to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 12.04.2018

Πολιτισμός

Δύο νέα μυθιστορήματα από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων

«Το δικαίωμα των νεκρών», του Κώστα Σβόλη και «Οι λεηλάτες του μεσημεριού», της Αθηνάς Τσάκαλου


Τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου:

Κώστας Σβόλης

Το δικαίωμα των νεκρών

Μυθιστόρημα

Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 208 • Τιμή: 10 ευρώ • ISBN 978-960-9797-65-8

Δεν την είχε ξαναδεί ποτέ έτσι, πρώτη φορά η Βάσω έβγαινε εκτός εαυτού. Ακόμα κι όταν, σ’ ένα από τα μπαρ που δούλευε, σ’ έναν καυγά, η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει, αυτή είχε διατηρήσει την ψυχραιμία της μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Έπιασε το ποτήρι του ουίσκι που είχε μπροστά της και το εκσφενδόνισε στον τοίχο, όπου θρυμματίστηκε αφήνοντας έναν λεκέ. Την είδε που έψαχνε κάτι ακόμα να σπάσει και της έδωσε το ποτήρι του, το οποίο και πέταξε με την ίδια μανία, αλλάζοντας όμως γωνία βολής.

«Πόσο μαλάκας είσαι; Πότε περίμενες να μου ξεφουρνίσεις όλη αυτή την ιστορία; Αφού θα σε είχαν βρει πρώτα σε κανένα χαντάκι με μια σφαίρα σφηνωμένη ως αναμνηστικό μετάλλιο βλακείας;»

Δεν είχε κανένα νόημα να προσπαθήσει να της εξηγήσει πριν καταλαγιάσει ο θυμός της, οπότε την άφησε να συνεχίσει το πρωτόγνωρο ξέσπασμά της, κατά βάθος χαιρότανε λίγο γιατί ίσως αντιλαμβανόταν για πρώτη φορά πόσο νοιαζόταν γι’ αυτόν.

«Έχεις δίκιο, έπρεπε να σου είχα μιλήσει νωρίτερα. Δεν φα­νταζόμουνα όμως ότι αυτή η ιστορία θα τραβούσε μέχρι εδώ. Καλύτερα να μείνεις απέξω, δεν χρειάζεται να ανακατευτείς...»

«Συνεχίζεις να είσαι μαλάκας, αυτό κατάλαβες; Λοιπόν, για να είμαστε ξεκάθαροι, μπας και πάρεις επιτέλους είδηση και τι συμβαίνει μεταξύ μας. Αυτή τη φορά δεν θα φύγεις μόνος σου, όπως συνηθίζεις όταν τραβάς τα ζόρια σου, γιατί όταν επιστρέψεις δεν θα με βρεις. Αυτή το φορά θα το πάμε μαζί ως το τέλος, κατάλαβες; Μαζί...» Τον είχε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής, με μια γλύκα μουσκεμένη από τα δάκρυα, ακούμπησε το κούτελό της στο δικό του.

«Μαζί...» και άρχισε να τον φιλάει δαγκώνοντάς τον απαλά στα χείλη. Μετά από πολλά πολλά χρόνια ένιωσε ότι μπορεί και να μην πέθαινε μόνος.

Ένας θάνατος, φάκελοι με γράμμα του νεκρού αποστολέα που φτάνουν ταυτόχρονα σε ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους, η ακροδεξιά και οι πολυδαίδαλες σχέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο και το βαθύ κράτος, οι αναμνήσεις, οι αγώνες περασμένων χρόνων, το δίκιο που παλεύει με το άδικο.Ένα δυνατό, όσο και επίκαιρο μυθιστόρημα, για τα «κουρέλια» που όχι μόνο τραγουδάνε ακόμα αλλά ξέρουν και να ορθώνουν το ανάστημά τους όποτε χρειάζεται.

***********

Αθηνά Τσάκαλου

Οι λεηλάτες του μεσημεριού

Μυθιστόρημα

Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 256 • Τιμή: 11 ευρώ • ISBN 978-960-9797-64-1

— Τι έκανες, μάνα; Γιατί έκοψες τη μηλιά του Σταύρου;

Κρατούσε ακόμα το τσεκούρι στα χέρια της και είπε αγριεμένη.

— Δεν πρέπει να φυτεύουν δέντρα αυτοί που πάνε στον πόλεμο, αυτοί που κρατάνε όπλα στα χέρια τους. Τα δέντρα θέλουν αγάπη, περιμένουν την επιστροφή αυτωνών που τα φύτεψαν και ο Σταύρος τα ξέχασε όλα. Όλα, και τη μάνα του και τη μηλιά του.

Θύμωσα. Θύμωσα μ’ αυτή τη γυναίκα που όλα τα ήθελε με τη δική της τάξη. Θύμωσα γιατί εκείνη την ώρα πίστεψα πως κι αυτή μας είχε ξεχάσει εμένα και τον πατέρα.

— Δεν είσαι μόνο εσύ που πονάς για τον Σταύρο, είμαι κι εγώ, είναι και ο πατέρας, κι εσύ μας ξέχασες.

 Κι έγειρα πάνω στο πεσμένο δέντρο κι έκλαψα ώρα πολλή...

Ένα μυθιστόρημα-εξομολόγηση, που συγκλονίζει με την πλοκή και την αφηγηματική του δύναμη.

Η μετανάστευση, η Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 και μετά, οι σπασμένοι οικογενειακοί δεσμοί, τα προσωπικά μονοπάτια που ακολουθούν οι πρωταγωνιστές, ο θάνατος, οι ενοχές και η εξιλέωση είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο η Αθηνά Τσάκαλου, ξορκίζοντας τους προσωπικούς της δαίμονες, χτίζει ένα συναρπαστικό όσο και συγκινητικό μυθιστόρημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)