to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 21.07.2019

Πολιτική

Έ. Αχτσιόγλου: Πέντε πράξεις και μία παράλειψη της νέας κυβέρνησης με σαφές ιδεολογικό πρόσημο (βίντεο)

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πει με καθαρότητα το σχέδιό της για το ασφαλιστικό σύστημα», ανέφερε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου


«Πέντε πράξεις και μια παράλειψη στις πρώτες μέρες διακυβέρνησης δίνουν το σαφές ιδεολογικό πρόσημο της νέας κυβέρνησης», υποστήριξε η βουλευτής επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αχτσιόγλου, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, διαψεύδοντας την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι οι πρώτες πράξεις του δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου τόνισε «Κίνηση πρώτη: Ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου ανατέθηκε στον πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ είναι η συνδικαλιστική οργάνωση που με σαφή ιδεολογικό πυρήνα έχει αντιταχθεί σε οποιοδήποτε μέτρο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων: είτε αυτό αφορά την αύξηση του μισθού, είτε τα μέτρα τήρησης των ωραρίων και υπερωριών, είτε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Δεν έχει πρόσημο ότι ο ΣΕΒ προσέφυγε πριν λίγο καιρό στα δικαστήρια προκειμένου να ακυρώσει απόφαση της κυβέρνησης του σύριζα για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στη βάση των τριετιών;»

Και συνέχισε «Κίνηση δεύτερη: Στις υπουργικές θέσεις επανήλθαν στελέχη όπως ο κ. Βρούτσης και η κ. Στρατινάκη των κυβερνήσεων που εκτίναξαν την ανεργία στο 28%, που μείωσαν των κατώτατο μισθό και θέσπισαν τον υποκατώτατο, που κατάργησαν τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που απαξίωσαν το ΣΕΠΕ, και κυρίως που από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζαν τις παρεμβάσεις αυτές ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Αναφερόμενη στις αλλαγές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σημείωσε «Κίνηση τρίτη: Στις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης συγκαταλέχθηκε η κατάργηση της ειδικής γραμματείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ συνιστά σαφή υποβάθμιση της ελεγκτικής του δράσης στους εργασιακούς χώρους και είναι απολύτως δηλωτική των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης για την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας».
Ενώ σε σχέση με το ασφαλιστικό, τόνισε «Κίνηση τέταρτη: Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, επιδίδεται στην διακίνηση ψευδών ειδήσεων. Διόλου τυχαία όλες αυτές οι ψευδείς ειδήσεις συνθέτουν μια εικόνα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης την ώρα που επανέρχονται από τα στελέχη της ΝΔ τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ή και τις κύριας ασφάλισης. Ψευδής είδηση πρώτη: η νέα ηγεσία του Υπ. Εργασίας μιλά για περισσότερες από 400.000 εκκρεμότητες στις συντάξεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως δημοσιεύτηκαν από τα ίδια τα ταμεία οι εκκρεμότητες στα τέλη Ιουνίου 2019 ήταν συνολικά 107.000, μειωμένες κατά περίπου 73% σε σχέση με αυτά που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Βρούτση την 1/1/2015. Ψευδής είδηση δεύτερη: σχετικά με τις συντάξεις χηρείας το ακούσαμε χθες από τον κ. Μητσοτάκη να προσπαθεί να το προαναγγείλει ως δικό του έργο. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Οι αυξήσεις και οι άλλες θετικές ρυθμίσεις στις συντάξεις χηρείας είναι μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι για την εφαρμογή των αυξήσεων θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα, που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προετοιμασία του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑ και η πληρωμή τους ήταν προδιαγεγραμμένη για τα τέλη Ιουλίου. Άρα ποιο ακριβώς είναι το έργο που προεξαγγέλει ως δικό της η σημερινή κυβέρνηση;»
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις παραλείψεις της Κυβέρνησης «Παράλειψη πέμπτη, με σαφές πρόσημο: Ποιό τελικά είναι το σχέδιό της νέας κυβέρνησης  για το ασφαλιστικό; Γιατί για ακόμη μια φορά κρύφθηκε πίσω από την ένοχη σιωπή του Πρωθυπουργού χθες; Γιατί ενώ δηλώνει ότι θα καταργήσει το υφιστάμενο σύστημα δεν λέει τι ακριβώς θα φέρει στη θέση του; Δεν πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για παράδειγμα, θα επαναφέρει το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων αυξάνοντας τις εισφορές τους; Σήμερα περίπου 9 στους 10 πληρώνουν μηνιαία εισφορά έως 200 ευρώ στη βάση του πραγματικού τους εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν το 2017 ήταν μόλις 27%; Τί ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;»
Αναφορικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, σημείωσε «Κίνηση έκτη: Χθες ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο περιορισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020 - αρκετά περικομμένες σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες - αφού προηγουμένως δήλωσε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Αν πράγματι θέλει να είναι συνεπής και στις δύο δεσμεύσεις του, τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει από κάπου 1,8  δις. Από πού θα προκύψουν αυτά; Στην κοινωνική αλληλεγγύη η αρμόδια Υφυπουργός μίλησε για εξορθολογισμό των επιδομάτων, φράση copypaste από τις συστάσεις του ΔΝΤ που παραπέμπει σε περικοπές.  Είναι αυτά που ο Πρωθυπουργός χθες χαρακτήρισε επιδόματα της φτώχειας. Προτίθεται από τον «εξορθολογισμό» - περικοπή αυτών, να καλύψει την τρύπα των 1,8  δις για να μειώσει το φόρο στις επιχειρήσεις; Γιατί δεν λέει τι προτίθεται να κάνει; Δεν δικαιούνται να το γνωρίζουν οι πολίτες;»
Κλείνοντας αναφέρθηκε στα εξής «Η σημερινή Κυβέρνηση οικειοποιείται διαρκώς τη λέξη ασφάλεια. Πείτε μας λοιπόν: τι είδους ασφάλεια αισθάνεται σήμερα μια οικογένεια που λαμβάνει οικογενειακό επίδομα και δεν ξέρει αν και πόσο θα μειωθεί αύριο; Τι ασφάλεια αισθάνεται ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δεν γνωρίζει πώς θα πληρώνει τις εισφορές του; Τι ασφάλεια νιώθει ένας συνταξιούχος που δεν ξέρει αν θα λαμβάνει την σύνταξή του; Τι ασφάλεια αισθάνεται ένας εργαζόμενος που ενώ τα δικαιώματά του θα παραβιάζονται δεν θα ξέρει πού να απευθυνθεί;
Αυτό δεν είναι ασφάλεια. Αυτό είναι καθεστώς γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας. Το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να διαιωνίζει πίσω από σιωπές και μισόλογα».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)