to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:03 | 16.03.2019

Πολιτική

Ε. Χατζηγεωργίου: Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια θωρακίζεται και η Θεσσαλονίκη αποκαθιστά τον ιστορικό της ρόλο

«Ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων θωρακίζεται, επιφέροντας πολλαπλά οικονομικά οφέλη. Η Θεσσαλονίκη αποκαθιστά τον ιστορικό της ρόλο ως ηγέτιδα δύναμη, ως πόλος ανάπτυξης αλλά και ως πύλη συνεργασίας, με κομβικό σημείο την αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της» αναφέρει σχετικά με τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας- Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου σε συνέντευξή της στην εφ. «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο Κυριακή.


Ως προς τις αντιδράσεις σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση υποκινεί πολλές από τις αντιδράσεις αυτές για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους» διαχώρισε τη «γνήσια αγωνία των πολιτών» από τις «υποκινούμενες και ακραίες φωνές» και πρόσθεσε «η ΝΔ επενδύει πολιτικά σε αυτό το κλίμα. Επενδύει στην ανασφάλεια που θέλει να νιώσουν οι πολίτες. Κι αυτό είναι επικίνδυνο».

Η κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης «έχει μπει σε παραγωγική τροχιά» και έχει αποκτήσει πολλαπλό ρόλο που περιλαμβάνει εκτός της κυβερνητικής αποκέντρωσης και την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη, κυρίως μέσω του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και τις διακρατικές συνεργασίες με επιχειρηματικούς και οικονομικούς φορείς άλλων χωρών.

«Στο Υπουργείο λειτουργεί η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, η οποία υποδέχεται, αξιολογεί και εγκρίνει για χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 4399/16. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμη πιο εντατικά το επόμενο διάστημα ώστε το ΥΜΑΘ να ηγηθεί της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, όπως και την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Υλοποιούμε το όραμα για τη βαλκανική συνανάπτυξη. Σύντομα, τον Απρίλιο, θα πραγματοποιήσουμε το Βαλκανικό Forum Επιχειρηματικότητας και Υποδομών, ενώ εντός του 2019 θα μπει σε τροχιά λειτουργίας και ο Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας» προσθέτει.

Είπε ότι παρά την επιδίωξη της ΝΔ να μετατρέψει τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές «σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», οι πολίτες και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «γνωρίζουν ότι με την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση όρθια». «Γιατί οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των μνημονίων, με τη ΝΔ να φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την υποβάθμισή τους, γεγονός που δεν της επιτρέπει να μας κουνάει το δάχτυλο. Με βάση τα πεπραγμένα του καθενός, εκτιμώ ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα ψηφίσουν για να πάμε μπροστά. Για να μην γυρίσουμε σε εποχές πλιάτσικου ή ισοπεδωτικών πολιτικών για τους πολλούς» προσθέτει.

Η κ. Χατζηγεωργίου αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να ανακάμψει και αρχίζει να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών», σημειώνει ότι τα νομοσχέδια «κοινωνικής ατζέντας» «δείχνουν ότι προτεραιότητα της δικής μας κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την προστασία των πολλών και κυρίως αυτών που επλήγησαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης». «Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να δημιουργήσουμε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, κάτι που αποτελεί και το στρατηγικό μας σχέδιο» προσθέτει.

Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι με το νέο πλαίσιο της κυβέρνησης μαζί με άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις επιδιώκεται η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος «προς όφελος των δανειοληπτών και με κύριο στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Χαρακτηρίζει ως πολύ θετική εξέλιξη τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεικτικά της «θέλησης για τη δημιουργία ενός κοινού προοδευτικού μετώπου απέναντι στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και της ακροδεξιάς».

«Το στοίχημα των ευρωεκλογών δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής ρητορικής, που συντηρείται σε μεγάλο βαθμό και από τον δρόμο που επέλεξε να ακολουθήσει η ΝΔ, κλείνοντας το μάτι στις ακραίες και επικίνδυνες αυτές φωνές. Σε αυτό τον αγώνα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράταξη όλων εκείνων των δυνάμεων που συμμερίζονται το όραμά μας, και σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε, με ακρογωνιαίο λίθο την κοινωνική μας πολιτική» προσθέτει.

Η κ. Χατζηγεωργίου τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει απολέσει τον ριζοσπαστισμό του» σημειώνοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι ένα αριστερό κόμμα κι αυτό από μόνο του προτάσσει τον ριζοσπαστισμό, την ανατροπή και τη ρήξη, την αλλαγή των κοινωνικών δομών με βάση το δίκιο των ασθενέστερων, αυτών που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στις πλάτες τους από τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων». «Αυτή είναι η βάση της πολιτικής μας, αυτή ακολουθούμε πιστά μέχρι τώρα και θα την ακολουθήσουμε μέχρι τέλους, γιατί η Αριστερά δεν είναι μόνο ένας χώρος ανατροπής, είναι κι ένας χώρος ευθύνης. Αυτή την ευθύνη δεν φοβηθήκαμε να την αναλάβουμε, κρατώντας τη χώρα ζωντανή και όρθια. Κι έτσι θα συνεχίσουμε» καταλήγει στη συνέντευξή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)