to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 25.07.2014

πηγή: iefimerida

Κοινωνία

Δύο εκατομμύρια ευρώ ζητεί ο Ιατρικός Συλλογος Αθηνών από το protagon και αρθρογράφο του

Αφορμή για το άρθρο ήταν η πρόσφατη ιστορία με το φακελάκι και τον γιατρό του Ευαγγελισμού.


Άρθρο με τίτλο  «Θέλει ο γιατρός μόνο "το καλό" του ασθενούς;» προκάλεσε την οργή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που με 16σελιδη αγωγή ζητά ένα εκατομμύριο ευρώ από το protagon και ένα εκατομμύριο ευρώ από τον αρθρογράφο Τάκη Μίχα – με νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση. Αφορμή για το άρθρο ήταν η πρόσφατη ιστορία με το φακελάκι και τον γιατρό του Ευαγγελισμού.

Αναφερόταν μεταξύ άλλων  άλλων στο επίμαχο άρθρο «Η βάση του προβλήματος βρίσκεται στη σχέση του πολίτη με τον γιατρό. Στην Ελλάδα εξακολουθεί να επικρατεί μία ρομαντική και τελείως εξωπραγματική αντίληψη ότι ο γιατρός έχει ως κύριο κίνητρο των πράξεών του τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς και όχι τη βελτίωση της δικής του κατάστασης. Ενώ δεχόμαστε για όλους τους άλλους εργαζομένους -τον μπακάλη, τον υδραυλικό κ.λπ.- ότι λειτουργούν στη βάση ιδιοτελών κριτηρίων, δεν δεχόμαστε το ίδιο για τον γιατρό και παθαίνουμε σοκ όταν η πραγματικότητα μας διαψεύδει.

Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον γιατρό όπως ακριβώς τον μπακάλη της γειτονιάς - δηλαδή ως κάποιον που άμα δεν προσέξουμε θα ρίξει και μερικές φέτες μπαγιάτικο τυρί στο πακέτο για να το ξεφορτωθεί. Με άλλα λόγια η σχέση γιατρού-ασθενούς θα πρέπει να προσδιορισθεί όπως ακριβώς είναι :Αντιπαραθετική (adversarial). Ο γιατρός θέλει να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο και ο ασθενής θέλει να διασφαλίσει την υγεία του με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Όσο δεν δεχόμαστε αυτή την πραγματικότητα και εξακολουθούμε να βαυκαλιζόμαστε με μύθους, τόσο περισσότερο αποδυναμώνουμε τη θέση του ασθενούς.»

Στην αγωγή του ο ΙΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων πως το δημοσίευμα προσβάλλει «παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα, την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του κάθε μέσου Ελληνα γιατρού». Θεωρεί μάλιστα πως στόχος είναι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία να στοχοποιηθούν οι ιατροί. 

 

Ο Τάκης Μίχας απάντησε ως εξής μέσω του protagon:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί, με αγωγή του, ένα εκατομμύριο ευρώ από μένα και άλλο ένα από το protagon. Aιτία, το άρθρο που δημοσίευσα σχετικά με την οικονομική σχέση που υφίσταται μεταξύ γιατρού και ασθενούς. (Μπορείτε να δείτε εδώ το κείμενο της αγωγής). Προηγήθηκε σχετική αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου για το πρόσφατο άρθρο μου «Θέλει ο γιατρός μόνο «το καλό» του ασθενούς;» ομολογώ ότι έπεσα από τα σύννεφα. Διότι πραγματικά η ανακοίνωση αφορούσε ένα άλλο άγνωστο σε εμένα άρθρο κάποιου άγνωστου σε εμένα συνονόματου. Επιπλέον ο τόνος και το ύφος της ανακοίνωσης ασφαλώς δεν μπορούσε να προέρχεται από έναν σύλλογο του οποίου τα μέλη αυτοχαρακτηρίζονται ως «επιστήμονες».

Παρακάμπτοντας τώρα τις αναφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικές για την προσωπικότητα και την ιδιότητα μου ως δημοσιογράφου, θα προσπαθήσω να ανασυγκροτήσω τηλεγραφικά την επιχειρηματολογία του αρχικού άρθρου: 

1) Το θέμα δεν αφορούσε  αποκλειστικά τους Έλληνες γιατρούς. Αφορούσε γενικά τη σχέση γιατρού-ασθενούς παγκοσμίως. Χρόνια τώρα, η αρθρογραφία μου αντιμετωπίζει τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα από τη φιλελεύθερη επιστημονική ανάγνωση. Από αυτό το πρίσμα, δεν εξαιρείται η σχέση γιατρού-ασθενούς. Αν επιμένετε ότι εξαιρείται, τότε θα πρέπει να εξηγήσετε και γιατί υπάρχει ιδιωτική υγεία.

2) Το θέμα δεν αφορούσε αποκλειστικά ή κυρίως το «φακελάκι» - που είναι πράγματι μια ελληνική ιδιατερότητα. Αφορούσε την ασυμμετρία της πληροφόρησης που χαρακτηρίζει τη σχέση γιατρού-ασθενούς. Ο γιατρός γνωρίζει πολύ περισσότερα για την κατάσταση και την θεραπεία του ασθενούς απ' ό,τι ο ασθενής. Αυτό δίνει στον γιατρό ένα τεράστιο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στον καθορισμό του κόστους θεραπείας.

3) Υπάρχουν διάφορες λύσεις σ' αυτό το πρόβλημα. Μία που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι να προσδιορίζουμε a priori οτι ο γιατρός κινείται με γνώμονα «το καλό του ασθενούς», οπότε το πρόβλημα παύει να υπάρχει. Η άλλη, που πρότεινα εγώ στο άρθρο μου, είναι να γίνουμε πιο ρεαλιστές και να αναγνωρίσουμε ότι ο γιατρός κινείται και στη βάση των δικών του συμφερόντων. Αν δεχτούμε αυτήν την άποψη τότε εκείνο που προέχει είναι να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες πρόσβασης του ασθενούς σε όλες τις πηγές πληροφόρησης, καθώς και να κάνουμε τον ασθενή όσο πιο συνειδητοποιημένο γίνεται για τα δικαιώματά του. Επίσης, να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες του ασθενή για σημαντική υλική αποζημίωση σε περίπτωση ιατρικής αμέλειας.

Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και πρακολουθώντας καθημερινά την αρθρογραφία των ξένων ΜΜΕ μπορώ να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι αυτές οι απόψεις και συζήτησεις κυριαρχούν στην ξένη αρθρογραφία. Χωρίς φυσικά να συνοδεύονται απο μηνύσεις, απειλές, αγωγές, οι οποίες ως μοναδικό στόχο έχουν τη φίμωση της κριτικής σκέψης στον βωμό στυγνών συντεχνιακών συμφερόντων. 

Και κάτι τελευταίο: το site αυτό έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων που αναδεικνύουν, με θετικό τρόπο, τη δουλειά και τη διάθεση των Ελλήνων γιατρών. Αλλά τότε, βέβαια, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν έκρινε απαραίτητο να ενημερώσει τα μέλη του. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα αυτά ακριβώς από κάτω.»

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)