to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 22.04.2020

Πολιτική

Ε. Αχτσιόγλου: Τέσσερα σημεία για το κυβερνητικό φιάσκο της τηλεκατάρτισης

«Η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό»


Η δήλωση:

1. Η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων όπως προκύπτει από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800 αντί για 600 ευρώ και ταυτόχρονα να δαπανήσει λιγότερα χρήματα.

2. Η επιλογή της κατάρτισης επομένως αποτελεί αποκλειστικά κυβερνητική απόφαση. Η ποιότητα μάλιστα αυτής της κατάρτισης αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πέραν απ’ τις διάφορες λεκτικές ασυναρτησίες στις πλατφόρμες, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να ζητάς από μηχανικούς να εκπαιδευτούν στο πώς ανοίγει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και από δικηγόρους στην ταξινόμηση φακέλων. Αυτό το περιεχόμενο του προγράμματος εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας.

3. Οι κραυγές από κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν απλά να κρύψουν την πολιτική ουσία. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε δημόσια πως δεν υπήρχε ο χρόνος για την αναγκαία πιστοποίηση των προγραμμάτων τούς εκθέτει ακόμη περισσότερο.

4. Τι έχουμε όμως ακούσει αυτές τις μέρες στην προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να θολώσουν τα νερά;

α. "Ότι αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν αιτήσεις στην πλατφόρμα το πρόγραμμα είναι μια χαρά".

Το γεγονός ότι έκαναν αιτήσεις φωτίζει το πόσο μεγάλη είναι η οικονομική τους ανάγκη και όχι την ορθή λειτουργία του προγράμματος.

β. "Τα λάθη είναι λίγα και είναι ατομική ευθύνη του καθενός να διαλέξει τον σωστό πάροχο κατάρτισης".

Τα λάθη είναι ντροπιαστικά, δείχνουν προχειρότητα και απουσία κάθε ελέγχου. Το γεγονός μάλιστα ότι μετά τις καταγγελίες το υπουργείο αντί να ακυρώσει το πρόγραμμα επιτίθεται στους ελεύθερους επαγγελματίες προσθέτει στην απάτη τον αυταρχισμό και την άρνηση του δημοκρατικού ελέγχου.

γ. "Και οι προηγούμενοι έκαναν καταρτίσεις και έδιναν λεφτά στα ΚΕΚ, οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα".

Δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν συζητάμε γενικά για την κατάρτιση ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά πως τη στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για να ενισχύσει απευθείας με 800 ευρώ τους αυτοαπασχολούμενους, επέλεξε να τους δώσει μόνο 600 ώστε να χαρίσει 80 εκ. σε κέντρα κατάρτισης.

Αυτούς τους πόρους μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για απευθείας ενίσχυση ακόμα και αν, προ κρίσης, είχαν δεσμευτεί για άλλους σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη και σε αυτό. Μάλιστα έχει στείλει σχετική επιστολή στις 18 Μαρτίου προς τον Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου ξεκαθαρίζει ότι λόγω κορονοϊού οι πόροι μπορούν να ανακατευθυνθούν χωρίς καμία δέσμευση. Αναφέρει επίσης, στην ίδια επιστολή, ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων.

Σχετικά με τα όσα ισχυρίστηκε για τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΠΑΝΕΚ ο κ. Γεωργιάδης σε διάφορες εκπομπές να του ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Η πρόσκληση 110 που ανέφερε εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας στις 21-9-2018 και δεχόταν προτάσεις μέχρι τις 30-4-2019, πολύ πριν την προκήρυξη εκλογών. Η συγκεκριμένη πρόσκληση απευθυνόταν σε Επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς ΝΠΔΔ, Κοινωνικούς Εταίρους, Ομοσπονδίες Εργαζομένων και Συνδέσμους Επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων, όχι σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Δημοκρατία σημαίνει και έλεγχος. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη όχι απέναντι στα πολιτικά κόμματα, αλλά στην κοινωνία. Απέναντι στον επιστημονικό κόσμο που τον υποβάλλει σε μια προσβλητική και ανώφελη διαδικασία. Ακριβώς για αυτό ζητάμε την ακύρωση του προγράμματος και την άμεση ενίσχυση των επιστημόνων.

Η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)