to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 09.04.2013

Διεθνή

Δύο εκατομμύρια παιδιά στη Συρία έχουν ανάγκη από βοήθεια

Η οργάνωση για τα παιδιά Save the Children έκανε έκκληση χθες Δευτέρα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν περισσότερα για να συνδράμουν τα παιδιά στη Συρία, εκ των οποίων περίπου δύο εκατομμύρια χρειάζονται βοήθεια εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα εδώ και δύο χρόνια.


Το ΣΑ του ΟΗΕ έχει βρεθεί σε αδιέξοδο από τότε που ξεκίνησε η κρίση με τον στενό σύμμαχο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τη Ρωσία--συνεπικουρούμενη από την Κίνα--να χρησιμοποιεί το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει για να εμποδίζει τις όποιες απόπειρες επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Δαμασκού.

"Από την αρχή της κρίσης στη Συρία, τα παιδιά είναι τα ξεχασμένα θύματα, αντιμέτωπα με τον θάνατο, τον πόνο και τα ψυχικά τραύματα, στερούνται της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας", ανέφερε σε έκθεσή της που παρουσίασε χθες Δευτέρα στο 15μελές συμβούλιο η οργάνωση.

"Τα παιδιά όλο και περισσότερο εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο καθώς στρατολογούνται από ένοπλες οργανώσεις και από τις (φιλοκυβερνητικές) δυνάμεις.

Έχουν υπάρξει ακόμη και καταγγελίες για παιδιά έως και οκτώ ετών που έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες", αναφέρει η έκθεση.

Η απειλή για τα παιδιά ξεκινάει πριν ακόμη γεννηθούν, σύμφωνα με την έκθεση. Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά δέχονται επιθέσεις, οι γυναίκες διστάζουν να καταφύγουν εκεί.

"Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες γέννες πραγματοποιούνται στα σπίτια χωρίς την βοήθεια ειδικού", καταγγέλλει η έκθεση που προσθέτει ότι η πρόσβαση σε τρόφιμα συνιστά ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για τις οικογένειες στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, η Save the Children, μία φιλανθρωπική ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα παιδιά στη Συρία δέχονται πυρά, βασανίζονται και βιάζονται.

Η Κάρολιν Μάιλς, πρόεδρος και εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Ρόιτερς ότι το σημαντικότερο μήνυμα που μετέφερε στο ΣΑ του ΟΗΕ είναι πως πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στη βοήθεια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για ανθρωπιστική αρωγή.

Η έκθεση καλεί ακόμη τις δυνάμεις του Άσαντ και τους αντάρτες να σταματήσουν να στρατολογούν παιδιά, να απελευθερώσουν όσα κρατούν και να διασφαλίσουν ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)