to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 10.06.2020

Διεθνή

Δύο εβδομάδες ανάσας και ελπίδας

Στην πολιτική ατζέντα κυριαρχεί η ανάγκη φραγμού στην αστυνομική βαρβαρότητα και το αίτημα για πραγματική δικαιοσύνη


Πολλά συνέβησαν στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον Τζορτζ Φλόιντ να αφήνει την τελευταία του πνοή κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού που τον συνέλαβε.

Από το «I can’t breathe» του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου, διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων, συγκρούσεις και κύμα οργής συντάραξαν τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οργανισμοί και προσωπικότητες μεμονωμένα πραγματοποίησην δωρέες εκατομμυρίων, αρχισυντάκτες παραιτήθηκαν, αγάλματα αποκαθηλώθηκαν.

Τι πέτυχαν οι διαδηλωτές στο διάστημα αυτό των δύο εβδομάδων;

Οι αρχές στη Μινεάπολη αποφασίζουν τη διάλυση της αστυνομίας

Την Κυριακή, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης όπου έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ αποφάσισαν τη «διάλυση» της αστυνομίας. «Δεσμευόμαστε να διαλύσουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως τις γνωρίζουμε στη Μινεάπολη και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», δήλωσε η Λίσα Μπέντερ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο CNN.

Η Μπέντερ και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου πήγαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν τη διαδικασία «διάλυσης» της αστυνομίας της Μινεάπολης μέσω μιας διαδικασίας αποεπένδυσης κεφαλαίων.

Αγάλματα αποκαθηλώθηκαν

«Η μετακίνηση αυτού του αγάλματος δεν θα αλλάξει το παρελθόν. Είναι μία προσπάθεια να εξαλείψουμε ό,τι μπορεί να αποσπά την προσοχή, ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε σαφώς στο μέλλον της πόλης μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

Ο συνιδρυτής του Reddit παραιτήθηκε για να αντικατασταθεί από Αφροαμερικανό

Βάση δεδομένων για την καταγραφή της αστυνομικής βίας κατά τις διαδηλώσεις

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, καταγράφηκαν περισσότερες από 500 περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά τις διαδηλώσεις, σε μία περίοδο που στόχος των αστυνομικών αρχών έγιναν όχι μόνο πολίτες, αλλά και δημοσιογράφοι. 

Ο αρχισυντάκτης της σελίδας των New York Times με τα άρθρα γνώμης (op-ed) Τζέιμς Μπένετ παραιτήθηκε εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου άρθρου Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή ο οποίος ζητούσε να σταλούν στρατιώτες για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Οι New York Times αργότερα εξέτασαν το εν λόγω άρθρο και διαπίστωσαν πως δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές της εφημερίδας.

Σε δήλωσή του, ο εκδότης των New York Times, ο Α.Γκ. Σουλτσμπέργκερ, ανακοίνωσε ότι ο Μπένετ, ο οποίος ήταν αρισυντάκτης της σελίδας άρθρων γνώμης από τον Μάιο του 2016, υπέβαλε την παραίτησή του με άμεση ισχύ.

Πέντε δρόμοι της Νέας Υόρκης μετονομάζονται σε «Black Lives Matter»

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι πέντε δρόμοι της αμερικανικής μεγαλούπολης  θα μετονομαστούν σε «Black Lives Matter» (Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν), από το κίνημα κατά της αστυνομικής βίας την οποία υφίστανται συχνότερα τα μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας. Η απόφαση συνδέεται με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Επίσης, το σύνθημα «Black Lives Matter» θα ζωγραφιστεί στους δρόμους σε «καίρια τοποθεσία» σε καθένα από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα: μία θα είναι κοντά στο Δημαρχείο του Μανχάταν, ενώ τα άλλα σημεία θα επιλέξουν ακτιβιστές και στελέχη των θεσμών της πόλης.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης τόνισε πως «αυτό που θα είναι ξεκάθαρο -το όνομα του δρόμου και στους δρόμους της πόλης μας- είναι το συγκεκριμένο σύνθημα που αυτή η πόλη πρέπει τώρα να αισθανθεί πολύ πολύ βαθιά, και αυτό το έθνος επίσης, ότι οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν».

Η κίνηση του Ντι Μπλάζιο ακολουθεί την απόφαση της δημάρχου της Ουάσινγκτον Μίριελ Μπάουζερ να μετονομάσει την περιοχή έξω από τον Λευκό Οίκο σε «Black Lives Matter Plaza» (Πλατεία Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν) με τις λέξεις ζωγραφισμένες με τεράστια κίτρινα γράμματα σε κοντινούς δρόμους.

Επίσης, σύμφωνα με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ντιτρόιτ,  WWJ, αξιωματούχοι της πόλης εξετάζουν το ενδεχόμενο να ονομάσουν μια πλατεία με το όνομα του κινήματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)