to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 23.04.2015

Πολιτική

Ε. Κυπριανίδου: Η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ δεν συνιστά “δήμευση”

Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη, Ερμίνας Κυπριανίδου, στην προ ημερησίας συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο


Ολόκληρη η ομιλία

“Συζητάμε σήμερα το ζήτημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που αφορά για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης -συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ  Α' και Β' βαθμού- στην Τράπεζα της Ελλάδος 
Για το ζήτημα αυτό, που απασχόλησε πολύ τον πολιτικό διάλογο τις τελευταίες ημέρες και τέθηκε προς συζήτηση και από την αντιπολίτευση θα ήθελα να επισημάνω:

Σαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι στην αυτοδιοίκηση έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν με τη χρήση των ΠΝΠ για να περάσουν αντιλαϊκές ρυθμίσεις που η δημόσια συζήτησή τους με την συνηθισμένη κοινοβουλευτική διαδικασία θα τις απέκρουε. Ήταν μια πρακτική των μνημονιακών κυβερνήσεων για να παρακάμπτουν τη Βουλή – ακόμη και όταν οριακά έλεγχαν την πλειοψηφία. 


Ωστόσο εξηγήθηκε επαρκώς ότι η συγκεκριμένη περίσταση έχει τα χαρακτηριστικά του επείγοντος και έκτακτου. Επιπροσθέτως η Κυβέρνηση έφερε άμεσα το θέμα στη Βουλή για επικύρωση, ώστε να ακουστούν και οι απόψεις των φορέων. Σήμερα στη Βουλή γίνεται δημοκρατική διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών και αύριο -σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αρμόδιας επιτροπής- η συγκεκριμένη ΠΝΠ μπαίνει προς ψήφιση.


Άρα δεν τίθεται ζήτημα αντιδημοκρατικότητας. Θα θέλαμε ίσως να ήταν πιο κανονική η διαδικασία, αλλά οι μέρες που περνάει ο τόπος δεν είναι κανονικές, είναι έκτακτες και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς. Αυτό το καταλαβαίνουν πρώτα από όλα οι πολίτες αυτής της χώρας που παλεύει για την αξιοπρέπεια της. Είναι γνωστό το ασφυκτικό πλαίσιο που επιχειρείται να μας επιβληθεί για να γονατίσουμε, να αποδεχτούμε μειώσεις μισθών και συντάξεων, άγριες ιδιωτικοποιήσεις και συνέχιση της μνημονιακής καταστροφής. 

Η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ δεν συνιστά “δήμευση”. Μια ενέργεια που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ή χρήση δηλ. διαθέσιμων κεφαλαίων των ΟΤΑ προκάλεσε αδικαιολόγητη έκρηξη. Πρόκειται για μια αναγκαία κίνηση, έναν προσωρινό χειρισμό, για να διευκολυνθεί η βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κράτους, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κάθε είδους πληρωμές.


Οι φορείς μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στο ασφαλές περιβάλλον της κεντρικής τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο, από τα ταμεία των ιδιωτικών τραπεζών που τα νέμονται ακόμη οι τραπεζίτες – αυτοί ακριβώς που έχουν μεγάλες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας εδώ και πέντε χρόνια. 


Ανεξαρτήτως επιτοκίων -που είναι συγκρίσιμα ή και ανώτερα από εκείνα των ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων- τα χρήματα θα βρίσκονται σε ασφαλές σημείο, άμεσα διαθέσιμα για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες των φορέων στους οποίους ανήκουν. Εξάλλου θυμίζουμε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 οι φορείς των ΟΤΑ στην ΤτΕ κατέθεταν τα διαθέσιμά τους και όχι σε ιδιωτικά ιδρύματα.

