to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 29.05.2018

Διεθνή

Ως τρομοκρατική εξετάζεται η επίθεση στη Λιέγη με 4 νεκρούς (ενημέρωση)

Δύο αστυνομικοί είναι νεκροί έπειτα από επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Λιέγη, στο Βέλγιο. Ο επιτιθέμενος έχει "εξουδετερωθεί", σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF.Τρομοκρατική ενέργεια βλέπουν οι αρχές


Η αστυνομία της Λιέγης επιβεβαίωσε πως ο άνδρας που πυροβόλησε δύο αστυνομικούς στη λεωφόρο ντ'Αβρουά στη Λιέγη, σήμερα το πρωί, σκοτώθηκε, αναφέρει την ιστοσελίδα της η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF (Radio Television Belge Grancophone).

Ο απολογισμός είναι βαρύς: εκτός από τον επιτιθέμενο, σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας διερχόμενος. Υπάρχουν επίσης δύο τραυματίες, σύμφωνα με την RTBF.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre Belgique, που επικαλείται αστυνομική πηγή, ο ένοπλος φώναξε Αλλάχ Άκμπαρ --ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος στα αραβικά-- και η RTBF ανέφερε πως οι ερευνητές πιστεύουν πως ο επιτιθέμενος θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τρομοκρατικό κίνητρο.

Το κέντρο αντιτρομοκρατικών κρίσεων του Βελγίου παρακολουθεί την κατάσταση, ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι βρίσκεται πίσω από το συμβάν κατά το οποίο ο άνδρας είχε επίσης κρατήσει όμηρο μία γυναίκα, σύμφωνα με την RTBF.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν σε αναζήτηση καταφυγίου στην κεντρική λεωφόρο ντ' Αβρουά της Λιέγης, με πυροβολισμούς και σειρήνες να ακούγονται στο βάθος. Ένα βίντεο δείχνει δύο οπλισμένους αστυνομικούς να παίρνουν θέση.

 Anti-terrorist special forces police could be seen surrounding the area withing minutes of the shooting at 10.30am

Είχε ριζοσπαστικοποιηθεί

Οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου ήταν ενήμερες ότι ο δράστης της επίθεσης στη Λιέγη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι σήμερα το πρωί, είχε έρθει σε επαφή με ισλαμιστές ενώ βρισκόταν στη φυλακή και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ενώ εξέτιε ποινή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ο Μπενζαμέν Ερμάν φέρεται ότι "ριζοσπαστικοποιήθηκε από ένα πρόσωπο" με αποτέλεσμα το όνομά του να συμπεριληφθεί στην τράπεζα δεδομένων ακραίων ισλαμιστών που έχει συστήσει το Βέλγιο.

Ο Ερμάν σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών. Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Λιέγης, Κριστιάν Μποπέρ, ο στόχος του ήταν "σαφώς" να σκοτώσει αστυνομικούς. "Είναι σαφές ότι ο στόχος του δολοφόνου ήταν να επιτεθεί σε αστυνομικούς, να βλάψει τον θεσμό, το κράτος του Βελγίου", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μολονότι έτρεξε να ταμπουρωθεί σε ένα σχολείο, δεν ήθελε να σκοτώσει μαθητές, διευκρίνισε.

Από τα πυρά του Ερμάν τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

tags: Βέλγιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)