to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 07.10.2023

Πολιτική

Δύο χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Κάθε μέλος της κοινωνίας είδε τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται εκεί όπου ανήκουν


Σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου του 2020, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ανακοινώνει την ιστορική ετυμηγορία του για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Μια καταδίκη με τεράστια σημασία που ανεξίτηλα θα γραφτεί στις σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας αλλά όχι αρκετή για να εξαφανίσει διά παντός το ακροδεξιό φαινόμενο, όπως οι πρόσφατες επιθέσεις φασιστικών ομάδων στη Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο.

Η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα με διάρκεια 5,5 χρόνων, αδιαμφισβήτητα δικαίωσε πρωτίστως τα θύματα της βίας και της μισαλλοδοξίας με τη φυλάκιση του ηγετικού πυρήνα της, υψηλόβαθμων στελεχών της και του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Ασφαλώς, όμως δικαίωσε και κάθε μέλος της κοινωνίας που είδε τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται εκεί όπου ανήκουν. Στη φυλακή.

Στη φυλακή

Συνολικά 39 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι 13 υπήρξαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οδηγήθηκαν στη φυλακή.

«Δεν είναι δικαίωση για τον Παύλο αλλά για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ. Μακάρι ο Παύλος να ζούσε να ήταν ένας από τους σακατεμένους που έχουν αφήσει αλλά τουλάχιστον ζουν», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους η Μάγδα Φύσσα, σύμβολο του αγώνα κατά του ναζισμού, αμέσως μετά την ιστορική ετυμηγορία.

Επί σειρά ετών η μητέρα του Παύλου αγωνιζόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να αποδοθεί δικαίωση στη μνήμη του γιου της, αλλά και στα υπόλοιπα θύματα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Επί 465 συνεδριάσεις η Μάγδα Φύσσα ήταν πάντα εκεί ως υπόμνηση ότι ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να είναι αδιάλειπτος και αδυσώπητος.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μία ποινική δίκη στην οποία δικάστηκαν 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορήθηκαν επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η διεξαγωγή της δίκης ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίoυ 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στίς 7 Οκτωβρίου 2020, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τόσο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση όσο και για τη δολοφονία Φύσσα, ο Γ. Ρουπακιάς. Επιπλέον, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση οι Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιοπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης. Για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης οι εφέσεις τους δεν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγούνται στη φυλακή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)