to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 27.12.2022

Πολιτισμός

Δυναμική κινητοποίηση καλλιτεχνών στο υπουργείο Πολιτισμού

«Η κυβέρνηση όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.

Οι καλλιτέχνες καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν τους θεωρεί επαγγελματίες, αλλά κάποιους περίεργους που κάνουν το χόμπι τους», αφού νομοθετεί την εξίσωση των πτυχίων των αποφοίτων των δραματικών σχολών, των ωδείων, των κινηματογραφικών σχολών και των σχολών χορού με απλούς αποφοίτους λυκείου.

Οι καλλιτέχνες φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής κοροϊδίας, αλλά και για απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος. Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σύλλογοι σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Στις πιέσεις της μαζικής και δυναμικής κινητοποίησης υπέκυψε το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους καλλιτέχνες στο κτίριο του ΥΠΠΟΑ. Συγκεκριμένα, στις 15.00 συναντήθηκαν οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί με εκπροσώπους των πανελλήνιων ενώσεων και φορέων των ηθοποιών και των σπουδαστών των δραματικών.

Διαμαρτυρία καλλιτέχνες

«Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, θεωρούν ότι οι καλλιτεχνικές σχολές που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ, το οποίο ορίζει τα προγράμματα σπουδών τους, εγκρίνει τους διορισμούς των καθηγητών τους, διενεργεί τις εξετάσεις και υπογράφει τα πτυχία τους, έχουν μηδενική εκπαιδευτική αξία» τονίζουν αιχμηρά σε ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό διεκδικούν – Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

– Την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.

– Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Τέλος στην ανακοίνωση της ΠΟΘΑ υπογραμμίζεται ότι «Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να απαξιώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περεταίρω υποβάθμιση των Σπουδών μας».

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α.:

«Τρίτη 27/12/2022 ώρα 11:00 Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση απαξιώνει τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Μετά από τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της πανδημίας, στα οποία απέδειξε ότι δεν μας θεωρεί επαγγελματίες, αλλά κάποιους περίεργους που κάνουν το χόμπι τους, έρχεται να επικυρώσει και νομοθετικά αυτή την άποψη. Με το ΠΔ 85/2022 και τις υπογραφές της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου, μας κατατάσσει στην βαθμίδα ΔΕ, δηλαδή εξισώνει με απλούς αποφοίτους λυκείου, τους αποφοίτους των δραματικών σχολών, των ωδείων, των κινηματογραφικών σχολών και των σχολών χορού. Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, θεωρούν ότι οι καλλιτεχνικές σχολές που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ, το οποίο ορίζει τα προγράμματα σπουδών τους, εγκρίνει τους διορισμούς των καθηγητών τους, διενεργεί τις εξετάσεις και υπογράφει τα πτυχία τους, έχουν μηδενική εκπαιδευτική αξία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά του ΥΠΠΟ, προσπαθεί να υποτιμήσει το ζήτημα, λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων αυτών με τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους φορείς. Δηλαδή η δυσμενής εργασιακή μεταβολή που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές, δεν είναι κατά τη γνώμη του κάτι σημαντικό.

Σήμερα, στα πλαίσια της κινητοποίησης που αποφασίστηκε στην κατάληψη της ΑΝΩΤΕΡΗΣ Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης επιχείρησε να μας κατευνάσει και να μεταθέσει την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς, όμως, να δεσμευτεί για τίποτα.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περεταίρω υποβάθμιση των Σπουδών μας.

Διεκδικούμε:

– Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

– Την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.

– Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 πμ, στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Νάσος Ηλιόπουλος

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη σημερινή μαζική κινητοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να πάρει πίσω τους ρεβανσισμούς απέναντι στους καλλιτέχνες» και «να καταργήσει, πριν τη νέα χρονιά, το εν λόγω κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ν. Ηλιόπουλου: 

Η σημερινή μαζική κινητοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει κατάφωρα τα πτυχία των καλλιτεχνών στον βαθμό των απολυτήριων λυκείου και παραβιάζει βάναυσα τα εργασιακά τους δικαιώματα, δείχνει ότι πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία.

Οι υπόνοιες που διατυπώνονται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι ήδη σχεδιάζονται να ιδρυθούν δύο δραματικές σχολές στο πλαίσιο λειτουργίας κολεγίων, αν γίνουν πραγματικότητα, θα επιβεβαιωθεί για μια φορά ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την υπουργό  των κολεγίων κα Κεραμέως, ξεπουλάνε τα πάντα προς όφελος φίλων ιδιωτών σαν η χώρα να αποτελεί ιδιοκτησία τους.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να διακόψει για λίγο τις διακοπές του, να πάρει πίσω τους ρεβανσισμούς απέναντι στους καλλιτέχνες, να τους ακούσει προσεκτικά και να καταργήσει, πριν από τη νέα χρονιά, το εν λόγω κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα.

