to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 16.04.2021

Κοινωνία

Δύο εργάτες νεκροί στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Κοζάνης

Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη - Έπεσαν από ύψος δεκάδων μέτρων ενώ βρίσκονταν στον πύργο ψύξης του ΑΗΣ - Εργάζονταν σε υπεργολάβο (Muehlahan Cyprus) της εταιρείας ΑΒΑΞ που έχει αναλάβει το έργο αποθείωσης της μονάδας 5 του σταθμού - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Κρίσιμος ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών για να σταματήσει η ασυδοσία στους χώρους εργασίας


Διπλό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ όταν για άγνωστο λόγο δύο τεχνίτες που ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν σε μεγάλο υψόμετρο στον πύργο ψύξης της 5ης μονάδας του Ατμοηλεκτρικού σταθμού έπεσαν στο έδαφος.

Όπως αναφέρει το τοπικό vetonews.gr, οι άτυχοι εργαζόμενοι δούλευαν σε υπεργολαβική γερμανική τεχνική εταιρία στο έργο κατασκευής της μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού που είχε αναλάβει ελληνική εταιρία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ Βασίλη Τσίγκα που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η εταιρία και οι εργαζόμενοι διαθέτει εμπειρία, φέρουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την εκτέλεση του έργου και ότι οι εργαζόμενοι της το φθινόπωρο είχαν ολοκληρώσει τις εργασίες στον μισό πύργο ψύξης, ωστόσο σταμάτησαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, για να συνεχίσουν την άνοιξη.

Ο πύργος ψύξης έχει υψόμετρο 108 μέτρα από όπου με ειδικά άγκιστρα και άλλους μηχανισμούς κρεμιούνται συρματόσχοινα με καλάθια για να εργαστούν στην συνέχεια τα τεχνικά συνεργεία.

ΔΕΗ: Εργάζονταν σε υπεργολάβο τα θύματα

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι το ότι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη στο έργο αποθείωσης της Μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου. Όπως γνωστοποιεί, «ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ και οι δύο άτυχοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στον υπεργολάβο MUEHLHAN Cyprus Ltd του αναδόχου».

Προσθέτει ότι τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος εξετάζονται ήδη από τις αρμόδιες αρχές, και ότι ζητεί την πλήρη διερεύνηση και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Κρίσιμος ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών για να σταματήσει η ασυδοσία

Σε ανακοίνωσή της λίγο μετά το τραγικό συμβάν, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - Κλάδος Ηλεκτρικής Ενέργειας υπενθυμίζει ότι το νέο εργατικό δυστύχημα έρχται λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα στην Εύβοια όπου χάθηκαν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, μεγαλώνοντας τη λίστα των θανάτων από εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας.

Για το δυστύχημα στην Κοζάνη, η ΓΕΝΟΠ προσθέτει ότι οι δύο εργαζόμενοι, σε εταιρία που συμμετείχε στις εργασίες αποθείωσης , έπεσαν από το καλάθι στο οποίο βρίσκονταν και ήταν αναρτημένο σε μεγάλο ύψος.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει τη θλίψη της και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων που χάθηκαν, ζητά την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος και την αναζήτηση των ευθυνών που υπάρχουν.

Παράλληλα, υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών όπως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί αυτό ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας και να σταματήσει η ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Για να σταματήσει η θλιβερή στατιστική των εργατικών ατυχημάτων χρειάζεται η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων ( Υπουργείου Εργασίας, Ινστιτούτων όπως το ΕΛΙΝΥΑΕ αλλά και της ΓΣΕΕ, των Συνδικάτων αλλά και των εργοδοτικών Οργανώσεων), καταλήγει η ανακοίνωση.

Συλλυπητήρια από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή τον θάνατο των  δύο εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δήλωσε:

«Η είδηση για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου προκαλεί μεγάλη θλίψη σε όλη την περιοχή. Δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά τους θανάτους στην Εύβοια, δύο ακόμη νέοι άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους.

Ελπίζω ότι θα διενεργηθούν τάχιστα όλες οι έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε τυχόν υπαίτιους για τα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Τέλος, το τραγικό περιστατικό είναι μια αφορμή να σημειώσουμε την αξία των ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιθεώρησης Εργασίας που πρέπει να ενισχύονται, αντί να αποδυναμώνονται, ώστε να επιτελούν το απαραίτητο έργο προστασίας των εργαζομένων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό»

Σ.Φάμελλος-Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ

Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων κατά τη διάρκεια εργασιών στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Κοζάνης

Μέσα σε λίγες ημέρες ζούμε μια ακόμη τραγωδία με θύματα δύο εργαζόμενους σε εργολαβικά συνεργεία της ΔΕΗ. Είναι βαθιά η θλίψη μας και ειλικρινή τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες και τους συναδέλφους των θυμάτων του σημερινού τραγικού δυστυχήματος που έχασαν τη ζωή τους ενώ εργάζονταν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Κοζάνης.

Τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις και τα ελλείμματα στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και για τη στελέχωση και τη λειτουργία του ΣΕΠΕ είναι πλέον αμείλικτα. Είναι αδιανόητο να έχουμε στη χώρα μας τόσο συχνά εργατικά ατυχήματα στον όμιλο της ΔΕΗ, του ενεργειακού πυλώνα της χώρας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είναι προφανές ότι απαιτείται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και να μεριμνήσουν για τις οικογένειες των θανόντων.

Η αφωνία όμως της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης της ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο μετά το δεύτερο τραγικό δυστύχημα, μία μόνο εβδομάδα μετά το θάνατο τριών εργαζομένων και τον βαρύ τραυματισμό ακόμη ενός, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια.

Ζητάμε να πάρει θέση άμεσα και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας και για την επίλυση των εργασιακών ζητημάτων, ιδιαίτερα των εργολαβικών εργαζόμενων στον Όμιλο ΔΕΗ.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες του Ομίλου ΔΕΗ και την άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ.

Δε θα ανεχτούμε την αφωνία και την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ όσον αφορά τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της απουσίας κάθε ελέγχου στους ενεργειακούς φορείς που υπάγονται στην ευθύνη και τον έλεγχο του δημοσίου. Αλλάξτε πορεία άμεσα!

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Π. Πέρκα και της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα μέσα σε λίγες μέρες. Αυτή τη φορά,τα θύματα δύο νέοι άνθρωποι που εργάζονταν σε εργολαβικά συνεργεία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Η Δυτική Μακεδονία θρηνεί για άλλη μια φορά και αναζητά τις ευθύνες που οδηγούν σε τραγικά ατυχήματα στα εργοτάξια της ΔΕΗ. Η Πολιτεία έχει χρέος να διερευνήσει, να οδηγηθεί σε συμπεράσματα και να ενισχύσει επιτέλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εποπτεύουν την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια της χώρας.

Εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στο οικογενειακό περιβάλλον, τους συναδέλφους/ισσες και τους συγγενείς των δύο εργαζομένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)