to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 13.10.2022

Οικονομία

Ε. Αχτσιόγλου: Μείγμα ακρίβειας και καθήλωσης εισοδημάτων η πολιτική Μητσοτάκη

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα πρέπει να δίνει δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για το ρεύμα», σχολιάζει η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της μιλώντας για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες της χώρας


«Το αποτέλεσμα της πολιτικής Μητσοτάκη είναι ένα μείγμα εξαιρετικά υψηλών τιμών στην ενέργεια και στα βασικά είδη κατανάλωσης -που ξεπερνούν κατά πολύ το 12% του γενικού δείκτη πληθωρισμού- και καθηλωμένου εισοδήματος για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Flash 99,4” Θεσσαλονίκης.

«Στη χώρα μας, παρά τον ρυθμό ανάπτυξης που σημειώνεται, αυξάνονται οι δείκτες της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της παιδικής φτώχειας και των ανισοτήτων. Η οικονομική πολιτική της ΝΔ οδηγεί σε σώρευση ολιγοπωλιακών υπερκερδών, ενώ την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούν καν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα πρέπει να δίνει δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για το ρεύμα», σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος προ φόρων και επιδοτήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτό είναι η πηγή της αισχροκέρδειας. Οι πολίτες πληρώνουν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας δύο φορές, μία από την τσέπη τους με αυξημένους λογαριασμούς και μία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα υπερέσοδα του ΦΠΑ λόγω ακρίβειας -αύξηση 4 δισ. σε σχέση με πέρυσι- γίνονται επιδοτήσεις που καταλήγουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι «η βασική αρχή του προγράμματός μας είναι η δικαιοσύνη, η οποία λείπει αυτή τη στιγμή και από την οικονομία και από τη λειτουργία του κράτους». Απαιτείται, πρόσθεσε, «άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας με χτύπημα της αισχροκέρδειας, κρατικοποίηση της ΔΕΗ για να έχουμε έναν δημόσιο μοχλό άσκησης πολιτικής υπέρ των πολιτών, πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν σωρευθεί, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, ενίσχυση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)