 

Και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην κινητοποίηση

«Με τους καλλιτέχνες μέχρι την τελική τους δικαίωση. Δεν είναι «απόφοιτοι λυκείου», είναι επαγγελματίες με δικαιώματα. Πάρτε τώρα πίσω το ντροπιαστικό Προεδρικό Διάταγμα!», αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρέθηκε στο πλάι των καλλιτεχνών στον αγώνα τους απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα.

Θ. Παφίλης: Ζητάμε να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οποία πραγματοποίησαν, νωρίτερα σήμερα, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και οι σπουδαστές των δραματικών σχολών, κατά του προεδρικού διατάγματος για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, συμμετείχε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράσταση του κόμματός του στα αιτήματα των σπουδαστών.

«Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία και συμφωνούμε με τα αιτήματά τους», ανέφερε σε δήλωσή του στον χώρο της συγκέντρωσης ο κ. Παφίλης και συνέχισε: «Αυτό το απαράδεκτο και προκλητικό Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Αυτό που ζητάνε τα καλλιτεχνικά σωματεία αλλά και όλος ο κόσμος, είναι αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με ολέθρια αποτελέσματα, με υποβάθμιση, με προβλήματα και στους εργαζόμενους, με την υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας. Ζητάμε την απόσυρσή του και να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας στα σχολεία γιατί υπάρχει συνεχής μείωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που θα ξεκινά από το σχολείο και θα φθάνει ως το πανεπιστήμιο. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα αλλά και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, ακολουθώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναβαθμίζουν αλλά υποβαθμίζουν την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Αυτό πρέπει να είναι ένα κριτήριο. Όταν φοβάσαι τον πολιτισμό που είναι μια ανώτερη μορφή της ανθρώπινης σκέψης, αυτό σημαίνει ότι δεν θέλεις ανθρώπους μορφωμένους που να σκέφτονται, αλλά θέλεις μηχανήματα και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», κατέληξε ο κ. Παφίλης.

ΜέΡΑ25: Να αποσυρθεί το ταπεινωτικό διάταγμα - Καμία υποβάθμιση σπουδών και εργασίας των καλλιτεχνών

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Μ. Κριθαρίδη για το προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές:

Οι καλλιτέχνες αντιδρούν στο αδιανόητο, ταπεινωτικό διάταγμα υποτίμησης των σπουδών και της εργασίας τους από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού για να εκφράσουν την αντίθεση τους σε όλα αυτά τα σχέδια υποβάθμισης των σπουδών τους και προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων, όπως διαχρονικά, οι μνημονιακές Κυβερνήσεις υπηρέτησαν και στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Ο κ. Μητσοτάκης, η κα Μενδώνη, η κα Κεραμέως και συνολικά η Κυβέρνηση, έχουν αποδείξει ότι δεν εχθρεύονται απλώς, μισούν στην κυριολεξία και διώκουν συστηματικά τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς της χώρας. Για τον λόγο αυτό, βρισκόμαστε και πάλι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με την Κυβέρνηση, που απαξιώνει ολοκληρωτικά τον πολιτισμό και απαιτούμε την απόσυρση αυτού του αίσχους. Στεκόμαστε στο πλευρό του καλλιτεχνικού κόσμου απαιτώντας, ίδρυση επιτέλους, Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών επιπέδου ΑΕΙ κατά τα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών, καμία υποτίμηση διπλωμάτων και επαναφορά της ισοτίμησης τους στην ανώτατη βαθμίδα για αυτά που εκδόθηκαν ως το 2003, επίλυση του ζητήματος των διπλωμάτων από το 2003 ως την ίδρυση της παραπάνω Σχολής με πρόβλεψη για κατ’ εξαίρεση ένταξη των δραματικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην ανώτερη βαθμίδα και ριζική αλλαγή τέλος, της χάραξης πολιτιστικής πολιτικής και του παραγωγικού μοντέλου. Ο πολιτισμός δεν είναι μια γαρνιτούρα στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Είναι δικαίωμα και πλούτος που ανήκει σε όλες, όλους και όλ@ και με αυτό το κριτήριο πρέπει να χαράσσεται το σχέδιο της δημόσιας χρηματοδότησης και των πολιτιστικών θέσεων εργασίας. Καμία υποβάθμιση των σπουδών και της εργασίας των καλλιτεχνών!

πληροφορίες από: Αυγή, Documento

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)