to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 18.11.2020

Πολιτική

Ε-mail της Frontex αποδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει εντολές για pushbacks

Νέα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από το ελληνικό κράτος προκύπτουν από έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της ιστοσελίδας EUobserver - Πλήρωμα δανέζικου σκάφους της Frontex στην Κω αρνήθηκε εντολή από αξιωματικό του ελληνικού λιμενικού να βάλουν τους μετανάστες πίσω στη λαστιχένια λέμβο και να τους στείλουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα


Μια σειρά e-mail από τη Frontex, που δημοσιοποιήθηκε ύστερα από αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση, δείχνει σαφώς ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή (HCG) έλαβε εντολές για να επαναπροωθήσει τους μετανάστες ώστε να επιστρέψουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Το αναδιατυπωμένο (ώστε να απαλοιφθούν τα προσωπικά στοιχεία αποδεκτών και παραληπτών) email της Frontex που αποδεικνύει την εντολή από το ελληνικό κράτος για επαναπροώθηση (Φωτογραφία: EUobserver)

Τέτοιες «αποτροπές» είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο. Το εάν θα λάβουν άσυλο ή όχι εξαρτάται από τις καθιερωμένες διαδικασίες ασύλου.

Το email, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2020, περιγράφει ένα περιστατικό κατά το οποίο η δανέζικη ακτοφυλακή αρνήθηκε εντολές να αναγκάσει μετανάστες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν σε ένα μικρό σκάφος κοντά στην ελληνική ακτογραμμή  να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Ο χάρτης από ρεπορτάζ στη δανέζικη dr.dk για τη δραστηριότητα του δανέζικου σκάφους στην Κω και την άρνησή του να επαναπροωθήσει τους πρόσφυγες

Ο επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, έχει επανειλημμένα περιγράψει αυτό το περιστατικό ως «παρανόηση», λέγοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ήταν «μεμονωμένο περιστατικό».

Όμως, το, μεγέθους εννέα σελίδων, έγγραφο με τα αλυσιδωτά email της Frontex θέτει σε αμφισβήτηση αυτή την εκτίμηση, δεδομένου ότι επρόκειτο για άμεση έντολή

Η αναφορά στα email που αποδεικνύει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, λέει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή είχε πράγματι λάβει εντολές για μεταφορά μεταναστών που βρίσκονταν σε λαστιχένια λέμβο πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οι 33 μετανάστες, αναφέρει το e-mail, είχαν διασωθεί από το δανέζικο σκάφος της Frontex στην περιοχή της Κω.

Το e-mail αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ο αξιωματικός - σύνδεσμος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Ακτοφυλακής ["HCG Liaison Officer –Technical Equipment (LO-TE)"] ενημέρωσε το πλήρωμα ότι έχει λάβει εντολή από την προϊστάμενη αρχή του να μεταφέρουν τους μετανάστες πίσω στη λαστιχένια λέμβο και να τους συνοδεύσουν /  μεταφέρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα", αναφέρει το email.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σχόλιο διατυπώνεται επίσημα. Είναι επίσης μια αποκάλυψη που θέτει ακόμα περισσότερο εν αμφιβόλω τις επίμονες αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν γίνονται pushbacks στο Αιγαίο.

Το email σημειώνει ότι οι Δανοί προώθησαν αυτήν την εντολή στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι επικοινώνησαν με την Ελληνική Ακτοφυλακή και στη συνέχεια η εντολή για την επαναπροώθηση ακυρώθηκε.

"Δόθηκε νέα εντολή για τη μεταφορά των μεταναστών στο λιμάνι της Κω", αναφέρει το email, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το συμβάν.

Από την πλευρά της, η Frontex σε δήλωσή της μέσω e-mail ανέφερε ότι το περιεχόμενο των εγγράφων που δημοσιεύθηκαν καταδεικνύει ότι ο οργανισμός «δεσμεύεται πλήρως να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ελέγχου των συνόρων και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις μας».

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει επανειλημμένα αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους συνδυασμό «ψεύτικων ειδήσεων» και «τουρκικής προπαγάνδας».

Όταν πιέστηκε να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα, ο Έλληνας υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε σε ευρωβουλευτές τον περασμένο Ιούλιο ότι η Αθήνα εφαρμόζει με συνέπεια τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Η Ελλάδα έχει μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση που προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εφαρμόζει πιστά το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Σύμβαση της Γενεύης, οπότε αυτό δεν είναι αλήθεια», ανέφερε σχετικά με τις καταγγελόμενες επαναπροωθήσεις.

Το σχόλιο Χρυσοχοϊδη ωστόσο, σημειώνει ο EuObserver, έγινε παρά την ύπαρξη των  e-mail της Frontex που αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν πράγματι εντολές για παράνομες επιστροφές, κάτι που παραβιάζει τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτούς που η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τηρεί.

Πηγή: Το δημοσίευμα του EuObserver - Σχετικό δημοσίευμα κα στο fragdenstaat.de, όπου δημοσιεύεται και ολόκληρο το 9σέλιδο έγγραφο, αλλά και στο δανέζικο dr.dk που αναφέρεται και σε επίσκεψη της δανέζας υπουργού Άμυνας (στις 5/3/2020) στην Κω.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)