to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 23.09.2021

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα: Η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης

Αποστάσεις παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη


Χαμηλότερα και από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για 5,9% ή και παραπάνω, αλλά και από τις εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης, όπως το 8,2% της Moodys, κατεβάζει τον πήχη των προβλέψεων για την ανάπτυξη φέτος η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4,3%. Ταυτόχρονα, επισημαίνει την απειλή από σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και σχετίζονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος μπορεί να προκύψει από την περαιτέρω παράταση των μέτρων περιορισμού και τη σχετική δημοσιονομική στήριξη, σε περίπτωση που η πανδημία συνεχίσει να εξελίσσεται. Περαιτέρω κίνδυνοι όμως σχετίζονται και με την εκκρεμή απόφαση του Δικαστηρίου για τις αναδρομικές συντάξεις.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας του 2021 είναι αισθητά χαμηλότερες από αυτές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ (5,9%) ή της Moodys Analytics (8,2%). Η Κομισιόν περιορίζει την ανάπτυξη στο 4,3% για φέτος και στο 6% για το 2022. Προβλέπει όμως ότι τόσο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και η επάνοδος του τουρισμού θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη για φέτος. Επιφυλάσσεται πάντως να αναθεωρήσει προς τα πάνω την ανάπτυξη για φέτος τον προσεχή Νοέμβριο. Παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι από το ταμείο ανάκαμψης θα «προσθέσουν» στο ελληνικό ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% έως το 2026.

Στα αρνητικά σημεία της αξιολόγησης συγκαταλέγονται η μη επίτευξη στόχων για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ειδικά για τις τελευταίες σημειώνει ότι παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80%. Σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζει ότι υφίσταται καθυστέρηση στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην τακτοποίηση παλαιών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει, στην έκθεσή της, ότι η χώρα καταδεικνύει σημαντική πρόοδο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις αποκρατικοποιήσεις, όπου το Ελληνικό αλλά και οι πρόσφατες των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν σημείο αναφοράς. Επίσης, στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και άλλες μεταρρυθμίσεις που «τρέχουν», όπως είναι η διαδικασία της απλοποίησης και κωδικοποίησης της ελληνικής νομοθεσίας, καθώς και η συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις.

Θετικά αξιολογεί η Κομισιόν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, που υιοθετήθηκε πρόσφατα ως εργαλείο ισχυροποίησης μετά από την πανδημία, καθώς θα ενισχύσει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στο μέλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)