to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 29.07.2019

Πολιτική

Έ. Αχτσιόγλου: Ο κ. Βρούτσης αδυνατεί να αναμετρηθεί με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Η απάντηση της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, σχετικά με τις πολύ υψηλές συντάξεις


Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, απαντά στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, σχετικά με τις πολύ υψηλές συντάξεις
Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί έκδοσης πολύ υψηλών συντάξεων με τον νόμο 4387/2016, αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας:
1. Για όσους ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται με τον νόμο 4387/2016 υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις εισφορές και ως εκ τούτου προκύπτει ανώτατο πλαφόν σύνταξης.Για 40 έτη ασφάλισης η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει με τις διατάξεις του ν.4387/16 είναι 3.166 ευρώ.
2. Για όσους αιτήθηκαν συνταξιοδότησης πριν το ν. 4387/2016, ο νόμος προέβλεπε ανώτατα πλαφόν σύνταξης στις 2.000 και στις 3.000 ευρώ, για μία και για περισσότερες συντάξεις αντιστοίχως, έως 31.12.2018.
3. Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων. Για τον λόγο αυτό είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές.
4. Επίσης, ως ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχαμε δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να μην εκδοθούν πολύ υψηλές συντάξεις, για τις οποίες είχαν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές, έως ότου ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος για τον οποίο οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν τελικά και τις «ανακάλυψε» ο κ. Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιο του επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Βρούτσης διαρκώς ανακαλύπτει δήθεν τρύπες στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά ένα έντονο άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία του να αναμετρηθεί με το έργο αυτό.

Τι απάντησαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Βρούτση για τις υψηλές συντάξεις

Σε απάντηση των δηλώσεων του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για το θέμα των συντάξεων -με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων προκύπτουν συντάξεις από 8.000 έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως-, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν την Κυριακή τα εξής:

«Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις. Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο).

Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Για το θέμα μίλησε και ο Γ. Κατρούγκαλος στο KONTRA:

«Προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τα περί συντάξεων 23.000 ευρώ «όπως συνηθίζει και η ΝΔ και ο κ. Βρούτσης, για να μην συζητήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή το τι προτείνουν οι ίδιοι για την δική τους “αντιμεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού και ιδίως την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επικουρικής σύνταξης».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το χαρακτηριστικό του “νόμου Κατρούγκαλου” όπως τον λένε είναι ότι για πρώτη φορά ενοποίησε όλους τους κανόνες που αφορούσαν τόσο τις εισφορές όσο και την παροχή συντάξεων. Επομένως, σε καθεστώς πλήρους εφαρμογής του νόμου (όταν όλοι οι ασφαλισμένοι θα υπάγονται απολύτως στους κανόνες) η ανώτατη σύνταξη που θα προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάπως παραπάνω από 3.000 ευρώ, για κάποιον που έχει εξαντλήσει τα όρια των ασφαλιστικών εισφορών και έχει πλήρη ασφαλιστική ζωή 40 ετών».

