to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 02.06.2013

Διεθνή

Δύο νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Αυστρία, Γερμανία και Τσεχία

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας τους στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Τσεχία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους


Στην Αυστρία, ένας οδοκαθαριστής σκοτώθηκε από κατολίσθηση στην πόλη Ζανκτ Γιόχαν κοντά στο Σάλτσμπουργκ ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται αφού παρασύρθηκαν από τα νερά στο Τάξενμπαχ, στην ίδια περιοχή: ένας αγρότης με το τρακτέρ του και μία γυναίκα ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της.

Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι επαρχίες της Άνω Αυστρίας, του Τυρόλου και της Στυρίας. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση για ενδεχόμενες πλημμύρες στη βόρεια πλευρά των Άλπεων μέχρι αύριο το πρωί οπότε, όπως προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία ZAMG, οι βροχές αναμένεται να κοπάσουν.

Σε πολλούς δρόμους, ιδίως στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία ενώ σταμάτησαν τα δρομολόγια και σε πολλές σιδηροδρομικές γραμμές. Έχει κλείσει επίσης ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στην Ελβετία.

Στο Λιντς, στη βόρεια Αυστρία, τα νερά του Δούναβη έχουν ανέβει και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού για αυτό και η πυροσβεστική υπηρεσία απαγόρευσε την κυκλοφορία σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία, να ανοίξουν τους δρόμους και να υψώσουν αναχώματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Στη γειτονική Τσεχία, στρατιώτες στήνουν επίσης αναχώματα στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν από τις πλημμύρες το ιστορικό κέντρο της Πράγας μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Οι αρχές της πόλης έχουν κλείσει τους ορισμένους σταθμούς του μετρό καθώς τα νερά του ποταμού Μολδάβα έχουν υπερχειλίσει σε ορισμένα σημεία της Παλιάς Πόλης.

Το ιστορικό κέντρο της Πράγας έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO χάρη στα εκατοντάδες καλοδιατηρημένα κτίρια, εκκλησίες και μνημεία του 14ου αιώνα, όπως είναι η Γέφυρα του Καρόλου, στον ποταμό Μολδάβα. "Λόγω της κατάστασης, κήρυξα σε κατάσταση κινδύνου την περιοχή της πρωτεύουσας", δήλωσε ο ασκών χρέη δημάρχου Τόμας Χούντετσεκ.

Μέχρι στιγμής στην Τσεχία έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός ανθρώπου ενώ πολλοί άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα ξύπνησε μνήμες από τις πλημμύρες του 2002 που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στην Πράγα. Μετά από την καταστροφή εκείνη η τσεχική κυβέρνηση επένδυσε 150 εκατομμύρια για να εγκαταστήσει ένα αντιπλημμυρικό σύστημα στην πόλη.

Στη νότια Γερμανία, εξαιτίας της υπερχείλισης πολλών ποταμών έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Αυστρία, όπως έγινε γνωστό από τους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA δύο άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή του Ρόιτλιγκεν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Τις τελευταίες 48 ώρες καταρρακτώδεις βροχές πέφτουν στο κρατίδιο αυτό, όπως επίσης και στη Βαυαρία, τη Σαξονία και τη Θουριγγία. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι εάν παραστεί ανάγκη θα κινητοποιηθεί ο στρατός για να βοηθήσει τους κατοίκους, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στη Βαυαρία, ο Δούναβης υπερχείλισε και έχει πλημμυρίσει ορισμένες συνοικίες της πόλης Πασάου, στα σύνορα με την Αυστρία. Στη Σαξονία, οι αρχές έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές της Λειψίας και του Κέμνιτς ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των πλοίων σε πολλά σημεία του Ρήνου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)