά τη γνώμη μου και κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κερκυραίων, θα ήταν επιζήμια για το οικοσύστημα του Ερημίτη που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού, αυτό απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι ήταν επικριτικό προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δύο υπουργούς της κυβέρνησης. Μου είπαν ότι το άρθρο δεν ήταν αποδεκτό γιατί έπαιρνα «βαθιά πολιτική θέση» και ότι οι ξένοι αρθρογράφοι θα έπρεπε να γράφουν για «ακαδημαϊκά, ιστορικά, πολιτιστικά» θέματα, όχι για «εσωτερική πολιτική».

Λίγο μετά, προσέθεσε, πως: «Έχοντας γράψει όλη μου τη ζωή εκτενώς για τη σχέση του πολιτισμού με την πολιτική, δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται. Δεδομένου ότι αυτή την άποψη δεν την συμμερίζεται οι υπεύθυνοι σύνταξης της Καθημερινής, πρέπει να πω, με βαθύτατη λύπη, ότι σταματώ να γράφω την στήλη "Eye of the Xenos". Φυσικά, θα συνεχίσω να γράφω την στήλη μου "Επιστολές από την Ελλάδα" στους The Irish Times και ελπίζω να συνεχίσετε να βρίσκετε κάτι πολύτιμο σε αυτές».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)