to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:53 | 04.05.2020

Πολιτική

Ε. Αχτσιόγλου: Βρισκόμαστε μπροστά σε οριζόντια μείωση μισθών με κυβερνητική επιλογή

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία οριζόντια μείωση μισθών με κυβερνητική επιλογή», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5”.


 «Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας παρατείνεται και το νέο σχήμα εκ περιτροπής εργασίας που θεσμοθέτησε ο κ. Βρούτσης καθίσταται μόνιμο και γενικεύεται, πράγμα που σημαίνει μισή εργασία με το 50% του μισθού», σημείωσε.

«Η ΝΔ έχει κάνει από την αρχή μία πολύ συνειδητή επιλογή: να αλλάξει την ποιότητα των σχέσεων εργασίας ενισχύοντας την εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Αντί να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται για να διατηρήσουν τις σχέσεις εργασίας όπως ήταν πριν από την κρίση, δίνει κίνητρο για εκ περιτροπής εργασία. Αυτό οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών. Μάλιστα, χωρίς καν προστασία για τον κατώτατο μισθό, θα μιλάμε για θεσμοθέτηση ενός νέου υποκατώτατου μισθού», υπογράμμισε.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, ακόμα, ότι «με απόφαση του υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές στο καθεστώς εργασίας (αναστολές, εκ περιτροπής, ωράρια), παρά μόνο εκ των υστέρων στο τέλος του μήνα. Αλλά η εκ των υστέρων δήλωση δεν είναι δήλωση, γιατί δεν επιτρέπει τον έλεγχο. Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μία γκρίζα ζώνη στην αγορά, όπου στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποιος δουλεύει σε μία επιχείρηση, για πόσο δουλεύει και για πόσα λεφτά».

Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή δεν είχαν δέσμευση να διατηρήσουν το προσωπικό τους μετά το τέλος του λοκ-ντάουν, ενώ δεν υπήρξε ούτε πραγματική οικονομική στήριξή τους με “ζεστό” χρήμα».

Για τις συστάσεις του ΣΕΒ περί μονιμοποίησης των μέτρων της κυβέρνησης τόνισε ότι «η αντίληψη του ΣΕΒ είναι αποτυπωμένη στην κυβερνητική πολιτική. Τα όσα εκφράζει ο ΣΕΒ πάρα πολύ γρήγορα γίνονται κυβερνητικά μέτρα. Η συνταγή της κυβέρνησης και του ΣΕΒ μοιάζει πάρα πολύ με τη συνταγή της περιόδου 2012 – 2014. Αυτά τα σχήματα οδήγησαν σε έκρηξη της ανεργίας και στη γενιά των εργαζόμενων φτωχών». Η ΝΔ, πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου, «θεωρεί τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων τροχοπέδη για την ανάπτυξη, πιστεύει ότι αν συμπιεστούν η εργασία και οι μισθοί θα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αυτές οι συνταγές είναι ανεδαφικές και αποτυχημένες».

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι ένα νομοτελειακό γεγονός, εξαρτάται πάρα πολύ από το τι μέτρα πήρε ή δεν πήρε η κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό εμείς επιμέναμε να υπάρχει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο για να προλάβουμε τις συνέπειες της ύφεσης. Να δοθεί δηλαδή χρήμα για τη στήριξη των μισθών, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το “παράθυρο” αυτό κλείνει, οι μέρες του τελειώνουν και τώρα πια βρισκόμαστε μπροστά στις συνέπειες. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ύφεση και η ανεργία θα είναι μεγάλη, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια άλλη πολιτική, με αυτή την έννοια φέρει τη σφραγίδα αυτής της κυβέρνησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)