to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 15.05.2020

Πολιτισμός

Έ. Φεζολλάρι: «Δεν ξέρω πόσο ανάγκη έχει τους καλλιτέχνες μια δεξιά τεχνοκρατική κυβέρνηση»

«Η τέχνη είναι ένα όπλο για να οδηγεί τον λαό. Χωρίς αυτήν ο κόσμος είναι μαύρος. Σκοτάδι». Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ένκε Φεζολλάρι μιλάει Στο Κόκκινο Ρόδου και την Πόλυ Χατζημάρκου.


"Δεν υπάρχει μια καθαρή γραμμή, τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού για τη στήριξη των καλλιτεχνών είναι μετέωρα και με μαύρες τρύπες" τονίζει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ένκε Φεζολλάρι μιλώντας Στο Κόκκινο Ρόδου και την Πόλυ Χατζημάρκου μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανθρώπων του πολιτισμού μπροστά απ΄τη Βουλή.

Συγκινημένος αναφέρει ότι στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χάθηκαν συνάνθρωποί μας, άλλοι έχασαν την αξιοπρέπειά τους και αποδεκατίστηκαν, αυτή όμως η κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη και ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει. "Ανέδειξε την μεγάλη παθογένεια στον χώρο του πολιτισμού ενώ η Ευρώπη είναι για άλλη μια φορά απούσα. Τα δικά μας Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας κλπ. ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα του κλάδου αλλά μια δεξιά κυβέρνηση δεν ξέρω πόσο ανάγκη έχει τους καλλιτέχνες και όσους εργάζονται στο χώρο του πολιτισμού...."
Ο Ένκε Φεζολλάρι απολογείται «για τον κόμπο που έχω στο λαιμό». «Νιώθω ότι είμαστε μπροστά σε έναν τοίχο και δεν ξέρουμε πώς να σκαρφαλώσουμε. Είμαστε ένας χώρος που έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά, είμαστε χέρι-χέρι με τους ανθρώπους στον τουριστικό κλάδο και στην εστίαση που επίσης υποφέρουν".
«Υπάρχει βέβαια και το κοινωνικό στερεότυπο που απαξιώνει τους καλλιτέχνες ως αριστερούς μποέμ και λούμπεν προλεταριάτο. Αν και η Μελίνα Μερκούρη είχε πει ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το στερεότυπο. Υπάρχει και η άποψη ‘έλα μωρέ, εδώ χάνεται το καράβι, τα θέατρα θα κοιτάξουμε;”
«Όμως, η Πολιτεία χρειάζεται την τέχνη. Η τέχνη είναι εκείνο το ζωτικό συστατικό που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, που σε επαναπροσδιορίζει. Μόνο ευεργετικές ουσίες έχει. Σκεφτείτε πώς θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς πίνακες ζωγραφικής, χωρίς τον Μπαχ και τον Ρίτσο, χωρίς τον Μάρκες και τον Ελύτη, χωρίς το σινεμά του Φελίνι, του Παζολίνι, του Αϊζενστάϊν. Η τέχνη είναι ένα όπλο για να οδηγεί τον λαό. Χωρίς αυτήν ο κόσμος είναι μαύρος. Σκοτάδι».


Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 – Πόλυ Χατζημάρκου
Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρρού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)