to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 13.03.2019

Αυτοδιοίκηση

Ερμίνα Κυπριανίδου: Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι μετρήσιμα και χειροπιαστά

Την κορυφαία εκδήλωση απολογισμού των πεπραγμένων της 5ετούς θητείας της στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ.


Η κ. Κυπριανίδου αναφέρθηκε στα κυριότερα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, σημειώνοντας ότι άξονες της σημερινής διοίκησης αποτέλεσαν «η χρηστή διαχείριση των δημόσιων αγαθών και πόρων, η διαφάνεια και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις συνέργειες που επιδίωξε και πέτυχε η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αφενός με τον α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, αφετέρου με τα αρμόδια υπουργεία, την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», τα πανεπιστημιακά ιδρύματα,  τα ερευνητικά κέντρα, τα επιμελητήρια, την ΕΤΑΔ, και σειρά φορέων και συλλογικοτήτων.

«Στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και με δεδομένα τα ανοιχτά προβλήματα της Περιφέρειας που κληρονομήσαμε, λειτουργήσαμε στοχευμένα, παρεμβαίνοντας σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, ασκώντας τον επιτελικό μας ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών και έργων.

»Συνεργαστήκαμε στενά και με τους οκτώ δήμους μας, χωρίς διακρίσεις ή κομματικά κριτήρια, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών, την αναγκαιότητα κάθε έργου και την ωριμότητα των μελετών για την υλοποίησή του, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία:  ίδιους πόρους της Περιφέρειας, ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του ΠΕΠ Αττικής και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», σημείωσε η κ. Κυπριανίδου και πρόσθεσε:

«Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι μετρήσιμα και χειροπιαστά: 161 έργα στους 8 Δήμους συνολικού προϋπολογισμού περίπου 260 εκατ. ευρώ  και 19 έργα διαδημοτικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού 158 εκατ. ευρώ».

 7 άτομα, πλήθος και εσωτερικός χώρος

Πεδίον του Άρεως

Ως εμβληματική δράση της σημερινής διοίκησης, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, περιέγραψε την πλήρη ανάταξη του Πεδίου του Άρεως, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η πιο εμβληματική δράση της θητείας μας είναι η πλήρης ανάταξη του μητροπολιτικού πάρκου του Πεδίου του Άρεως, του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη πυκνοδομημένη καρδιά της Αθήνας. Πάρκο 250 στρεμμάτων, που παραλάβαμε σε συνθήκες απόλυτης απαξίωσης και εγκατάλειψης, με συνεπακόλουθο την ανάπτυξη σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η τοξικοεξάρτηση και άλλα.

»Κινηθήκαμε σε πολλαπλά επίπεδα: δεν περιοριστήκαμε μόνο στο να αποκαταστήσουμε  τις υποδομές του: το φωτισμό, τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, το πράσινο, τα μνημεία, τις παιδικές χαρές, δεν φροντίσαμε μόνο για την συνεχή φύλαξη και καθαρισμό του, αλλά αναλάβαμε συντονισμένη δράση ώστε το μητροπολιτικό μας πάρκο να καταστεί χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού και να αποδοθεί ξανά στους πολίτες ως ένας πλήρως αναμορφωμένος και ασφαλής δημόσιος χώρος.

»Η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του «Άλσους» Οικονομίδη, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τα δρομικά events έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες Αθηναίους να χαρούν ξανά το Πεδίον του Άρεως και η επισκεψιμότητα σήμερα έχει ανέβει κατακόρυφα.

»Ήταν για εμάς θέμα πρώτης προτεραιότητας, ένα δύσκολο στοίχημα που όμως αναλάβαμε και το κερδίσαμε», κατέληξε.

Προσφυγικά και Λυκαβηττός

«Για δικαίωση πολυετών αγώνων των κατοίκων και της διαχρονικής ενασχόλησης της ακαδημαϊκής κοινότητας», έκανε λόγο η κ. Ερμίνα Κυπρανίδου αναφερόμενη στο άνοιγμα του δρόμου για την αποκατάσταση του πολύπαθων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, η οποία εντάσσεται όπως είπε «σε ένα σημαντικό σχεδιασμό στρατηγικών αστικών αναπλάσεων, που επεκτείνεται σε πολλές περιοχές  της Αθήνας και των άλλων περιφερειακών δήμων μας».

Αναφορικά με το σχέδιο αποκατάστασης του Θεάτρου του Λυκαβηττού και ανάδειξης του περιβάλλοντα χώρου η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα δήλωσε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης της μελέτης και λήψης όλων των απαραίτητων αδειών. Στη συνέχεια θα δημοπρατήσουμε το έργο αποκατάστασης, ενώ παράλληλα θα προκηρυχθεί και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου».

