to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 24.06.2020

Κοινωνία

Κινητοποιήσεων συνέχεια ενάντια στην «έξωση» των κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στα νέα ωρολόγια προγράμματα - Σήμερα, Τετάρτη, η κινητοποίηση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την Πέμπτη το «ραντεβού» στο Σύνταγμα


(φωτογραφία: alfavita.gr)

Με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη 24/6, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αύριο, Πέμπτη 25/6, στο Σύνταγμα (19:30) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί των κλάδων των Καλλιτεχνικών, των Κοινωνικών Επιστημών, της Οικονομίας και των Πολιτ. Μηχανικών- Αρχιτεκτόνων.

Σε εξέλιξη διαμαρτυρία στο ΙΕΠ για τα νέα ωρολόγια προγράμματα σε Γυμνάσια-Λύκεια

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΙΕΠ το μεσημέρι της Τετάρτης 24/6 προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση των μαθημάτων των καλλιτεχνικών και της μουσικής από το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου και τη μείωση ωρών σε εκείνο του γυμνασίου. Επίσης, διαμαρτύρονται για τη μεγάλη μείωση ωρών των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Οικονομίας.

Πρόκειται για τις ειδικότητες ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), ΠΕ80 (Οικονομίας) και ΠΕ81 (Πολιτ. Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων). Οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να συνεχίσουν τη δράση τους αύριο, Πέμπτη, στο Σύνταγμα στις 19:30.

Όπως προείπαμε, οι καθηγητές πραγματοποίησαν την Τρίτη 23/6 κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

(φωτογραφία: Χρύσα Βαϊνανίδη)

   Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου, νωρίτερα. Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό, καθώς είναι ήδη προγραμματισμένη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την ΟΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι, ακόμα και η ΔΑΚΕ των καθηγητών διαχώρισε τη στάση της από την πλειοψηφία του ΔΣ που ψήφισε υπέρ της αποχής των καθηγητών από τα βαθμολογικά κέντρα, σημειώνοντας πως «η ΔΑΚΕ Καθηγητών αρνείται να συμμετάσχει στο διχαστικό παιχνίδι μεταξύ των ειδικοτήτων και ότι η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΟΛΜΕ «είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κατασυκοφάντηση του κλάδου στην κοινή γνώμη από τους γνωστούς δημοσιογράφους και στον ευτελισμό της όλης προσπάθειας που γίνεται, για να πετύχουμε την εργασιακή εξασφάλιση των θιγόμενων συναδέλφων».

Οι εκπαιδευτικοί καταλογίζουν στην ηγεσία του υπ. Παιδείας έλλειψη διάθεσης διαλόγου αλλά και σχεδίου για την Παιδεία, ενώ στο συλλαλητήριο επικράτησε το σύνθημα «Νόμος δίχως σχέδιο δεν είναι νομοσχέδιο».

(φωτογραφία: Χρύσα Βαϊνανίδη)

Μειώσεις - καταργήσεις μαθημάτων

Θυμίζουμε αναλυτικότερα ότι, τα νέα ωρολόγια προγράμματα προβλέπουν την κατάργηση των μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, ενώ ως μονόωρα μαθήματα παραμένουν μόνο στο Γυμνάσιο τα εικαστικά και η μουσική. Για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, καταργείται η διδασκαλία του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, με μοναδική πηγή διδασκαλίας να μένει, πλέον, το φροντιστήριο.

Παράλληλα, επιχειρείται η «αποψίλωση» των μαθημάτων Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς καταργούνται τα μαθήματα «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός», «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία», ενώ στη Γ΄Λυκείου το μάθημα της Κοινωνιολογίας (Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών) αντικαθιστά η διδασκαλία των Λατινικών.

Στο Γυμνάσιο, μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας από δύο ώρες σε μία, ενώ από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄Λυκείου «εξαφανίζονται» οι Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για υποβάθμιση του ερευνητικού-φιλομαθησιακού χαρακτήρα του σχολείου.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται, επίσης, για τον «εξοστρακισμό» ολόκληρων κλάδων και γνωστικών αντικειμένων, ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί μένουν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου διδασκαλίας και βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της διαθεσιμότητας. Όπως σημειώνει η ΟΛΜΕ, οι  εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας), οι εκπαιδευτικοί ΠΕ81 (Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί από τα ΤΕΙ) και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ88.01 (Γεωπόνοι ),εξοστρακίζονται πλήρως από τα ΓΕΛ, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι Οικονομολόγοι και Οικιακής Οικονομίας (ΠΕ80) σε ΓΕΛ και Γυμνάσιο. Ειδικά οι ΠΕ78, από το σχολικό έτος 2021-22 κατά το οποίο θα καταργηθεί και η Κοινωνιολογία της Γ’ ΓΕΛ, ουσιαστικά εκδιώκονται συνολικά από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ή τύπο σχολείου.

Εκτός από το κάλεσμα της ΟΛΜΕ, στο συλλαλητήριο στο υπ. Παιδείας καλούν δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, καλλιτεχνικές ενώσεις, σύλλογοι γονέων, ενώ παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, alfavita.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)