to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 28.02.2016

Οικονομία

Δυσαρέσκεια του Ντάισελμπλουμ για τις παρεμβάσεις του Τόμσεν

Ενοχλημένος από την τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματός Πολ Τόμσεν, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.



O Ολλανδός υπουργός μιλώντας στο «Βήμα» εξέφρασε την ενόχλησή του σχετικά με τη δημοσίευση από τον Πολ Τόμσεν, σε προσωπικό του blog, εκτιμήσεων για την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα της τάξης του 4%-5% του ΑΕΠ για να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2018 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΠΕ το 2018.

«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας διαπραγμάτευσης κατά την οποία γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να καθοριστεί το ύψος των μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα, δεν κρίνω σωστή τη δημοσιοποίηση εκτιμήσεων σε προσωπικό blog» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για τη Σανγκάη, όπου θα συμμετέχει, όπως και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Μάλιστα ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι παραξενεύτηκε όταν είδε τις εκτιμήσεις του Τόμσεν δημοσιοποιημένες, «την ώρα που οι διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφορούν ακριβώς τον καθορισμό των στόχων αυτών».

Ερωτώμενος ευθέως αν θεωρεί απαραίτητο να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις δήλωσε πως «με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες μειώσεις, θα πρέπει σε συνεργασία με τους θεσμούς να βρεθεί κατάλληλη λύση».

Ως προς το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η πολιτική βούληση εκ μέρους του Eurogroup είναι δεδομένη. Θα πρέπει όμως να υπάρξει συμφωνία στο συνταξιοδοτικό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την επιβάρυνση του χρέους.

«Χωρίς μία συμφωνία που να εξασφαλίζει βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα και χωρίς να διευθετηθούν τα δημοσιονομικά κενά, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση της εξέλιξης του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια και να δούμε αν χρειαστεί και πως θα γίνει η όποια διευθέτηση» ανέφερε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)