to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δύο μήνες μετά πέθανε ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, πέθανε δύο μήνες μετά την εγχείρησή του, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.


Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, πέθανε την Τρίτη, αφότου η κατάσταση της υγείας του "είχε αρχίσει να επιδεινώνεται πριν από μερικές ημέρες", δήλωσε σε ανακοίνωση το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. "Όταν κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο να αναρρώσει, του παρασχέθηκε ανακουφιστική φροντίδα", διευκρίνισε.

Η εγχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, είχε δημιουργήσει μεγάλες ελπίδες, καθώς τέτοια ξενομοσχεύματα -- από ζώο σε άνθρωπο -- θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δωρεών οργάνων.

"Η καρδιά λειτούργησε πολύ καλά για αρκετές εβδομάδες, χωρίς καμιά ένδειξη απόρριψης", δήλωσε το νοσοκομείο. Μετά την εγχείρηση, "ο ασθενής μπόρεσε να περάσει χρόνο με την οικογένειά του και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες φυσικοθεραπείας για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει δυνάμεις".

Οι ερευνητές θεωρούν συνεπώς την εμπειρία ως επιτυχία.

"Αποσπάσαμε πολύτιμες πληροφορίες και μάθαμε ότι η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου μπορεί να λειτουργήσει σωστά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό", δήλωσε ο Μοχάμεντ Μοχιούντιν, ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος ξενομεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου αυτού. "Παραμένουμε αισιόδοξοι και προβλέπουμε να συνεχίσουμε το έργο μας σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές".

Ο χοίρος από τον οποίον προέρχεται η καρδιά που μεταμοσχεύθηκε είχε τροποποιηθεί γενετικά προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση απόρριψη, η οποία πράγματι δεν έγινε.

Χωρίς αυτό το μόσχευμα, ο Ντέιβιντ Μπένετ ήταν καταδικασμένος. "'Η θάνατος ή αυτή η μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω", είχε δηλώσει την παραμονή της εγχείρησής του.

"Μέχρι το τέλος, ο πατέρας μου ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται για να ζήσει και να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του", δήλωσε σε ανακοίνωση ο γιος του, ο Ντέιβιντ Μπένετ ο νεότερος. "Μπορέσαμε να περάσουμε πολύτιμες εβδομάδες μαζί όταν συνερχόταν από την εγχείρησή του, εβδομάδες που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε χωρίς αυτήν τη θαυματουργή προσπάθεια".

Ο Μπένετ ήταν σε θέση να επικοινωνεί με την οικογένειά του τις τελευταίες ώρες της ζωής του, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Για τον Μπένετ η διαδικασία της μεταμόσχευσης ήταν η τελευταία του επιλογή. Πριν δώσει τη συγκατάθεσή του για να λάβει το μόσχευμα, ο Μπένετ είχε ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους της διαδικασίας καθώς και ότι η διαδικασία ήταν πειραματική με άγνωστους κινδύνους και οφέλη", ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Στις 31 Δεκεμβρίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα άδεια για την εγχείρηση αυτή με την ελπίδα να σωθεί η ζωή του ασθενή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)