to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:53 | 21.07.2022

Κοινωνία

Πυρκαγιά στη Λύρα Σουφλίου, προσπάθεια να μη φτάσει στον πυρήνα του δρυμού της Δαδιάς (ενημέρωση)

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Λύρα Σουφλίου, το έργο των οποίων επικεντρώνεται στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς - Πυρκαγιά το μεσημέρι της Πέμπτης και στην Αταλάντη, την ώρα που συνεχίζει να καίει και η φωτιά στην Ηλεία - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Λίμνη Δασίου - Πυρκαγιά και σε αποθήκη ξυλείας στον Ασπρόπυργο


(Πεύκα τυλίγονται στις φλόγες στη Λύρα Σουφλίου - στιγμιότυπο από βίντεο του evrosnews)

Την ίδια στιγμή που μαίνεται η πυρκαγιά στην Ηλεία, πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει και σε άλλες περιοχές, με έντονη ανησυχία για εκείνη στη Λύρα Σουφλίου, καθώς αν επεκταθεί μπορεί να απειληθεί ο εθνικός δρυμός της Δαδιάς.

Η πυρκαγιά στην περιοχή του φράγματος Λύρας του Δήμου Σουφλίου εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Ως το βράδυ συνεχιζόταν η προσπάθεια κατάσβεσης με περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ειδικότερα μάχη με τις φλόγες δίνουν 102 πυροσβέστες με 29 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, αναφέρει πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ασθενείς, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης που αποτελείται κυρίως από πεύκα.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων από την πρώτη στιγμή επικεντρώνεται στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Όπως αναφέρει το evrosnews το βράδυ της Πέμπτης, η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, στο ύψος του χωριού Λύρα όπου και ξεκίνησε περίπου στις 5 το απόγευμα και παρά την μεγάλη κινητοποίηση προκαλεί σοβαρά προβλήματα ακόμα.

Δυνάμεις του στρατού και του δήμου Σουφλίου με υδροφόρες και μηχανήματα, έχουν επίσης ριχθεί στην “μάχη” προκειμένου η κατάσταση να βελτιωθεί και να περιοριστεί η καταστροφή του δάσους από πεύκα που υπάρχει στην περιοχή, δίπλα στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Κορινθία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή Λίμνη Δασίου, του Ξυλοκάστρου.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή της Αταλάντης σε χορτολιβαδική έκταση.

Ήδη στην περιοχή προωθούνται επίγειες δυνάμεις, ενώ ξεκίνησαν και παρεμβαίνουν και 3 αεροσκάφη τα οποία έκαναν περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και με την έναρξη της φωτιάς ειδοποιήθηκαν για να παρέμβουν, όπως επίσης και 2 ΡΖL από το αεροδρόμιο της Λαμίας.

Πυρκαγιά σε αποθήκη ξυλείας στον Ασπρόπυργο

Φωτιά σε αποθήκη ξυλείας στον Ασπρόπυργο ξέσπασε λίγα λεπτά με τις 6 το απόγευμα. Στο σημείο επιχειρούν εννιά οχήματα με 20 πυροσβέστες.

Λόγω της πυρκαγιάς η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή. Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

-Επί της οδού Αγ. Μαρίνας στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Κων/νου Καραμανλή

-Επί της οδού Αγ. Μαρίνας από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Τραπεζούντος

-Επί της οδού Κων/νου Καραμανλή από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Κορυτσάς έως την οδό Κυπρίων Αγωνιστών

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και σε κοντινή απόσταση από αυτόν καλώντας τους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής. Κλείστε παράθυρα, πόρτες για προστασία από τους καπνούς».

Με υλικό από ΑΠΕ  -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)