to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 25.07.2012

left.gr

Διεθνή

Δυναμικές κινητοποιήσεις εργατών στην Peugeot Citroen

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις μαζικές απολύσεις


Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroën διαδήλωσαν δυναμικά σήμερα έξω από την έδρα του ομίλου στο Παρίσι, όπου οι υπάλληλοι του εργοστασίου του Ολνέ-σου-Μπουά ενώθηκαν με αυτούς της Ρεν οι οποίοι θα πληγούν επίσης από τις 8.000 απολύσεις που έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση.

"Όχι στο κλείσιμο του Ολνέ", έγραφε ένα τεράστιο πανό που είχαν κρεμάσει στη γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου οι διαδηλωτές που, μέσα στην οχλοβοή, φώναζαν ρυθμικά "Βαρέν δολοφόνε!", αναφερόμενοι στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Φιλίπ Βαρέν.

Περίπου 100 εργάτες έφτασαν στο Παρίσι οδικώς από τη Ρεν, με τους παραλληλισμούς με την δυναμική κινητοποίηση των ανθρακωρύχων στην γειτονική Ισπανία να είναι προφανείς . Οι δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις στις χώρες της Ευρώπης κλιμακώνονται την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθετούν όλο και σκληρότερα μέτρα λιτότητας κατά των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Στο εργοστάσιο της εν λόγω περιοχής θα καταργηθούν οι 1.400 από τις 5.600 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας που περιλαμβάνει την απόλυση 8.000 εργαζομένων. Με αυτούς ενώθηκαν εκατοντάδες συνάδελφοί τους του Ολνέ, που σήμερα απασχολεί 3.000 άτομα και όπου η παραγωγή θα σταματήσει το 2014.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν ότι ψήφισαν ομόφωνα να οριστεί ένας ορκωτός λογιστής για να ελέγξει την κατάσταση, καθώς η διοίκηση της βιομηχανίας, για να δικαιολογήσει τις απολύσεις, υποστηρίζει ότι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, οι απώλειές της στην περίοδο αυτή ανήλθαν στα 819 εκατομμύρια ευρώ, ήταν δηλαδή υψηλότερες απ' όσο προέβλεπε ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατέγραψε κέρδη 806 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: iskra.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)