to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 04.09.2019

Πολιτική

«Δύο μήνες ΝΔ, δύο αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας»

Οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για «καλές δουλειές» διαψεύδονται ήδη από τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ


Αναλυτικά η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι δύο πρώτοι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ σημαδεύτηκαν από δύο αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας.

Τον Αύγουστο το ποσοστό της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις σημείωσε ρεκόρ φτάνοντας το 57%, ενώ τον Ιούλιο είχε σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ στις απολύσεις με απώλεια 14.691 θέσεων εργασίας.

Το ίδιο ακριβώς διάστημα η κυβέρνηση διευκόλυνε τις απολύσεις απαλλάσσοντας τους εργοδότες από την υποχρέωση να τις αιτιολογούν, κατάργησε μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες και απ’ ό,τι φαίνεται σχεδιάζει να καταργήσει ξανά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για «καλές δουλειές» διαψεύδονται ήδη από τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

Στο 56,91% οι προσλήψεις για μερική απασχόληση τον Αύγουστο

Θετικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τον μήνα Αύγουστο του 2019, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 3.111 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των απολύσεων και των αποχωρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Αυγούστου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 195.425, ενώ οι αποχωρήσεις σε 192.314. Από τις 192.314  συνολικά αποχωρήσεις, οι 91.936 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.378 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τα στοιχεία του συστήματος προκύπτει ότι το ποσοστό των νέων προσλήψεων για το μήνα Αύγουστο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ανήλθε στο 56,91%, ενώ με συμβάσεις πλήρους εργασίας στο 43,91%. Για το σύνολο του οκταμήνου, δηλαδή για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2019, οι προσλήψεις με μερική απασχόληση ανήλθαν στο 52,71% του συνόλου των νέων προσλήψεων, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις πλήρους εργασίας στις νέες προσλήψεις περιορίστηκαν στο  47,29%.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Αύγουστος 2019 και Αύγουστος 2018, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 10.859 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Αύγουστο 2019 (θετικό ισοζύγιο 3.111 θέσεων εργασίας) έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-7.748) τον Αύγουστο του 2018 και η επίδοση αυτή  βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης που είναι περισσότερες του περσινού Αυγούστου κατά 8.265 προσλήψεις.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η θετική επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Αυγούστου είναι η πρώτη θετική επίδοση αντίστοιχου μηνός από τον Αύγουστο του 2014. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.865.346 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.580.460, εκ των οποίων οι 917.384 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 663.076 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2019 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 284.886 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου οκταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Γ. Βρούτσης: Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αλλαγή πολιτικού και οικονομικού κλίματος

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ισοζυγίου προσλήψεων – αποχωρήσεων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης (+3.111) για το μήνα Αύγουστο του 2019 -το καλύτερο από το 2014- συνδυαστικά με την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου ταυτίζεται με τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει. Διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο κύμα απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του Αυγούστου λειτούργησε υπέρ των εργαζομένων καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν. Τα ποιοτικά στοιχεία της Εργάνη δείχνουν, μάλιστα, ότι οι απολύσεις Αυγούστου 2019 είναι ευδιάκριτα λιγότερες από τις απολύσεις του ίδιου μήνα για το έτος 2018, καταρρίπτοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί του αντιθέτου».

Αναφερόμενος στο θέμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου, επισημαίνοντας τα εξής:

«Παραμένουν στις νέες προσλήψεις τα έντονα χαρακτηριστικά της επικυριαρχίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως αυτές ξεκίνησαν στις αρχές του 2015. Γι’ αυτό το λόγο, το αμέσως προσεχές διάστημα θα αναπτυχθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουμε και αυτόν τον δείκτη και να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας. Θυμίζουμε ότι το 2013 με την γενναία απόφαση του προστίμου των 10.500 ευρώ καταφέραμε και δώσαμε ισχυρό χτύπημα στην αδήλωτη εργασία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιβολή αυτού του προστίμου, παρόλο που ήταν επώδυνο, έφερε θετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και κυρίως της αδήλωτης εργασίας καθώς από τον Φεβρουάριο του 2013 που την παραλάβαμε στο 42,5%, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 10%»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)