to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 20.07.2020

Πολιτική

«Δυσλειτουργίες του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού»

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Δυσλειτουργίες του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού»


Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Έβρου, Αναστασίας Γκαρά, για τις δυσλειτουργίες του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), με την από 10-06-2020 απόφασή του, έχει ήδη απευθύνει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Θέσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων στο πλαίσιο της πράξης "Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) -ΝΕΑ ΦΑΣΗ".

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων των υποψηφίων, υπάρχει καθυστέρηση στη διοργάνωση και διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης των κομμωτών/τριών και κουρέων για την απόκτηση επαγγελματικής επάρκειας και επίσης, ενώ στις 7/6/2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, δεν ακολούθησε, από τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ, μέχρι σήμερα η δημοσιοποίηση του προγραμματισμού για τη διενέργεια εξετάσεων, κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες νέους επαγγελματίες.

Στις 18-06-2020 ο ΕΟΠΠΕΠ ανακοίνωσε την έναρξη των Εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) 2020. Ακολούθως, ο ΕΟΠΠΕΠ θα μπορούσε να προγραμματίσει εξετάσεις και για τους απόφοιτους ΚΔΒΜ κομμωτές/τριες και κουρείς και να δώσει τέλος στην αγωνία τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι και σήμερα.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, παρόλο που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΕΠ θα ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εξεταζομένων, καθώς και των συντελεστών των εξετάσεων, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν δια ζώσης αναγκάζοντας πολλούς υποψηφίους να μετακινηθούν εν μέσω πανδημίας. Θα μπορούσε η διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ να ορίσει περισσότερα εξεταστικά κέντρα και, συνακόλουθα, περισσότερες αίθουσες, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες μετακινήσεις, αλλά και ο συνωστισμός των υποψηφίων. Χαρακτηριστικά, για τους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. και Σ.Ε.Κ. του Έβρου, το κοντινότερο εξεταστικό κέντρο βρίσκεται στην Καβάλα, δηλαδή σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων, επιβάλλοντάς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης.

Επειδή, είναι αίτημα χιλιάδων υποψηφίων η διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Υπουργό:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της πιστοποίησης των υποψηφίων νέων επαγγελματιών κομμωτών/τριών και κουρέων;

2. Πότε προβλέπεται να ανακοινώσει ημερομηνία των εξετάσεων πιστοποίησης υποψηφίων εκπαιδευτών ενηλίκων;

3. Υπάρχει μέριμνα, ώστε να διεξαχθούν οι διενεργούμενες από τον ΕΟΠΠΕΠ εξετάσεις πιστοποίησης σε περισσότερα εξεταστικά κέντρα;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)