to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δύο ταινίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα στο μενού της τρέχουσας κινηματογραφικής εβδομάδας

Δύο ταινίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα περιλαμβάνει το μενού της τρέχουσας κινηματογραφικής εβδομάδας.


*Φωτογραφία από την ταινία "Άννα"

Πρόκειται για την «Κόκκινη Τζόαν», του Τρέβορ Ναν, εμπνευσμένη από τη ζωή της βρετανίδας κατασκόπου των Σοβιετικών, Μελίτα Νόργουντ και τη «Ληστεία της Στοκχόλμης», του Ρόμπερτ Μπουντρό, εμπνευσμένη από μια ληστεία τράπεζας με ομήρους, που έγινε το 1972 στη Σουηδία και από την οποία επινοήθηκε ο όρος ‘σύνδρομο της Στοκχόλμης’.

Όμως στη λίστα των νέων ταινιών φιγουράρουν και δύο πολύ γνωστά και δημοφιλή ονόματα. Είναι ο Τζμ Τζάρμους, με τη την χιουμοριστική ταινία τρόμου «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» και ο Λικ Μπεσόν με την κατασκοπευτική περιπέτεια, «Άννα».

Χαράς ευαγγέλια για τους μικρούς σινεφίλ καθώς μετά από 25 χρόνια επανέρχεται η νέα ταινία «Ο βασιλιάς των λιονταριών», του Τζον Φαβρό.

Τέλος προβάλλονται σε επανέκδοση και δύο παλαιότερες ταινίες. Ο λόγος για την κατασκοπευτική ταινία «Η κυρία εξαφανίζεται», που ο μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε το 1938 και για την τρελή κωμωδία «Ο χωροφύλακας του Σεν-Τροπέ», με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Λουί ντε Φινές, που γύρισε ο Ζαν Ζιρό το 1964.  

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΖΟΑΝ

RED JOAN

Σκηνοθεσία: Τρέβορ Ναν  
Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Σόφι Κούκσον, Στίβεν Κάμπελ Μουρ, Τομ Χιουζ 

Το 2005, πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Μελίτα Νόργουντ. Μια γυναίκα που το όνομά της θα έμενε εντελώς άγνωστο εάν, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν είχε συνδεθεί με μια υπόθεση κατασκοπίας η οποία απασχόλησε εκείνα τα χρόνια τη βρετανική κοινή γνώμη.

Το 1999 η πανίσχυρη –κατά τα φαινόμενα ως απεδείχθη- Σοβιετική Ένωση, αποτελεί ήδη παρελθόν όπως και όλες οι χώρες του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Οι διεθνείς ισορροπίες έχουν ανατραπεί και ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει. Η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκουν πια σε αντίπαλα στρατόπεδα και έτσι η ηγεσία της Κα Γκε Μπε παραδίδει στις βρετανικές αρχές έναν κατάλογο με ονόματα Βρετανών κατασκόπων οι οποίοι δρούσαν, για πάνω από 40 χρόνια, υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Ανάμεσα στα ονόματα υπήρχε και εκείνο με τον κωδικό Χόλα, πίσω από το οποίο κρυβόταν η Μελίτα Νόργουντ, μια 87χρονη γυναίκα η οποία ζούσε μαζί με την παντρεμένη κόρη της. Κανείς ως τότε δεν την είχε υποψιαστεί, αφού η κυρία Νόργουντ ζούσε φαινομενικά, μια εντελώς φυσιολογική ζωή με την οικογένειά της.

Όταν η δράση της αποκαλύφθηκε, έγινε γνωστή και η ιστορία της.

