to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 19.03.2018

Οικονομία

DW: Τι φέρνει η νίκη Πούτιν;

Συγκεντρώνοντας το 76% των ψήφων -που συνιστά ρεκόρ για τον ίδιο- ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγη ξεκάθαρα, όπως αναμένετο, στην προεδρία της Ρωσίας. Τι σημαίνει το υψηλό αυτό ποσοστό για την πολιτική που θα ακολουθήσει;


Με μονοψήφια ποσοστά οι περισσότεροι εκ των λοιπών επτά συνυποψηφίων δεν είχαν καμία πιθανότητα να απειλήσουν την παντοδυναμία Πούτιν. Με περίπου 67% η συμμετοχή κινήθηκε στα επίπεδα του 2012, ωστόσο χαμηλότερα απ΄ όσο ήλπιζε το Κρεμλίνο και υψηλότερα από τις προβλέψεις πολλών αναλυτών.

Εκτιμάται ότι η εντεινόμενη διπλωματική κρίση με τη Μεγάλη Βρετανία με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι οδήγησαν εν τέλει περισσότερους Ρώσους στις κάλπες, γεγονός που λειτούργησε υπέρ του προέδρου.

Ο ρόλος της υπόθεσης Σκριπάλ

Όπως επισήμανε μιλώντας προς τη Deutsche Welle o εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία Γκέρνοτ Έρλερ «ο Πούτιν κατάφερε να περάσει το σύνθημα ‘εμείς εναντίον του υπόλοιπου κόσμου' και να παρουσιάσει -αδικαιολόγητα φυσικά- το ζήτημα ως μια συνομωσία κατά της Ρωσίας.

Όπως γνωρίζουμε και από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αυτό ‘περνάει' στη Ρωσία. Σε μια τέτοια πιεστική κατάσταση ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τον πρόεδρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρά πέντε των εκλογών υπήρξε η απέλαση των 23 βρετανών διπλωματών».

Η υπόθεση Σκριπάλ έδωσε στον Πούτιν τη δυνατότητα να κάνει επίδειξη «ισχύος και αποφασιστικότητας» και αυτό «συνέβαλε αναμφίβολα στην εκλογική του επιτυχία», σύμφωνα με τον Γκ. Έρλερ.

Συνέχιση της ίδιας πολιτικής;

Οι ειδικοί δεν αναμένουν πάντως αλλαγές στην πολιτική της Μόσχας. Αντίθετα το εκλογικό αποτέλεσμα υπαγορεύει μάλλον τη συνέχιση της ίδιας γραμμής, όπως εκτιμά ο Στέφαν Μάιστερ, επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης της ανατολικής Ευρώπης στο Γερμανικό Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής:

«Στην εσωτερική πολιτική δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές. Στην οικονομία υπάρχει μεν γενικότερα στασιμότητα, αλλά κινείται σε επίπεδα οριακής ανάπτυξης την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ελαφρά αύξηση. Βλέπουμε επενδύσεις στις υποδομές, στις υπηρεσίες. Πιστεύω ότι θα επιχειρηθεί να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, χωρίς όμως αυτό να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα. Ο Πούτιν θα συνεχίσει το ίδιο παιχνίδι, θα συνεχίσει τον αποπροσανατολισμό μέσω της εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να διατηρεί τον έλεγχο στο εσωτερικό. Όσο οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου διατηρούνται σε συγκεκριμένα επίπεδα θα μπορεί να συνεχίζει αυτό το παιχνίδι».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέρνοτ Έρλερ: «Ο Πούτιν πέτυχε ένα καλό αποτέλεσμα, σαφώς καλύτερο από τις τελευταίες εκλογές, καταφέρνοντας να υπερβεί το στόχο που είχε θέσει ο ίδιος για ποσοστό άνω του 70%. Αυτό δεν αποτελεί κίνητρο για αλλαγή πολιτικής. Εάν υπάρξουν αλλαγές, αυτές θα υπαγορευτούν από τις οικονομικές εξελίξεις. Από το 2014, λόγω και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, υπήρξε μια διαρκής μείωση του πραγματικού εισοδήματος ενώ οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν συχνά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αυτό ενδέχεται να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Σε διεθνές επίπεδο όμως θα υπάρξει απλώς μια συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)