«Επομένως, αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει ανώτατο επίπεδο συντάξεων δεν είναι ακριβές. Υπάρχει ανώτατο όριο εισφορών και επειδή οι συντάξεις είναι ανάλογες με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο καθένας, υπάρχει πλαφόν. Όσο ανεβαίνει το ΑΕΠ, προφανώς θα ανεβαίνουν και οι συντάξεις», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Γι’ αυτά τα απίθανα των 23.000 ευρώ, ρώτησα και τον κ. Πετρόπουλο, γιατί εκ των πραγμάτων μου φαινόταν εξωπραγματικό και απίθανο, αλλά ήθελα να δω που βασίζεται αυτό το fake news που εκτόξευσε ο κ. Βρούτσης. Μου είπε ότι αφορά μεμονομένη περίπτωση διεκδίκησης από συμβολαιογράφο σύνταξης που δεν βασιζόταν σε εισφορές που είχε καταβάλει η ίδια, αλλά στο ποσοστό που απέδιδαν οι συμβολαιογράφοι σε αναδιανεμητικό ταμείο, που αφορούσε το σύνολο των νομικών», σημείωσε ο Γ.Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «οι δικηγόροι ξέρουν, ότι για κάθε συμβόλαιο, πέραν της αμοιβής που έπαιρνε ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος, πήγαινε και ένα ποσοστό σημαντικό ως κοινωνικός πόρος. Αλλά αυτό δεν ήταν δική της εισφορά και δεν μπορούσε να το υπολογίσει. Ποτέ επομένως δεν βγήκε τέτοια σύνταξη 23.000 ευρώ, από την συγκεκριμένη συμβολαιογράφο διεκδικήθηκε, επειδή δεν την πήρε έχει κινηθεί και νομικά ασκώντας ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων του ΕΚΦΑ».
«Όμως, ούτε την δικαιούτο ούτε υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκδοθεί τέτοια τερατωδώς υψηλή σύνταξη. Δεν παράγει ο νόμος τέτοια αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο Γ.Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή «η μεμονωμένη περίπτωση δεν κατέληξε στο να δοθεί η σύνταξη, το ποσό αφορά την διεκδίκηση εκ μέρους της συγκεκριμένης ασφαλισμένης του ποσού που θεωρούσε ότι πρέπει να πάρει. Ποτέ δεν εκδόθηκε τέτοια σύνταξη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι τα παραπάνω είναι επικοινωνιακός αντιπερισπασμός προκειμένου να συγκαλυφθούν όσα σχεδιάζει η ΝΔ για το ασφαλιστικό. «Δεν είπε ούτε λέξη ο Κ. Μητσοτάκης για το πώς υποτίθεται ότι θα καταργήσουν τον “νόμο Κατρούγκαλου”, στην πραγματικότητα το πώς θα αντικαταστήσουν το δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα ασφάλισης, με ένα ιδιωτικό στο πρότυπο του συστήματος Πινοσέτ».
Σημείωσε μάλιστα τις σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, όπως του κ. Κυρανάκη που «είπε ο ίδιος ότι δεν αφορά μόνο την επικουρική, αλλά το σύνολο της σύνταξης, δηλαδή και την κύρια σύνταξη. Δεν μας λένε όμως πώς πρόκειται να κάνουν αυτή την “μεταρρύθμιση”. Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε σιωπή για μία προεκλογική σημαία τους, εύλογα ανησυχείς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στα παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν στις ΗΠΑ που καταδεικνύουν τους κινδύνους για τον ασφαλισμένο από την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών στο σύστημα συνταξιοδότησης.
Επιπλέον, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως τέως υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στο ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Λευκωσία, σημειώνοντας ότι είναι παράδοση το πρώτο ή από τα πρώτα ταξίδια κάθε Έλληνα πρωθυπουργού να είναι στην Κύπρο και μέχρι στιγμής η ελληνική εξωτερική πολιτική τροχιοδρομεί στις ράγες που είχαμε θέσει εμείς, όπως είπε. Παρά τις τουρκικές προκλήσεις που συνεχίζονται, «εφόσον ακολουθηθεί η ίδια ενεργητική πολιτική που και εμείς είχαμε δείξει, θα εξακολουθήσουν να παράγονται θετικά αποτελέσματα για εμάς, δηλαδή να απομονώνεται η Τουρκία, να μην μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, έτσι, να αποτυγχάνει στην προσπάθεια να δημιουργήσει “γκρίζες” περιοχές», όπως σημείωσε.

Σημείωσε ωστόσο τον προβληματισμό του για δηλώσεις του νέου υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου σχετικά με συστάσεις προς την Τουρκία «σε ανώτερο επίπεδο από εμάς. Η αντίληψη ότι υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις, είναι αντίληψη του παρελθόντος που ελπίζω να μην επικρατήσει στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Το βασικό κεκτημένο απέναντι στις ΗΠΑ -γιατί φοβάμαι ότι στο μυαλό αρκετών συντηρητικών πολιτικών αυτή είναι η “ανώτερη δύναμη” εξασφαλίστηκε ακριβώς επειδή είχαμε σχέση ισοτιμίας και ευθυγράμμισης συμφερόντων, όχι σχέση ανώτερου προς κατώτερο», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Θύμισε τις περυσινές επαφές του ίδιου με τους κ.κ. Μπόλτον και Πομπέο, αλλά και «κυρίως σε επίπεδο υπηρεσιακό, που κάλυψαν όλους τους τομείς πολιτικής, τόσο την υψηλή πολιτική (ασφάλεια και άμυνα) και αυτήν που αφορά την σχέση μεταξύ των λαών (ιδίως οικονομικά θέματα και επενδύσεις). Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διακοπεί αυτή η θετική πορεία. Σε σχέση ισοτιμία, όχι ανισοτιμίας», όπως επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)