Γεννημένη το 1912, η Μελίτα μεγάλωσε σε ένα αριστερό περιβάλλον αφού και οι δυο γονείς της ήταν κομμουνιστές. Ο πατέρας μάλιστα, ο λετονικής καταγωγής Πέτερ Αλεξάντερ Σίρνις, εξέδιδε μια μικρή αριστερή εφημερίδα. Στα 20 της χρόνια έφυγε από το πατρικό της σπίτι και μετακόμισε στο Λονδίνο όπου έπιασε δουλειά στη Βρετανική Ένωση Μη Σιδηρούχων Μετάλλων, μια εταιρία η οποία κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκε με την κυβέρνηση για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Στο μεταξύ γνωρίστηκε με τον Χίλαρι Νάσμπαουμ, στενό φίλο του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος και σύντομα έγινε μέλος του κόμματος και η ίδια. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, η Μελίτα ήρθε σε επαφή με τους σοβιετικούς και έτσι ξεκίνησε την καριέρα της ως κατάσκοπος. Μάλιστα το 1938, λίγο έλλειψε να συλληφθεί αλλά τελικά η ΜΙ5 δεν κατάφερε να την εντοπίσει αν και εξάρθρωσε ένα δίκτυο κατασκόπων.  

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η συμβολή της στην κατασκευή της ατομικής βόμβας από τους Σοβιετικούς, αφού λόγω της δουλειάς της, είχε πρόσβαση στις έρευνες και την πρόοδο του μυστικού προγράμματος για την κατασκευή ατομικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι φωτογράφιζε και έστελνε όλες τις πληροφορίες στους Σοβιετικούς με αποτέλεσμα η Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει τη δική της ατομική βόμβα δυο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός! Συγκεκριμένα η πρώτη δοκιμή σοβιετικής ατομικής βόμβας έγινε στις 29 Αυγούστου 1949.

Η Μελίτα Νόργουντ αποσύρθηκε το 1972, σε ηλικία 60 ετών. Όταν αποκαλύφθηκε η δράση της, είπε πως δε νιώθει τύψεις επειδή δεν έκανε τίποτε κακό και θα έκανε το ίδιο εάν υπήρχαν οι ανάλογες συνθήκες. «Ήθελα να αποτρέψω την ήττα ενός συστήματος που παρείχε τροφή, καλή εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας στους απλούς ανθρώπους», υποστήριξε. «Δεν έβλεπα τον εαυτό μου ως κατάσκοπο. Οι άλλοι άνθρωποι θα με κρίνουν. Δεν το έκανα για τα χρήματα. Δεν με ενδιέφερε αυτό, απλά ήθελα η Ρωσία να είναι στην ίδια θέση με τη Δύση», είχε πει και τα λεγόμενά της επιβεβαιώνονται από το γεγονός πως η Κα Γκε Μπε της έδινε μέχρι το τέλος της ζωής της το συμβολικό ποσό των 20 λιρών κάθε μήνα.

Λόγω της προχωρημένης της ηλικίας δεν της ασκήθηκε πότε δίωξη παρά την επιμονή των βρετανών Συντηρητικών.

Βασισμένη λοιπόν στην αληθινή ιστορία της Μελίτα Νόργουντ είναι η ταινία «Η κόκκινη Τζόαν»(Red Joan) του Τρέβορ Ναν. Μόνο που εδώ το όνομά της είναι Τζόαν Στάνλεϊ και ζει με το γιο της.

Πρόκειται για μια ατμοσφαιρική ταινία με συναρπαστική αφήγηση στην οποία αναδεικνύεται η προσωπική στάση, ατομική επιλογή ενός ανθρώπου μπροστά στις μεγάλες ιστορικέ προκλήσεις. Όταν πρέπει να πάρει μια θέση και να υποστηρίξει αυτά που πιστεύει ακόμη κι όταν όλοι οι άλλοι θεωρούν πως κάνει λάθος.

Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να προσεγγίσει την προσωπικότητα της Τζόαν, τις επιλογές της και ολόκληρη τη ζωή της.

Πρωταγωνιστούν η Τζούντι Ντεντς και η Σόφι Κούκσον στους ρόλους της ηλικιωμένης και της νέας Τζόαν Στάνλεϊ.   

Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

STOCKHOLM

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μπουντρό 
Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Χοκ, Νούπι Ράπας, Μαρκ Στρονγκ, Μαρκ Ρένταλ   

Τον Αύγουστο του 1972, ο Γιαν-Έρικ Όλσον και ο Κλαρκ Όλοφσον, εισέβαλλαν ένοπλοι στην τράπεζα Κρέντιμπανκεν στη Στοκχόλμη για να τη ληστέψουν κρατώντας 4 ομήρους για 6 μέρες.

