to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:03 | 22.07.2019

Πολιτική

Έ. Αχτσιόγλου: Καθαρά νεοφιλελεύθερο και εμπλουτισμένο με ακροδεξιά στοιχεία το στίγμα της κυβέρνησης (βίντεο)

«Το πρόσημο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι σαφές. Πρόκειται για τοποθετήσεις ακραίες, με νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο, εμπλουτισμένο με ακροδεξιά στοιχεία», τόνισε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό “KONTRA”.


Η Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και τη θέση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισήμανε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει μία στρατηγική αυτόματης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 και μετά, η οποία θα ήταν προς όφελος της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης όλο αυτό το σχέδιο το πέταξε. Δεν το συζήτησε καν. Δήλωσε ότι το 3,5% για το 2020 είναι δεδομένο και κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να δοθεί η δυνατότητα να το ξανασυζητήσουμε. Έρχεται να διαψευστεί σε σχέση με τις δικές του εξαγγελίες και με όσα υποστήριζε όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, επίσης, ότι «με βάση αυτά που εξήγγειλε για το 2020 ο κ. Μητσοτάκης, κυρίως τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του πρώτου φορολογικού συντελεστή, σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει έναν χώρο περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Χώρο τον οποίο δεν έχει από τη στιγμή που δεν χαμηλώνει τα πλεονάσματα. Το ερώτημα είναι από πού θα τα βρει, από πού θα κόψει. Και αυτό δεν το είπε. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένοχες σιωπές. Γιατί δεν είπε αν προτίθεται να κόψει κοινωνικά δικαιώματα; Σημειώνω ότι η αρμόδια υφυπουργός ήδη μίλησε για ανάγκη εξορθολογισμού των επιδομάτων, που στη γλώσσα των δανειστών και του ΔΝΤ σημαίνει περικοπή. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στα κοινωνικά επιδόματα στο ΚΕΑ, το επίδομα ανεργίας, το στεγαστικό, το οικογενειακό, τα αναπηρικά και επέλεξε να τα ονομάσει επιδόματα φτώχειας. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια για το αν έχει πραγματικά σκοπό να τα περιορίσει, να τα μειώσει. Και για να αναφερθώ σε ένα από τα βασικά κινήματα στη χώρα, τα άτομα με αναπηρία οφείλουν να γνωρίζουν τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με αυτή την παρέμβαση. Το δεύτερο, που επίσης δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια, είναι ότι δεν είπε τι θα κάνει με το αφορολόγητο. Είπε μια φράσηότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη γλώσσα των θεσμών σημαίνει μείωση του αφορολόγητου. Άρα είναι πολύ σοβαρό ζήτημα το από πού θα βρεθούν αυτά τα 1,8 δισ. και η εύλογη αγωνία των πολιτών είναι κυρίως αυτές οι δύο δεξαμενές, το ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων και το ζήτημα του αφορολόγητου».
Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός «δεν έκανε καμία αναφορά στο κοινωνικό κράτος, δεν έκανε καμία αναφορά στην εργασία και κυρίως δεν έκανε καμία αναφορά στο ασφαλιστικό. Έχει πει ότι θα καταργήσει το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα και δεν έχει πει με τι θα το αντικαταστήσει. Την προηγούμενη περίοδο, σε χρόνο μη προεκλογικό, είχαν εκφραστεί και τα στελέχη του και ο ίδιος για ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης μέρους της κοινωνικής ασφάλισης, της επικουρικής ασφάλισης. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές στέλεχός τους μίλησε για ιδιωτικοποίηση και της κύριας ασφάλισης. Αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο θα προκύψει άμεσο πρόβλημα στην καταβολή των σημερινών συντάξεων, γιατί οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Αν σταματήσει το κράτος να λαμβάνει το ποσό που λαμβάνει από τις εισφορές θα έχει τεράστιο πρόβλημα αμέσως, “μαύρη τρύπα” αύριο. Προσπάθησαν να το καλύψουν αυτό με μισόλογα, ότι δεν θα αφορά τους σημερινούς ασφαλισμένους αλλά τους νεοεισερχόμενους. Το πρόβλημα παραμένει, εφόσον στερείς εισφορές από το δημόσιο σύστημα δεν μπορείς να πληρώσεις συντάξεις. Ομοίως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί και οι ασφαλισμένοι περιμένουν να λάβουν συντάξεις, παύει λοιπόν και αυτή η εγγύηση.