to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 23.12.2022

Διεθνή

Ξέσπασμα οργής: Τρεις οι νεκροί από τη ρατσιστική επίθεση σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι (ενημέρωση)

Τρεις άνθρωποι έπεσαν νεκροί ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυρά στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού σε κουρδικό σύλλογο - Συνελήφθη ένας Γάλλος, γνωστός στις αρχές για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας - Ξέσπασμα οργής των Κούρδων στο Παρίσι


Ενοπλος, γαλλικής υπηκοότητας άνοιξε πυρ την Παρασκευή 23/12 στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο Ahmet Kaya και σε γειτονικό κουρδικό καφέ στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Ο δράστης συνελήφθη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην οδό Ανγκιέμ, στο ύψος του κουρδικού πολιτιστικού κέντρου, σε μία εμπορική περιοχή που αποτελεί κέντρο της ζωής της κουρδικής κοινότητας στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «φόνο, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και διακεκριμένη βία» και οι έρευνες έχουν προς το παρόν ανατεθεί στην 2η διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας. Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση.

Ο 69χρονος δράστης είναι γαλλικής υπηκοότητας, συνταξιούχος μηχανοδηγός και είναι γνωστός για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας το 2016 και τον Δεκέμβριο 2021, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Η περυσινή επίθεση έγινε κατά καταυλισμού μεταναστών, μετέδωσε το BFM TV.

«Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της κουρδικής κοινότητας της οδού Ανγκιέν, καθώς και στο απέναντι εστιατόριο και σε κομμωτήριο», δήλωσε στο σημείο της επίθεσης η δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας Αλεξάντρα Κορντεμπάρ. «Ο δράστης έχει τραυματισθεί, όχι πολύ σοβαρά, και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έγραψε στο Twitter ότι επιστρέφει στο Παρίσι από την βόρεια Γαλλία όπου βρισκόταν «έπειτα από την δραματική ένοπλη επίθεση».

Παρούσα την ώρα της επίθεσης, η Σέλμα Ακάγια, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια κουρδικής καταγωγής δήλωσε στο AFP ότι υπάρχουν «έξι τραυματίες», ανάμεσά τους και «ένας διάσημος κούρδος τραγουδιστής». Σύμφωνα με την ίδια, ο δράστης πυροβόλησε προς ένα κομμωτήριο.

Στην οδό Ανγκιέν και στην γύρω περιοχή λειτουργούν πολλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα και τα πεζοδρόμια είναι συνήθως γεμάτα κόσμο.

Τα επεισόδια έχουν λάβει διαστάσεις, με χρήση χημικών από την αστυνομία.

tags: Παρίσι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)