to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δύο χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα «προσωπεία πέφτουν»

Η υγειονομική κρίση του covid 19, πέραν των συνεπειών στη δημόσια υγεία, έχει σοβαρές συνέπειες και στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Η Δυτική Αθήνα, μια περιφερειακή ενότητα παραγκωνισμένη εδώ και δεκαετίες, από το κεντρικό κράτος, βιώνει τη νέα αυτή κατάσταση με σοβαρές απώλειες σε οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.


Η Δυτική Αθήνα, οι γειτονιές της Εργασίας και του καθημερινού μόχθου, η περιοχή αξιόλογων επιστημόνων, καλλιτεχνών και κοινωνικά αναγνωρισμένων ανθρώπων, συνέπεια σκληρού καθημερινού αγώνα, όχι κληρονομικού δικαιώματος, αξίζει ένα καλύτερο Μέλλον, μια καλύτερη ζωή. Δεν είναι περιοχή ψυκτικών… όπως σκληρά και ταξικά χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν αρκούν λοιπόν οι επικοινωνιακές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τυγχάνει και βουλευτής της Δ Αθήνας, που πρόσφατα επισκέφθηκε τους Αγ. Αναργύρους για να «παραχωρήσει» στον ομώνυμο Δήμο την έκταση των γραμμών του ΟΣΕ, μέσω της ΓΑΙΑ ΟΣΕ. Απεδείχθη όμως, ότι ουσιαστικά πρόκειται για μίσθωση. Ούτε αρκούν οι δηλώσεις Υπουργού, που εκλέγεται στη Δυτική Αθήνα, ότι από το ταμείο ανάκαμψης θα «δενδοφυτευτεί» το Ποικίλο όρος.

Τα προβλήματα όμως των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, παραμένουν και οξύνονται

Στη δημόσια Υγεία, όπου η πρωτοβάθμια βαθμίδα «νοσεί», καθώς καλείται να ανταποκριθεί σε σύνθετο ρόλο (συνήθη νοσηρότητα, πρόληψη, προαγωγή υγείας και εμβολιασμοί). Τα δε νοσοκομεία της Δ. Αθήνας (Αττικό, Αγ. Βαρβάρα,) δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά τις ανάγκες και τις συνέπειες του covid 19, λόγω και της υποστελέχωσής τους. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε και τη χρόνια νοσηρότητα του πληθυσμού, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά, λόγω της τάσης τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε «νοσοκομεία covid». Η δε πορεία των εμβολιασμών, προχωρεί αργά (με βάση επίσημα στοιχεία).

Στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς κλείνουν υποκαταστήματα τραπεζών, (παράδειγμα ο Δήμος της Αγ Βαρβάρας, όπου δεν υπάρχει πλέον τραπεζικό κατάστημα), ενώ καταργήθηκαν υποκαταστήματα cosmote και μειώθηκε το προσωπικό των ΕΛΤΑ, λόγω απόλυσης συμβασιούχων.

Στη δημόσια Παιδεία, καθώς τα σχολεία(Λύκεια) άνοιξαν χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά από την άποψη των υποδομών, στις νέες συνθήκες της πανδημίας και χωρίς μαζικά-έγκυρα τεστ της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί). Οι μαθητές της υποβαθμισμένης Δυτικής Αθήνας, αντί να στηριχθούν ιδιαίτερα, ώστε να ισοσταθμίσουν τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες, δεν έχουν ούτε επαρκή υλικοτεχνική υποδομή για να συμμετάσχουν ισότιμα στην τηλεκπαίδευση. Τα σχολικά κτίρια είναι γερασμένα χωρίς σοβαρή συντήρηση και τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές και φυσικά χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε τα πληγέντα από το σεισμό (Ιούλιος 2019) σχολεία του Αιγάλεω, που ακόμη, δεν έχουν αποκατασταθεί. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω, ένα σημαντικό δημιούργημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και της κας Κεραμέως αποδυναμώνεται και απομαζικοποιείται, με ότι συνέπειες αυτό επιφέρει στις περιοχές, που το φιλοξενούν, αλλά και στους επίδοξους φοιτητές του.

Στην ποιότητα ζωής, με τον καθημερινό συνωστισμό στα ΜΜΜ, με Δήμους της Δυτικής Αθήνας (Ίλιον, Πετρούπολη, Αγ Ανάργυροι-Καματερό) χωρίς πρόσβαση στο μετρό, με στέρηση ακόμη και βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, με αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Στο Περιβάλλον, καθώς η άναρχη δόμηση, η στρεβλή πολεοδομική ανάπτυξη, η έλλειψη μεγάλων ελεύθερων χώρων και η μη αναβάθμιση υπαρχόντων, όπως το Πάρκο Τρίτσης , η Ραδιοφωνία στο Ίλιον (παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες) κ.α., μαζί με την άμεση γειτνίαση με το ΧΥΤΑ της Φυλής και τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες, δημιουργούν ένα Περιβάλλον υποβαθμισμένο, με δυσμενείς επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία.

Στην επιχειρηματικότητα, καθώς η Δυτική Αθήνα που χαρακτηρίζεται από ΜμΕ και λιανεμπόριο, που με την αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με τα συνεχή lockdown και με την αδυναμία πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η κατάσταση καθίσταται εκρηκτική. Πολλά μαγαζιά δεν άνοιξαν, ενώ μια κατήφεια και αβεβαιότητα για το Μέλλον, χαρακτηρίζει τους μικρομεσαίους.

Δύο χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα «προσωπεία πέφτουν». Αποκαλύπτεται η σκληρή και ανάλγητη πολιτική της ΝΔ, ενώ γίνεται ορατή πλέον η ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών των «Πολλών». Μιας πολιτικής, που θα έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο, με αναβαθμισμένη τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, με ασφαλές Περιβάλλον, με σύγχρονα και αναβαθμισμένα ΜΜΜ (στις σύγχρονες συνθήκες της πανδημίας), με βιώσιμη επιχειρηματικότητα και στήριξή της από την Πολιτεία, με πρόσβαση όλων στα βασικά κοινωνικά αγαθά και βέβαια με προσβάσιμες για όλους, δημόσιες επιχειρήσεις και λειτουργίες.

Αυτή την πολιτική, θα την επιβάλλει ο λαός της Δ. Αθήνας, ο οποίος δεν ξεχνά και αγωνίζεται…​

* To άρθρο της βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χαράς Καφαντάρη, δημοσιεύτηκε σήμεραστην ειδησεογραφική ιστοσελίδα https://dytikesmaties.gr/

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)