to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 22.08.2017

Διεθνή

Ιταλία: «Πολλά σπίτια της Ίσκια φτιάχτηκαν με σκάρτα υλικά» λέει ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας - Διάσωση 7μηνου βρέφους (βίντεο)

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας εκφράζει με δύο tweet, στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, το υπουργείο Εξωτερικών για τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο νησί Ίσκια της Ιταλίας. «Εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον φίλο ιταλικό λαό στις δύσκολες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο νησί Ίσκια» τονίζεται στην ανάρτηση στο twitter του ΥΠΕΞ.


Δύο είναι οι νεκροί και 39 οι τραυματίες από τον σεισμό που έπληξε χθες βράδυ το νησί της Ίσκια, στα ανοικτά της Νάπολης.

«Μπόρεσα να διαπιστώσω ότι πολλά σπίτια της Ίσκια φτιάχτηκαν με σκάρτα υλικά» δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι.

«Μερικά κτίρια δεν ανταποκρίνονται στην ισχύουσα νομοθεσία, και για τον λόγο αυτό κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου. Κατέστησε σαφές, πάντως, ότι «το νησί είναι και μια ειδική περίπτωση, διότι πρόκειται για ηφαιστειογενή περιοχή».

Ο Μπορέλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως «θεωρεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυθαίρετη δόμηση και καταρρεύσεις». Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, διότι μπορεί να υπάρχουν και αυθαίρετα που σέβονται τον αντισεισμικό κανονισμό.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, το νησί πρόκειται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για να μπορέσουν να εγκριθούν άμεσα, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας (που περιλαμβάνει τόσο την Νάπολη όσο και την Ίσκια) Βιντσέντσο Ντε Λούκα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η αυθαίρετη δόμηση είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία διαιωνίζεται εδώ και τουλάχιστο τρεις δεκαετίες, για την οποία έγιναν δηλώσεις επί δηλώσεων, χωρίς, όμως, καμία ουσιαστική κίνηση». Ο περιφερειάρχης Ντε Λούκα υπολόγισε σε εβδομήντα χιλιάδες τα αυθαίρετα, στην περιοχή αρμοδιότητάς του, και πρόσθεσε ότι «στην Ίσκια παραβιάστηκαν οι σχετικοί νόμοι, με εγκληματικό τρόπο».

Ο ιταλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο δήλωσε στην δημόσια ραδιοφωνία Rai ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, διότι η Ιταλία ξοδεύει πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές των σεισμών. Άρα, αξίζει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας διασώθηκαν ένα μωρό επτά μηνών και ο πατέρας του. Έπειτα από επιχείρηση δεκατεσσάρων ωρών, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον Τσίρο, το παιδί 11 ετών που είχε καταπλακωθεί από τα συντρίμμια στην Κασαμίτσιολα της Ίσκια, όπου σημειώθηκε χθες βράδυ σεισμός έντασης τεσσάρων βαθμών. 

Νωρίτερα, είχαν απεγκλωβιστεί ο μόλις επτάμηνος αδελφός του Πασκουάλε και ο επτάχρονος Ματία, αλλά και ο πατέρας τους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα τρία παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. 

Συνολικά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους 2.500 άνθρωποι, εν αναμονή της εξακρίβωσης των ζημιών που υπέστησαν.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας εκφράζει με δύο tweet, στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, το υπουργείο Εξωτερικών για τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο νησί Ίσκια της Ιταλίας. «Εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον φίλο ιταλικό λαό στις δύσκολες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο νησί Ίσκια» τονίζεται στην ανάρτηση στο twitter του ΥΠΕΞ.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την ζωή της από κατάρρευση τμήματος τοπικής εκκλησίας, ενώ σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε την ζωή του. Οι τραυματίες είναι είκοσι πέντε, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Τα σωστικά συνεργεία μετά από τιτάνιες προσπάθειες κατάφεραν να διασώσουν τον μόλις 7 μηνών Πασκουάλε που ήταν εγκλωβισμένος κάτω από τα χαλάσματα ενός σπιτιού που κατέρρευσε στο Κάζα Μιτσόλα της Ίσκια.

Όταν ανασύρθηκε ζωντανό το μωρό οι διασώστες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν ότι είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τη μητέρα του η οποία είναι έγκυος. Πλέον οι προσπάθειες των διασωστών έχουν εστιαστεί στον απεγκλωβισμό των δυο αδελφών του μικρού Πασκουάλε, ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών.

Βίντεο της διάσωσης

Tο Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Γεωφυσικής αναθεώρησε την ένταση του σεισμού που έπληξε το νησί Ίσκια, από τους αρχικούς 3,6 στους 4 βαθμούς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι πήρε μέρος σε σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία της Ρώμης, με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που δημιουργήθηκε από το σεισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)