to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:45 | 18.06.2019

Πολιτική

Ε. Αχτσιόγλου: Η συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση προς την Τουρκία, αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης διεθνούς θέσης της χώρας

«Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμπεράσματα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρξουν πολύ σαφείς ανακοινώσεις σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας και για το πόσο καταδικάζει τη στάση αυτή»


«Υπάρχει όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, είναι προφανές αυτό, από την πλευρά μας όμως έχουμε κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρχει ανάλογη αντίδραση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό», τόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1 τη Δευτέρα 17/06/2019.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε μία τέτοια συντονισμένη ενέργεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είναι ακριβώς και αποτέλεσμα των ερεισμάτων που μπόρεσε να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που άσκησε, χάρη και στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ενίσχυσε τη θέση της στο διεθνές στερέωμα», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «ήδη από προχτές υπήρξε η αντίδραση από τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου η οποία τοποθετήθηκε με σαφήνεια στο ζήτημα και καταδίκασε αυτή την πρακτική της Τουρκίας».

Αναφερόμενη στις συνεδριάσεις των Υπουργών Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισήμανε ότι «εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμπεράσματα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρξουν πολύ σαφείς ανακοινώσεις σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας και για το πόσο καταδικάζει τη στάση αυτή». Υπογράμμισε επίσης ότι «από την πλευρά μας σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ήταν απαραίτητη και είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος του. Άρα, τοποθετήσεις όπως αυτές της ΝΔ περί επικοινωνιακού εντυπωσιασμού είναι απαράδεκτο να γίνονται για τέτοιου είδους ζητήματα. Δηλαδή, όταν έχουμε ένα σοβαρό εθνικό θέμα συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα, ακριβώς για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, και αυτό δείχνει στάση ευθύνης. Δεν είναι ορθή η τοποθέτηση της ΝΔ και δεν θα πρέπει να επιμείνει. Εξάλλου, δεν συμβαδίζει αυτή η τοποθέτηση παράλληλα με την τοποθέτηση ότι εδώ έχουμε όντως ένα σοβαρό θέμα. Δεν μπορεί, δηλαδή, και να είναι σοβαρό και την ίδια ώρα να μη ζητάμε σύγκληση των οργάνων την κρίσιμη στιγμή, αυτό είναι εσωτερικά αντιφατικό».

Η κ . Αχτσιόγλου τόνισε ότι «θα χρησιμοποιούμε όλους τους διαύλους επικοινωνίας και τις διπλωματικές οδούς, ταυτόχρονα όμως με δεδομένο τον απόλυτο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Εκεί που έχουμε παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου είμαστε κάθετοι και νομίζω ότι οι κινήσεις που κάνουμε το αποδεικνύουν».

Για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε, επίσης, ότι «είναι περισσότερο μία κίνηση αδυναμίας παρά μία κίνηση δύναμης. Η Τουρκία είδε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση των διμερών συνεργασιών που κάνει, αναπτύσσει συμφωνίες αναφορικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της, και έκανε μία πάρα πολύ επιθετική κίνηση η οποία θα καταδικαστεί και θα έχει συνέπειες σε διεθνές επίπεδο. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα υπάρχουν συνέπειες σε διεθνές επίπεδο, αυτό είναι φανερό».

Για την ενημέρωση των κομμάτων σημείωσε ότι με την επιστροφή του Υπουργού Εξωτερικών θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι τους και θα συνεδριάσει το αρμόδιο εθνικό συμβούλιο.

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «επιβεβαιώνει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής. Η συμφωνία επιλύει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις δύο χώρες επί δεκαετίες, με έναν τρόπο που σέβεται απολύτως την εθνική γραμμή όπως είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και μόνο θετικά έχει να φέρει στο μέλλον. Οι τοποθετήσεις που είναι πολύ φοβικές αναφορικά με το τι θα συμβεί στη χώρα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών θα διαψευστούν και η ιστορία θα δικαιώσει αυτή τη συμφωνία. Εμείς κάναμε μία συμφωνία σεβόμενοι απολύτως την εθνική γραμμή όπως είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων.

Η ΝΔ την περίοδο που κάναμε τη διαπραγμάτευση έθετε διαρκώς, ουσιαστικά αλλάζοντας τη δική της ιστορία σε σχέση με το ζήτημα αυτό, νέα ζητήματα. Και όταν τελικά φτάσαμε σε μία λύση η οποία σήκωνε τον πήχη και λίγο πιο πάνω από το πώς είχε διαμορφωθεί η εθνική γραμμή, που ήταν δηλαδή το να αλλάξει το Σύνταγμά της η γειτονική χώρα και να θέσει πολύ συγκεκριμένους όρους αλλάζοντας στο Σύνταγμά της και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, ήρθε η ΝΔ να καβαλήσει ένα κύμα για να αποκομίσει κομματικά οφέλη, το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι και η ίδια δεν μπορεί να το υποστηρίξει.

Διότι, ο κ. Συρίγος, ο οποίος ήταν ο καθηγητής που έβγαινε όλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης και έχτιζε επιχειρήματα τα οποία αποδομήθηκαν στο επίπεδο των γνώσεων του διεθνούς δικαίου, έρχεται σήμερα να πει ότι η δουλειά της ΝΔ την επόμενη μέρα θα είναι να παρακολουθεί στενά ότι οι γείτονες τηρούν τους όρους της συμφωνίας αυτής. Το ερώτημα, επομένως, είναι προς τη ΝΔ, αν είναι προδοτική η συμφωνία τι ακριβώς θα τηρήσει;»

Αναφερόμενη στα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «έχει ανοίξει μία συζήτηση από δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που έχουν τροφοδοτήσει συγκεκριμένους εργοδοτικούς κύκλους, οι οποίοι είχαν πάντα τέτοιες απαιτήσεις, αναφορικά και με τα ωράρια εργασίας και με το ζήτημα των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που κάθονται στο τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη και λένε με σαφήνεια ότι θέλουν επταήμερη εργασία και να σταματήσουν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ, νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της τροφοδότησης που έδωσαν οι τοποθετήσεις του».

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «το προσωπικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενισχύθηκε επί των ημερών μας κατά 30% γιατί θέλουμε την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τη ΝΔ που με τις τοποθετήσεις που κάνει και διά του προέδρου της, έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα κλίμα τέτοιο που να λέει ότι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ μπορεί να είναι εκβιασμοί που θα παρακαμφθούν».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, τέλος, ότι «η ΝΔ καλύπτει το στέλεχός της, κ. Τρομπούκη, στη Χίο ο οποίος, την Παρασκευή, εξύβρισε χυδαία και προπηλάκισε Επιθεωρητή Εργασίας», όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου βρέθηκε αδήλωτη εργαζόμενη στον χώρο εργασίας του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)