to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 25.08.2019

Πολιτική

Δυναμικά ξεκινά τη νέα θητεία της στο Δήμο Αθηναίων η Ανοιχτή Πόλη: Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή

«Η ίδια η εικόνα της Αθήνας δείχνει πόσο σημαντική και σύνθετη είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε»


Όσα είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τον ρόλο του Δήμου στα ζητήματα του περιβάλλοντος:

«Η Ανοιχτή Πόλη πρόκειται να συμμετάσχει με όλες της τις δυνάμεις στη νέα δημοτική θητεία με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προσφορά στην πόλη μας.   Το νέο Δημοτικό συμβούλιο, για εμάς, οφείλει να έχει ως κεντρικό άξονα της δράσης του μια σημαντική πρόκληση, να μετατρέψει την Αθήνα σε μια πόλη που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Έχουμε ήδη αργήσει και τα τελευταία τραγικά γεγονότα δείχνουν ότι θα πληρώνουμε πολύ ακριβά κάθε λάθος και παράλειψη.

H κλιματική κρίση, η κλιματική αλλαγή, δεν είναι μια αφηρημένη εξέλιξη που αφορά κάποιους απροσδιόριστους «άλλους» κάπου μακριά από εμάς. Διαποτίζει την καθημερινότητά μας, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας, συνδέεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε το μέλλον μας.

Η ίδια η εικόνα της Αθήνας δείχνει πόσο σημαντική και σύνθετη είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η έλλειψη πρασίνου και η εγκατάλειψη των ελεύθερων χώρων, το τεράστιο έλλειμμα στην ανακύκλωση, η απουσία ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η αδυναμία των γερασμένων υποδομών της πόλης να ανταπεξέλθουν στην συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα δεν προσφέρει αυτά που θα όφειλε στους πολίτες της.

Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις δυνατότητες που έχει μια πόλη όταν αποφασίζει να αναλάβει δράση για να αλλάξει τα πράγματα.

Αυτή την αλλαγή θα την φέρουμε μέσα από τις γειτονιές. Μαζί με τους ανθρώπους της πόλης που θέλουν να βρεθούν λύσεις για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ζούμε καθημερινά. Μαζί θα φτιάξουμε μια πόλη που θα δίνει περισσότερα στους ανθρώπους της. Μια πόλη που θα αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί, που δεν θα κρύβει τα προβλήματα αλλά θα κινητοποιεί τους πολίτες της και θα πραγματοποιεί τομές.  Μια πόλη όπου η λέξη οικολογία θα είναι στο επίκεντρο του μέλλοντός της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)