Σημείωσε επίσης αναφορικά με τις προωθούμενες αστικές αναπλάσεις ότι «ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την αναγκαία διαβούλευση και μελέτη για την ανάπλαση της οδού Πειραιώς, του ιστορικού δρόμου που ενώνει την Αθήνα με το λιμάνι του Πειραιά». «Θα προχωρήσουμε με την εκπόνηση ενός ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τον δημόσιο χώρο και το αστικό τοπίο της οδού Πειραιώς, με στόχο την επιτυχή σύνδεση των υπαρχόντων πόλων πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής, αλλά και την απόδοση ενός ενιαίου χαρακτήρα σε όλο το μήκος της», είπε η κ. Κυπριανίδου.

Ανακοίνωσε δε ότι ξεκίνησε η ανάπλαση των Προσφυγικών στην περιοχή Καρέα του Βύρωνα και ότι μεταξύ άλλων  έργων που αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα είναι και η ανάπλαση του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η συμβολή του Κεντρικού Τομέα στην αντιπλημμυρική προστασία

Από τα 73 έργα υποδομών (αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, οδοποιίας και κτιριακά) προϋπολογισμού περίπου 92 εκατ. ευρώ, η κ. Κυπριανίδου στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αναφέροντας τρεις σημαντικές παρεμβάσεις:

  • Το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στον κόμβο Πειραιώς και Χαμοστέρνας προϋπολογισμού 1,278 εκατ. ευρώ (Μέσω ΠΕΠ Αττικής).
  • Το έργο αντιπλημμυρικής θωράκιση της Ηλιούπολης και του Βύρωνα (περιοχή Καρέα), προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ (ίδιοι πόροι Περιφέρειας Αττικής) του οποίου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μελέτη.
  • Και το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με την ενίσχυση του υφιστάμενου συλλεκτήρα Σ7 συνολικού προϋπολογισμού 4,7 εκ.

Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, σημείωσε, «σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο παρέμβασης» στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Το Πρόγραμμα παιδικής προστασίας, μέσω επιχορήγησης 66 πιστοποιημένων φορέων κοινωνικής φροντίδας, με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη διετία, αλλά και το επιχειρησιακό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής από το ταμείο ευρωπαϊκής βοηθείας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).

Στάθηκε όμως ιδιαίτερα στην υλοποίηση του καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών», που στοχεύει στη μείωση της βλάβης για τους συμπολίτες μας με προβλήματα εξαρτήσεων. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, με 800.000 ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Αθήνας.

Στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων

Μεταξύ των κορυφαίων δράσεων της σημερινής διοίκησης περιέλαβε και την χρηματοδότηση των 16 νοσοκομείων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών με 16 εκατ. ευρώ, για την αγορά ιατροτεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των νοσοκομείων που υποστηρίχθηκαν βρίσκονται κάποια από τα μεγαλύτερα της χώρας όπως «Ευαγγελισμός», ο «Άγιος Σάββας», "Γεώργιος Γεννηματάς", «Η Σωτηρία», τα δύο νοσοκομεία Παίδων κ.α.

Ανακατασκευή αύλειων χώρων και κατασκευή σχολείων

Η χρηματοδότηση της ανακατασκευής 25 αύλειων χώρων σχολείων όλων των βαθμίδων και η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων, συγκαταλέγεται όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα μεταξύ των έργων υψηλής προτεραιότητας που υλοποιήθηκαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατασκευάστηκαν:  

 Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός στο Δήμο Καισαριανής

 Παιδικός & βρεφονηπιακός σταθμός στο Δήμο Ηλιούπολης

 2ος Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Δήμο Ζωγράφου

 Παιδικός σταθμός στην οδό Ράμφου, στα Πατήσια

 Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός στο Δήμο Γαλατσίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή και του Παιδικού & Βρεφονηπιακού Σταθμού (πρώην ΠΙΚΠΑ) στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού).

Ανάχωμα στο νεοναζισμό

Δηλώνοντας ιδιαίτερα υπερήφανη, παρουσίασε την καθιέρωση της δράσης «Αθήνα Ελεύθερη» για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί, υπογραμμίζοντας: «Πρωτοστατήσαμε στην καθιέρωση των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής “Αθήνα Ελεύθερη” και αυτή είναι η δική μας απάντηση στους νοσταλγούς του φασισμού, αυτό είναι το δικό μας ανάχωμα στο νεοναζισμό, τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην πολύπλευρη στήριξη που πρόσφερε η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και ειδικά ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών στα μουσικά σχολεία της Αττικής.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα έκανε λόγο για την εφαρμογή «ενός νέου  προτύπου στην άσκηση πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο, στη μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, που απαίτησε στρατηγικό σχεδιασμό, εξωστρέφεια και πείσμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Τόνισε επίσης ότι το εγχείρημα ήταν συλλογικό και απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, στους αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους της Δύναμης Ζωής, ιδιαίτερα αυτούς του Κεντρικού Τομέα, στους συνεργάτες του γραφείου της και σε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Και έστειλε το δικό της μήνυμα για τις επερχόμενες αυτοδιοικητιικές εκλογές: «Το ταξίδι συνεχίζεται με πολλούς σταθμούς. Σήμερα όμως πιο έμπειροι και ώριμοι, με αίσθημα ευθύνης και πείσμα δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης να ανακόψουν αυτή την πορεία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)