Η ομηρία έληξε με τη σύλληψη των δύο δραστών. Όταν όμως ήρθε η ώρα της δίκης οι 4 όμηροι όχι μόνον δεν κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας αλλά μάζεψαν και χρήματα για να τους βοηθήσουν στο δικαστικό τους αγώνα! Ομόφωνα υποστήριξαν πως κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους δεν κινδύνεψαν τόσο από τους ληστές όσο από την αστυνομία!

Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, μάλιστα ο εγκληματολόγος Νιλς Μπέιεροτ, επινόησε τον όρο «σύνδρομο της Στοκχόλμης» με τον οποίο περιγράφει «ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ δύο ατόμων, όπου ένα πρόσωπο παρενοχλεί περιοδικά, χτυπάει, απειλεί, κακοποιεί, ή εκφοβίζει το άλλο».

Η ταινία «Η ληστεία της Στοκχόλμης» (Stockholm), του Ρόμπερτ Μπουντρό, είναι εμπνευσμένη από ένα άρθρο που έγραψε ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Λανγκ στην εφημερία Νιου Γιόρκερ, το 1974 με τίτλο «Το δράμα της τράπεζας». Και εξιστορούσε αυτήν ακριβώς της υπόθεση, πως δηλαδή οι όμηροι σε μια ληστεία τράπεζας στην Στοκχόλμη, δέθηκαν με τους απαγωγείς τους και στράφηκαν εναντίον των αρχών.   
Στην ταινία ένας αμερικανός πρώην κατάδικος, ο Λαρς εισβάλλει σε μια μεγάλη τράπεζα στη Στοκχόλμη με σκοπό να τη ληστέψει αλλά και να απαιτήσει από τις αρχές να ελευθερώσουν τον φυλακισμένο φίλο του, Γκάναρ. Όμως ο Λαρς με την προσωπικότητα του κατάφερε να γοητεύσει τους ομήρους υπαλλήλους της τράπεζας οι οποίοι όχι μόνο τον υπερασπίζονται αλλά και θέλουν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό μαζί με τα χρήματα της ληστείας!

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία-θρίλερ με μπόλικη αγωνία και ανατροπές. Ένας συμπαθής κακοποιός, ο οποίος αγαπά τον Μπομπ Ντίλαν και καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια εκείνων οι οποίοι θα έπρεπε να θέλουν το κακό του! Μια παράλογα αληθινή ιστορία η οποία γέννησε έναν ψυχολογικό όρο!

Στο ρόλο του απαγωγέα πρωταγωνιστεί ο Ίθαν Χοκ σε μια συγκλονιστική ερμηνεία. 

ΑΝΝΑ

ANNA

Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν 
Πρωταγωνιστούν: Έλεν Μίρεν, Σάσα Λους, Λουκ Έβανς, Κίλιαν Μέρφι, Λέρα Αμπόβα 

Η Άννα Πλιάτοβα, πανέμορφη πρώην μοντέλο, στρατολογείται απόν Κα Γκε Μπε. Την εκπαίδευση της αναλαμβάνει η βετεράνος πράκτορας, Όλγκα. Έτσι η Άννα θα μετατραπεί σε επαγγελματία εκτελέστρια που τρέμουν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου. Παράλληλα δημιουργεί διάφορες ερωτικές σχέσεις μια από τις οποίες είναι με τον συνάδελφό της πράκτορα Άλεξ Τσένκοφ. Δύο ώρες με σασπένς, ανατροπές και ενδιαφέρουσα πλοκή.

«Βρήκα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χαρακτήρα της Άννα επειδή, ενώ μπορεί να είναι σκληρή και ψυχρή, η ιστορία της είναι πολύ προσωπική και συναισθηματική. Κάτω από την εκπαίδευσή της σε δολοφόνο, είναι μοναχική, θυμωμένη και παλεύει για ένα είδος ελευθερίας που φαίνεται απίθανο στον κόσμο της. Δεν μπόρεσε ποτέ να ονειρευτεί ένα πραγματικά δικό της μέλλον, κάτι που αποτελεί όλα όσα θέλει», λέει η Σάσα Λους, η οποία ερμηνεύει την Άννα.