Και για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, που τους παρουσιάζουν ως πάρα πολύ θελκτικό να πάνε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες -λες και ο Πρωθυπουργός είναι πλασιέ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών- προφανώς ξεχνούν να ενημερώσουν ότι εκεί τα όσα καταβάλλεις εκτίθενται σε επενδυτικό κίνδυνο και οι αποδόσεις δεν είναι αυτές που προσπαθούν να περιγράψουν τα στελέχη της ΝΔ. Εξάλλου, έχουμε και στη χώρα μας παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών που κατέρρευσαν και οι άνθρωποι έχασαν τους κόπους μίας ζωής. Αυτό θα ήταν το πλαίσιο που θα έπρεπε να συζητηθεί σοβαρά αν η κυβέρνηση έχει μία τέτοια ακραία πρόθεση για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Αντ’ αυτού, ο κ. Μητσοτάκης ούτε χθες ανέφερε κάτι για το ασφαλιστικό, επαναλαμβάνει ότι θέλει να καταργήσει τον υφιστάμενο νόμο αλλά δεν λέει με τι θα τον αντικαταστήσει και έχουμε βρεθεί σε μία κατάσταση κοινωνικής ανασφάλειας για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για παράδειγμα, δεν ξέρουν με ποιον τρόπο θα υπολογίζονται οι εισφορές τους και αυτή την ανασφάλεια δεν μπορεί να συνεχίσει να την καλλιεργεί η κυβέρνηση».
Για την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας τόνισε ότι «το ΣΕΠΕ παύει να είναι αυτόνομος ελεγκτικός μηχανισμός, παύει να αντιμετωπίζεται ως ένα ελεγκτικό σώμα με αυτοτέλεια. Υπάγεται ως μία διεύθυνση, μεταξύ πολλών άλλων, στην οργάνωση του Υπουργείου. Έγινε, δηλαδή, περισσότερο μία γραφειοκρατικού τύπου δομή και έχασε την αυτοτέλεια και την αυτονομία της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί πιανα κάνει τον σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις του όπως ένα ελεγκτικό σώμα. Χάνει τον χαρακτήρα του ως ελεγκτικό σώμα. Είναι μία κίνηση σαφέστατης υποβάθμισης του ΣΕΠΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης την προεκλογική περίοδο έκλεινε το μάτι στην εργασιακή παραβατικότητα και στο ζήτημα του ΣΔΟΕ, αυτά είναι ενδεικτικά του τι ανάπτυξη επιθυμεί να έχει. Μία οικονομία που δεν θα σέβεται βασικούς κανόνες προστασίας της εργασίας και βασικούς κανόνες τήρησης της οικονομικής λειτουργίας».
Για την ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι  «υπάρχει ένα αντικειμενικό γεγονός: έχουμε μια εκλογική δυναμική ως χώρος, περίπου στο 32% του εκλογικού σώματος και μια κομματική δυναμική δηλαδή σε επίπεδο μελών, η οποία είναι συντριπτικά μικρότερη. Αυτή είναι μια αναντιστοιχία των δύο μεγεθών. Είναι αυτονόητο ότι θέλουμε να είμαστε ένας πολιτικός χώρος ο οποίος να είναι ενεργός, δηλαδή οι πολίτες που οι προσδοκίες τους, οι προοδευτικές τους ανησυχίες εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπορούν και μέσω αυτού να έχουν παρέμβαση στις επαγγελματικές τους ενώσεις, στα σωματεία τους, στη γειτονιά τους. Θα πρέπει να έχουν δηλαδή και μια κοινωνική αναφορά. Το ζήτημα της αποπολιτικοποίησης είναι ένα ζήτημα που εμείς θέλουμε να παλέψουμε. Ένα κόμμα της Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντίθετο στη λογική της ανάθεσης. Ήταν χαρακτηριστικό του παλιού δικομματισμού η ανάθεση: όσο λιγότερα ξέρουν οι πολίτες και όσο λιγότερο συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο, τόσο καλύτερη η αναπαραγωγή των στελεχών των τότε παλαιών κομμάτων. Η δική μας λογική είναι τελείως διαφορετική γι’ αυτό επιδιώκουμε το άνοιγμα του κόμματος».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)