to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 29.01.2016

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

DW: «Με αέρα μεταρρυθμιστή» ο Ρέντσι συναντά τη Μέρκελ

Με αέρα μεταρρυθμιστή προσέρχεται στο Βερολίνο ο ιταλός πρωθυπουργός για να συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ. Το θέμα της δημοσιονομικής ελαστικότητας αλλά κυρίως η αντιμετώπιση του προσφυγικού μονοπωλούν το ενδιαφέρον, γράφει η Ντόιτσε Βέλε


Παρά την όποια κριτική που άσκησε ο Ματέο Ρέντσι τις τελευταίες εβδομάδες περί γερμανογαλλικής επιβολής στις αποφάσεις της ΕΕ, γεγονός είναι ότι σήμερα στο Βερολίνο συναντιούνται δύο πολιτικοί αρχηγοί που ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο.

Ο Ματέο Ρέντσι χρειάζεται δίχως αμφιβολία τη βοήθεια της καγκελαρίου προκειμένου να πετύχει στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη ελαστικότητα στα δημοσιονομικά. Για να αντιμετωπίσει την ανεργία και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη ο Ματέο Ρέντσι σκοπεύει να αυξήσει τις κρατικές επενδύσεις, πράγμα που θα σήμαινε ότι η Ρώμη θα παρέβαινε τα ισχύοντα κριτήρια σταθερότητας.

Το ζητούμενο τώρα είναι κατά πόσο θα δεχτεί η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της να στηρίξει τον ιταλό πρωθυπουργό, για τον οποίο τρέφει μεγάλη εκτίμηση σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό του έργο.

Αμφίδρομη σχέση

 Από παλαιότερη επίσκεψη του ιταλού πρωθυπουργού στο Βερολίνο 

Από παλαιότερη επίσκεψη του ιταλού πρωθυπουργού στο Βερολίνο

Από την πλευρά της η καγκελάριος έχει ανάγκη τον Ματέο Ρέντσι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τα θέματα στα οποία συμφωνούν και οι δύο δεν είναι λίγα: ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο ακέραιο η Συνθήκη Σένγκεν ως έχει, επειδή συνιστά έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, ότι εκ των πραγμάτων ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν ισχύει πλέον καθώς και ότι θα πρέπει να καθιερωθούν ποσοστώσεις για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η άρνηση πολλών μελών να δεχτούν, όπως έχει συμφωνηθεί, πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι άλλωστε ο βασικός λόγος που η Ιταλία δεν έχει ακόμη εμβάσει το ποσό των 300 εκ. ευρώ στην Κομισιόν. Πρόκειται για το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Ιταλία για την βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)