to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 15.10.2021

Κοινωνία

Δύναμη ζωής: Η «πτώχευση» του αναδόχου «φταίει» για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο αντιπλημμυρικό κανάλι του Φαληρικού, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, αποφάσισε να ενημερώσει τους πολίτες ότι «το έργο στον Φαληρικό όρμο δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί... πτώχευσε ο ανάδοχος!», όπως καταγγέλλει η Δύναμη Ζωής


Με έκπληξη και ανησυχία ενημερώθηκαν χθες οι πολίτες από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, ότι το έργο στον Φαληρικό όρμο δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί... πτώχευσε ο ανάδοχος! Η δήλωση αυτή, με την οποία ο Περιφερειάρχης επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού καναλιού (που έπρεπε να είναι έτοιμο από πέρσι τον Σεπτέμβριο), δημιουργεί, πέρα από την εύλογη ανησυχία για το μέλλον του έργου, και πολλά ερωτήματα που οφείλει άμεσα να απαντήσει η Διοίκηση της Περιφέρειας. Αν δεν το πράξει, τότε θα επιβεβαιώσει ότι αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για να απαλλαγεί των ευθυνών της, μεταθέτόντας τες πότε στην ανάδοχο εταιρία και πότε στους Δημάρχους της περιοχής.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η δήλωση του Περιφερειάρχη που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες ενόψει του επερχόμενου χειμώνα αλλά και πράξεις και κυρίως οι παραλήψεις της Διοίκησής του με αποτέλεσμα μεγάλα και κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα να έχουν οδηγηθεί σε ακύρωση ή στασιμότητα. Πέρα από το αντιπλημμυρικό κανάλι, που θα μπορούσε να είχε συμβάλλει στην αποφυγή του περιστατικού της βύθισης του λεωφορείου στις γέφυρες της λεωφ. Ποσειδώνος, έχουν οδηγηθεί σε διάλυση σημαντικές εργολαβίες αποχέτευσης ομβρίων. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η σημερινή Διοίκηση Πατούλη παρέλαβε από την Διοίκηση της Ρένας Δούρου, ενεργές Συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2020 –  και για τα φρεάτια και για τους καθαρισμούς ρεμάτων. Και παρότι είχε όλο το χρόνο για να προχωρήσει έγκαιρα τους ανοιχτούς διαγωνισμούς, δεν το έπραξε...

Παράλληλα η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας έκανε πολύ ανεπαρκή καθαρισμό στα ρέματα του Λεκανοπέδιου, διαθέτοντας φέτος για το σκοπό αυτό, μόλις 200.000 ευρώ. Ποσό ελάχιστο, συγκρινόμενο με τα 3.000.000 των σχετικών πιστώσεων επί Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, οι οποίες κάλυπταν μέρος του 2019 και το 2020. Στο θέμα συνυπεύθυνη είναι και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που  δεν έδωσε, αν και όφειλε από το νόμο, πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Προφανώς το έξοδο αυτό για την προστασία της κοινωνίας απορρίφθηκε από τη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση. Ωστόσο, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, δόθηκαν από την Κυβέρνηση πιστώσεις 3.700.000 ευρώ, όμως για να γίνουν απ’ ευθείας αναθέσεις! Πράγματι, στην πρώτη εργολαβία καθαρισμού ρεμάτων που δημοπρατήθηκε, προϋπολογισμού  περίπου 2.000.000 ευρώ, η έκπτωση είναι μόλις 8% από 50% που ήταν επί Διοίκησης Δούρου! Η δε διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί μετά από 4 μήνες!

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει σήμερα ενεργή εργολαβία για τον καθαρισμό των φρεατίων των κεντρικών δρόμων του Λεκανοπέδιου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει φέτος καθαρισμός φρεατίων, όπως γινόταν κάθε χρόνο, εξ ου και οι πλημμύρες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού είναι στην Ημερήσια Διάταξη της.... επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής! Η ολοκλήρωση των διαδικασιών σύμφωνα με τον Νόμο και η υπογραφή της Σύμβασης θα γίνει σε 3 περίπου μήνες!

Ας μην επιχειρήσει ο λαλίστατος Περιφερειάρχης να διαψεύσει τα παραπάνω – τα περί πτώχευσης τα είπε ο ίδιος δημόσια και όλα τα υπόλοιπα τεκμαίρονται από έγγραφα της Περιφέρειας.

Κυβέρνηση και πολιτικά ομογάλακτη Διοίκηση της Περιφέρειας δημιουργούν, με όρους αδιαφάνειας, και απευθείας αναθέσεων, συνθήκες ανασφάλειας για τους πολίτες. Και ο χειμώνας είναι ακόμη στην αρχή του...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)