to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 03.06.2018

Κοινωνία

Δύσκολο στοίχημα το μέλλον των Κούρδων προσφύγων που έφυγαν από τη Μόρια μετά τις ταραχές

Δύσκολη παραμένει η διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αραβόφωνους και Κούρδους αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας την Παρασκευή 25 Μαΐου.


Όπως είναι γνωστό, ως αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων περίπου 1.000 Κούρδοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό και κινήθηκαν προς την πόλη της Μυτιλήνης, αρνούμενοι να παραμείνουν στη Μόρια, όπου, όπως κατήγγειλαν, οι συνθήκες διαμονής τους είναι ανασφαλείς.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εκρηκτική αυτή κατάσταση, περίπου 600 άτομα τελικά οδηγήθηκαν σε έναν πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή της Λάρσου στον κόλπο της Γέρας ενώ άλλοι 300 οδηγήθηκαν στον χώρο των παλαιών παιδικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, τον οποίο διαχειρίζεται η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αλληλεγγύη Λέσβου» και όπου διαμένει σταθερά ένας αριθμός περίπου 100 προσφύγων από ειδικές ευάλωτες κατηγορίες.

 sky, outdoor and nature

(Aπό τις σκηνές στο ΠΙΚΠΑ που στήθηκαν για να μη μείνουν άστεγοι οι Κούρδοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόρια)

Το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ Καλεί για Άμεση Δράση Αποσυμφόρησης του Νησιού

 

Η πρόχειρη αυτή εγκατάσταση, προκάλεσε σωρεία διαμαρτυριών από τον Δήμο Λέσβου, την περιφέρεια βορείου Αιγαίου και φορείς όπως η Ένωση ξενοδόχων και το Επιμελητήριο, οι οποίοι κατήγγειλαν την «παράνομη» δημιουργία νέων δομών φοβούμενοι ότι οι πρόχειροι καταυλισμοί θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κατάσταση ήδη από την περασμένη Παρασκευή 160 από τους Κούρδους αυτούς μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Αθήνα και φιλοξενούνται σε σκηνές στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Έλλειψη θέσεων διαμονής στην ηπειρωτική χώρα

Ας σημειωθεί εδώ ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο ξανανοίγει ούτως ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν εκεί αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο που έχουν ήδη στα χέρια τους την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, αλλά λόγω της έλλειψης θέσεων διαμονής στην ηπειρωτική χώρα, έχουν εγκλωβιστεί στο νησί. Σύμφωνα με τις αρχές περισσότερα από 1.500 άτομα ανήκουν σε αυτήν την ειδική κατηγορία, θα μπορούσαν δηλαδή να μετακινηθούν στη υπόλοιπη Ελλάδα αλλά αυτό δεν γίνεται αφού δεν μπορούν να στεγαστούν.

Αυτό σημαίνει ότι το 15 με 20% του συνολικού πληθυσμού των εγκλωβισμένων στη Λέσβο αλλοδαπών αιτούντων άσυλο (9.336 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στις 31 Μαΐου του 2018) θα μπορούσαν να αναχωρήσουν άμεσα από το νησί αν υπήρχαν στο εσωτερικό της Ελλάδας υποδομές έτοιμες να τους υποδεχθούν.

Σήμερα, Κυριακή 3 Ιουνίου, από τους περίπου 1.000 Κούρδους που αποχώρησαν από τον καταυλισμό της Μόριας μετά τα προ 10ημέρου επεισόδια, στον πρόχειρο καταυλισμό της Λάρσου διαμένουν 380 άτομα και άλλα 270 διαμένουν στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ. Οι υπόλοιποι (πλην των 160 που αναχώρησαν για την Αθήνα) έχουν επιστρέψει στη Μόρια.

Απώλεια δικαιωμάτων αν δεν επιστρέψουν στη Μόρια

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΚΥΤ της Μόριας αλλά και η αστυνομία διαμηνύουν προς τους αποχωρήσαντες, πως αν δεν επιστρέψουν στη Μόρια χάνουν δικαιώματα όπως αυτά της σίτισης, του ραντεβού τους με την υπηρεσία ασύλου και της μηνιαίας χρηματικής αποζημίωσης. Ας σημειωθεί επίσης ότι η επιστροφή στη Μόρια αποτελεί για την κυβέρνηση τη μόνη λύση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σε επιστολές του προς την Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνει ότι «οι προσπάθειες εστιάζουν στο να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στο ΚΥΤ Μόριας το ταχύτερο δυνατό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)