Επί πέντε χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν συνεχώς χρηματοδότηση και προσωπικό από την Αυτοδιοίκηση, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και εισήγαγαν θεσμούς όπως το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Για όσους λοιπόν σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα: τώρα θυμηθήκατε να αγωνιστείτε και να αντισταθείτε στην κεντρική κυβέρνηση;


Τα προηγούμενα χρόνια μιλάγατε για “συμβολή της ΤΑ στις κρίσιμες στιγμές” ενώ συναινούσατε σε πολιτικές που έφεραν τους ΟΤΑ σε τραγική κατάσταση υποστελέχωσης, απουσίας πόρων, αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών του κόσμου. Έλεος πια με την υποκρισία.


Σήμερα οι ίδιες δυνάμεις αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που αντιστοιχούν σε δημόσιους φορείς. Στην πραγματικότητα, επιδιώκουν τη συγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού μπλοκ με σκοπό τη φθορά της κυβέρνησης, ως εφεδρεία των κυρίαρχων συστημικών δυνάμεων – ειδικά καθώς οι ηγεσίες των κομμάτων που στήριξαν μνημόνια κατέρρευσαν από την λαϊκή αποδοκιμασία.

Ειδικά για όσους μιλάνε στο όνομα των λαϊκών αναγκών: θέλετε να πετύχει αυτή η εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης απέναντι στα θηρία του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μπλοκ, ή εκ των πραγμάτων ρίχνετε νερό στο μύλο της αντίδρασης, συντασσόμενοι εκ των πραγμάτων με όσους -”εκ των έσω”- επιχειρούν την υπονόμευση και τελικά την υποταγή; 


Μην ξεχνάτε αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και η καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο: ο λαός στηρίζει την κυβέρνηση και οι ΟΤΑ με τις πολιτικές δυνάμεις που τους διοικούν επίσης λογοδοτούν διαρκώς στον λαό. Σας καλούμε, να μην βρεθείτε σε απόσταση από το κλίμα που έχει εμπεδωθεί στην κοινωνία.

Από την πλευρά μας σαν διοίκηση της Π.Α, ήδη με την απόφαση της 26ης Μάρτη προχωρήσαμε στην μεταφορά των διαθεσίμων μας από τους δεκάδες διάσπαρτους λογαριασμούς στην ΤτΕ. Είμαστε περήφανοι που δείξαμε το δρόμο της αλληλεγγύης των ΟΤΑ στην εθνική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση με τη μαζική στήριξη του λαού μας.


Σε αυτή τη σκληρή μάχη υπερασπιζόμαστε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και του λαού, για να πετύχει η διαπραγμάτευση, για να βγούμε από τη μέγγενη του χρέους και των μνημονιακών υφεσιακών πολιτικών. Για να προχωρήσουμε από το καλοκαίρι με τη νέα συμφωνία που θα προβλέπει απομείωση του χρέους και μικρότερα πλεονάσματα με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, την απασχόληση και την ευημερία με βάση τις ανάγκες των πολλών.  

Καλούμε και όλες τις δυνάμεις στο ΠΣ με αίσθηση ευθύνης να τοποθετηθούν σαφήνεια και χωρίς μικροκομματικές στοχεύσεις, σε αυτό το μέγιστο πολιτικό ζήτημα και να μην παίζουν κρυφτούλι πίσω από τεχνικού τύπου επιχειρήματα ή ρητορείες για την αυτονομία της αυτοδιοίκησης – που εμείς εξάλλου πρώτοι έχουμε ενστερνιστεί και προασπίσει
Τα ζητήματα είναι καθαρά: συνθηκολόγηση και μνημόνιο ή αγώνας με όλα τα μέσα γιατί μας χτυπάνε οι μνημονιακές δυνάμεις εκτός και εντός; Η θεωρείτε ότι η κατάρρευση του κράτους θα αφήσει στο απυρόβλητο την Τ.Α σαν να ήταν μια απομονωμένη νησίδα; Θεσμική αυτονομία φορέων χωρίς πολιτική ανεξαρτησία της χώρας δεν νοείται, είναι ανύπαρκτη. 
Εμείς παίρνουμε σαφή θέση και θα καταθέσουμε και σχετικό ψήφισμα για έγκριση στο ΠΣ που κατόπιν θα παρουσιάσουμε και στη Βουλή που έχουμε θεσμικά προσκληθεί σαν ΠΑ.”

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)