to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 25.07.2022

Οικονομία

Ε. Αχτσιόγλου: Αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμοί η διαχείριση Μητσοτάκη στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμούς», σημειώνει σε δήλωσή της η Ε. Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Ολόκληρη η δήλωση της Ε. Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: 

«Σήμερα η ΝΔ απέρριψε την -εδώ και μήνες κατατεθείσα- πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ένας λόγος είναι η γνωστή δυσανεξία που έχει η κυβέρνηση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ο άλλος -λιγότερο γνωστός- είναι οι μέχρι τώρα επιδόσεις της στην απορροφητικότητα αυτών των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κονδυλίων.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική:

-      Το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της.

-      Το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατ., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση.

-      Συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο η ΝΔ απορρίπτει τον έλεγχο είναι η ποιότητα των έργων που επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν. Μέχρι τώρα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι επιλογές της ΝΔ, σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού, γίνονται ακόμα πιο οδυνηρές για την πραγματική οικονομία. Δεν υπονομεύουν μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμούς. Το γεγονός αυτό δεν κρύβεται, όπως και η αναντίστρεπτη φθορά της κυβέρνησής του. Το κρίσιμο είναι να μην προκαλέσει αναντίστρεπτη φθορά και στην κοινωνία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)