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ
THE DEAD DONT’ T  DIE

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους 
Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Στιβ Μπουσέμι, Τομ Γουέιτς, Άνταμ Ντράιβερ, Σελίνα Γκόμεζ, Ίγκι Ποπ, Κλόι Σεβινί, Ντάνι Γκλόβερ, Ρόζι Περέζ, Σάρα Ντράιβερ, RZA 

Κάτι παράξενο συμβαίνει στο Σέντερβιλ. Το φεγγάρι έχει πολύ έντονο φως, ο ήλιος χάνεται, οι ώρες μπερδεύονται. Και το πιο περίεργο, οι νεκροί δεν πεθαίνουν αλλά μετατρέπονται σε ζόμπι, βγαίνουν από τους τάφους και επιτίθενται στους ζωντανούς. Οι κάτοικοι του Σέντερβιλ πρέπει να αγωνιστούν για να σώσουν τις ζωές τους. 

Ταινία τρόμου και ανατρεπτικού χιούμορ, ένα εύστοχο, γλυκόπικρο σχόλιο για το σύγχρονο κόσμο από τον πάντοτε ευρηματικό Τζιμ Τζάρμους. Φευγάτη σκηνοθεσία και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον καστ συνθέτουν τη νέα ταινία του πατριάρχη του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ

THE LION KING

Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό 

Το 1994, η ταινία της Ντίσνεϊ ¨Ο βασιλιάς των λιονταριών» έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ταινίας κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του σινεμά. ‘Τώρα 25 χρόνια μετά, η ταινία ξαναζωντανεύει σε μια θαυμάσια μίξη ανιμέισον και αληθινών εικόνων από το σκηνοθέτη του «Βιβλίου της ζούγκλας».

Στην υπόθεση ο μικρός Σίμπα πρόκειται να διαδεχτεί τον πατέρα του, Μουσάφα. Όμως η γέννηση του Σίμπα δε χαροποιεί ιδιαίτερα τον Σκαρ, αδελφό του Μουσάφα, ο οποίος διεκδικεί το θρόνο. Ο Σκαρ καταφέρνει με προδοσία να εξορίσει το Σίμπα ο οποίος όμως με τη βοήθεια των φίλων του επανέρχεται για να διεκδικήσει ό,τι του ανήκει!

Η ΚΥΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

THE LADY VANISHES

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Λόκγουντ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Πολ Λούκας, Ντάμε Μέι Γουίτι, Σεσίλ Πάρκερ, Λίντεν Τράβερς, Νότον Γουέιν

Η νεαρή Ίρις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού γνωρίζεται με τη Μις Φρόι, μια ηλικιωμένη κυρία. Όταν όμως η Μις Φρόι θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς και η κοπέλα ψάχνει να τη βρει, οι συνταξιδιώτες αρνούνται πως την έχουν δει και προσπαθούν να τη βγάλουν τρελή. Ένας ψυχίατρος μάλιστα επιμένει πως η Ίρις έχει παραισθήσεις! Τελικά πίσω από την εξαφάνιση υπάρχει μια ιστορία κατασκοπίας! Ίντριγκες, σασπένς και ανατροπές από τον μετρ του είδους, σε μια ταινία που γυρίστηκε το 1938.

Ο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΝ -ΤΡΟΠΕ

LE GENDARME DE SAINT- TROPEZ

Σκηνοθεσία: Ζαν Ζιρό 
Πρωταγωνιστούν: Λουί ντε Φινές, Μισέλ Καλαμπρί, Ζαν Λεφέμπρ 

Ξεκαρδιστική κωμωδία με πρωταγωνιστή το μεγάλο γάλλο κωμικό Λουί ντε Φινές, που γυρίστηκε το 1964.

Ο ντε Φινές υποδύεται τον αστυνόμο Λουντοβίκ Κρουσό ο οποίος παίρνει μετάθεση στο κοσμοπολίτικο θέρετρο Σεν-Τροπέ. Και ενώ προσπαθεί να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον, κυνηγώντας γυμνιστές και κόβοντας κλήσεις, η κόρη του Νικόλ, του δημιουργεί πρόσθετους μπελάδες καθώς υποδύεται την πλούσια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)